null Suomalaiset kanat hyvässä hoidossa – kaupparyhmien toimet poistavat suosituimmat munat jääkaapeista

Uutinen

Suomalaiset kanat hyvässä hoidossa – kaupparyhmien toimet poistavat suosituimmat munat jääkaapeista

28.5.2019

Useat kaupparyhmittymät Suomessa, viimeisenä S-ryhmä ovat päättäneet luopua virikehäkkimunien myynnistä. Nyt tarvitaan yhteiskunnan tukea nykyiselle kanamäärälle muutos- ja korjausinvestointeihin. Monet tuottajat ovat tehneet suuret investoinnit alle kymmenen vuotta sitten eikä ilman riittävää investointitukea ole mahdollista tehdä uusia investointeja.

- Huolena on hyvin nopea rakennemuutos ja alan voimakas keskittyminen sekä kanayrittäjien määrän vähentyminen, sanoo maatalousjohtaja Johan Åberg.

On hyvä muistaa, että suomalainen kananmunantuotanto on maailman huippua. Meillä on lukemattomia vahvuuksia. Kanojemme nokkia ei typistetä, kananmunissa ei ole salmonellaa ja antibioottien käyttö on hyvin vähäistä. Salmonellaton kananmuna ei ole maailmalla itsestäänselvyys toisin kuin meillä Suomessa, missä kuluttaja voi turvallisesti syödä kaikkia kotimaisia kananmunia ja nuolla taikina kulhonsa toisin kuin monessa muussa maassa. Tämä on kanalayrittäjien pitkään jatkuneen tautisuojaustyön ansiota, mikä hyödyttää koko kansanterveyttä.

Kananmunia tuotetaan Suomessa nyt virikehäkkikanaloissa, lattiakanaloissa, ulkokanaloissa ja luomukanaloissa. Eri tuotantotavat tarjoavat kuluttajille valinnan mahdollisuuden ja suosituin valinta on ollut virikehäkkimunat, joiden myynti on noin 60 % kaikista kananmunista.

Virikehäkkimunien tuotanto on vähentynyt ja lattia- ja luomumunien tuotanto on kasvanut kulutuksen muutosten myötä. Ala on seurannut tarkoin ja reagoinut kulutuksen muutokseen. Alan toiveena on ollut tehdä tuotantomuotojen vaihdokset aidosti kulutuksen muutosten tahtiin.

 Johan Åberg

maatalousjohtaja

linjan yleisjohto

+35820 4132 415

+35840 5233 864

aiheet: maatalous, kananmuna, kananmunantuotanto