Takaisin Saimaa Gastronomy -ruokaviikonloput on Suomen paras ruokamatkailutuote

Uutinen – Maaseudun edunvalvonta

Saimaa Gastronomy -ruokaviikonloput on Suomen paras ruokamatkailutuote

19.09.2019

Hungry for Finland -ruokamatkailukilpailun arviointiraati on valinnut Saimaa Gastronomy -yhteistyöverkoston Suomen parhaaksi ruokamatkailutuotteeksi 2019. Palkinnon jakoivat maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio ja Executive Vice President Paavo Virkkunen, Business Finland Oy / Visit Finland. Kilpailuun osallistui 42 monipuolista ja tasokasta ehdokasta. 

Saimaa Gastronomy  -yhteistyöverkoston neljä yritystä, Hotelli Punkaharju, Sahanlahti Resort, TeaHouse of Wehmais ja Tertin Kartano, muodostavat alueen vahvuuksiin perustuvan houkuttelevan teemallisen kokonaisuuden, josta matkailijan on helppo valita mieleisensä tai luoda eri tarpeisiin sopivia paketteja tai kiertomatkan osia. Jokainen yritys on perheomisteinen. Yritykset sijaitsevat eri puolilla Saimaata, jolloin alue on monipuolisesti edustettuna. Yritysten toimintamalliin kuuluu lähellä tuotettujen ruokatuotteiden lisäksi paikallisten ihmisten työllistäminen.  Monipuolisia aktiviteetteja ja lähiruokaa sisältäviä Saimaa Gastronomy –ruokaviikonloppuja järjestetään kiireisimmän kesäkauden ulkopuolella. Saimaa Gastronomy on erinomainen esimerkki yritysten välisestä yhteistyöstä - arviointiraati toteaa.

 

Lisäksi palkittiin kolme merkittävää ruokamatkailutekoa

  1. Heather`s Helsinki, Fork in Hand -ruokakävely
  2. Herrankukkaro Oy, Villiä ja läheltä - Ruokamatka tarinoiden saaristoon
  3. Okkolan lomamökit, Ravintola Niinipuu – Emännän piirakkapaja

Arviointiraati antoi kunniamaininnat Koe Meidän Tampere –paketoinnille ja Harriniva Oy / Torassieppi, Lappish Foodie Experience & How to be a local –tuotteille.

 

Kilpailun arvioinnissa kiinnitettiin huomiota asiakaslähtöisyyteen, paikallisuuteen ja tarinoihin, lähiruokaan, elämyksellisyyteen, vastuullisuuteen, yhteistyöhön, liiketoiminnallisuuteen, kannattavuuteen sekä monipuolisuuteen myynti- ja markkinointikanavien käytössä.

Kilpailulla rohkaistaan ruokaan ja matkailuun liittyviä verkostoja kehittämään uutta, paikallisuuteen perustuvaa ruokamatkailutarjontaa. Kilpailuun haettiin yrityksiä ja yhteisöjä, jotka ovat innovatiivisia ruokamatkailun edelläkävijöitä ja tarjoavat matkailijoille ruokaan liittyviä elämyksiä. Kilpailun tavoitteena on vahvistaa elämyksellisen ruokamatkailun tuotteistamista, etsiä ruokamatkailun kärkituotteita ja vahvistaa aitoa yhteistyötä. Vuoden 2019 kilpailu on järjestyksessä kolmas, edelliset kilpailut olivat vuosina 2015 ja 2017.

 

Ruokamatkailukilpailu liittyy Hungry for Finland  (H4F) -ruokamatkailun tuotteistamishankkeeseen (EU:n maaseudun kehittämisen maatalousrahasto). Hanketta ja kilpailua koordinoi Haaga-Helia ammattikorkeakoulu.

 

Arviointiraadin jäsenet:

Kirsi Viljanen, erityisasiantuntija, maa- ja metsätalousministeriö, kirsi.viljanen@mmm.fi, puh. 040 509 8986

Terhi Hook, kehittämispäällikkö, Visit Finland (Business Finland Oy), terhi.hook@businessfinland.fi, puh. 050 597 0999

Mariaana Nelimarkka, olut- ja ruokatoimittaja, mariaana.nelimarkka@gmail.com, puh. 050 548 9999

Päivi Töyli, projektipäällikkö, Ruokasektorin valtakunnallinen koordinaatiohanke,  Turun yliopiston Brahea-keskus,  paivi.toyli@utu.fi , puh. 040 189 1929

Lisätietoja: Ruokamatkailun projektipäällikkö Kristiina Havas, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, kristiina.havas@haaga-helia.fi, puh. 0500 688 332  www.hungryforfinland.fi

 

Ruokamatkailutarjontaa ovat matkailijoiden kohtaama paikallisuuteen ja tarinoihin perustuva maukas ravintolaruokailu, kotiruokailu, katuruoka, suomalaisen ruoan tekeminen ohjatusti, luonnonantimiin ja keräilyyn liittyvät ruokamatkailutuotteet, luonnossa ja kulttuuriympäristössä tapahtuva ruokailu, erilaiset ruokamatkailuun liittyvät reitit ja tapahtumat, torit, kauppahallit, erikoismyymälät kuten juustolat, viinitilat sekä pienpanimot ja niiden ympärille rakennettu ohjelma. Ruokamatkailuun liittyvät tarinat, paikallisuus ja puhtaus. Parhaimmillaan ruokamatkailutuote on osallistamista ja tekemistä, josta matkailija oppii jotain uutta ja tekee matkailutuotteen elämykselliseksi.

Lomalaidun ry on valtakunnallinen maaseutumatkailua kehittävä yhdistys, joka kehittää ja ylläpitää elävää ja kestävää suomalaista maaseutua ja sen kulttuuriperintöä. Sen jäseniä ovat Agrologien Liitto ry, Agronomiliitto ry, Autoliitto ry, Pro Agria Keskusten Liitto ry, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry, Suomen 4H-liitto ry ja Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry.

Lisätietoja: ruokamatkailukoordinaattori Anne Mikkola, Lomalaidun ry, puh. 040 576 8982