Takaisin MTK:n sikaverkosto on huolissaan Suomen heikosta ohrasatotilanteesta – katovuosi olisi monelle tilalle taloudellinen katastrofi

Tiedote

MTK:n sikaverkosto on huolissaan Suomen heikosta ohrasatotilanteesta – katovuosi olisi monelle tilalle taloudellinen katastrofi

18.08.2021

Tilojen oma rehuviljan tuotanto on tärkeä asia Suomen sikataloussektorilla. Ohraa käytetään raaka-aineena myös panimo- ja alkoholijuomateollisuudessa, jonka sivutuotteena valmistettava ohravalkuaisrehu on merkittävä lisävalkuaisen lähde sianlihantuotannossa. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n mukaan huono satovuosi tarkoittaa sika-alalle sitä, että ruokinnan viljaa on alettava etsimään oman tilan ulkopuolelta, pahimmillaan tuontimarkkinoilta. Tämä nostaa entisestään tilojen tuotantokustannuksia muiden tuotantopanosten kuten energian ja lannoitteiden hintojen nousukierteessä. 

  Suomen sikasektorin elinehto on vienti. EU:ssa sika-alan kotimarkkinatilanne ei ole kohentunut. Ravintoloiden kautta ei sianlihaa liiku samaan tahtiin kuin ennen koronaa, mikä on luonut kovat paineet sianlihan vientiin EU:n ulkopuolelle.  

Monissa EU-maissa tuotantoa on lähdetty sopeuttamaan. Sika-alalla lisäuhkakuvia aiheuttaa edelleen leviävä afrikkalainen sikarutto ja kotimaisen kulutuskysynnän lasku. MTK:n sikaverkosto peräänkuuluttaakin sitä, että vientiä tulee edistää kattavasti useaan eri maahan unohtamatta suurinta sianlihan vientikohdemaata Kiinaa.  
 
MTK:n sikaverkoston puheenjohtaja Taru Antikainen haluaa viestiä kotimaisille kuluttajille siitä, että suomalainen porsaanliha on maailman puhtainta ja erittäin laadukasta. Tuotannon paremmasta vastuullisuudesta huolimatta kotimainen sianliha kilpailee Euroopan yhteismarkkinoilla samoilla hinnoilla kuin vähemmän laadukas tuontisianliha.  

Sianlihan tuotantomäärä Suomessa on tällä hetkellä yli omavaraisuusasteen. Tilanne ei valitettavasti toimi alkutuotannon eduksi vaan vientimarkkina kannattelee verrattain stabiilia tuottajahintaa. Sikasektorin kannattavuus on suorastaan romahtanut kevään jälkeen. Kustannukset ovat nousseet, mutta tuottajahinnat eivät. 
 
– Tuottajat ovat asiasta huolissaan. Suomessa on tehty valtavasti töitä antibioottilääkinnän vähentämisen eteen, porsaiden ja emakoiden hyvinvoinnin edistämiseen sekä tuotannon bioturvallisuuteen, jotta tuotanto olisi tulevaisuudessakin salmonellavapaata, Antikainen sanoo.  
 
Alalla panostetaan nyt paljon mm. vapaaporsitukseen ja Suomea käytetään esimerkkimaana, kun etsitään tehokkaita keinoja hännänpurennan vähentämiseksi ja siihen liittyvän hännän typistämisen ehkäisemiseksi.  
 
– Suomessa ei koskaan typistetty systemaattisesti saparoita ja lähes 18 vuoteen ei enää ollenkaan. Tästä sietää olla ylpeä ja näyttää esimerkkiä muille,  Antikainen muistuttaa.  
 
Lisätietoja:  
MTK sikaverkoston puheenjohtaja Taru Antikainen, 050 529 4366 
MTK:n liha-asiantuntija Mari Lukkariniemi, 040 1719 070