null Tansanialaiset metsänomistajat järjestäytyvät

Blogi – Kansainvälinen toiminta

Tansanialaiset metsänomistajat järjestäytyvät

27.9.2012

Afrikka, tuo sarvikuonojen maa lauloi Eppu Normaali aikoinaan. Pian Tansaniassa voidaan musisoida metsänhoitoyhdistysten maasta, kun parin viime vuoden aikana on Lounais-Tansaniaan syntynyt parikymmentä uutta yhdistystä. Ulkoasiainministeriön rahoittaman Tansanian metsäohjelman pilotoima projekti on siis poikinut muutamassa vuodessa ison määrän yksityisiä metsänomistajia ryhmittymään.

Yksi yhdistyksistä on Matembwe Tree Growers Association (Matembwen Puidenkasvastusyhdistys) lähellä Malawia ja Sambiaa. Kylä sijaitsee eteläisellä ylänköalueella vajaan 2000 metrin korkeudessa, jossa puustolla on ihanteelliset olosuhteet kasvaa. Yhdistys on yksi aktiivisimpia alueella ja valittiin tämän takia aloittamaan kummiyhdistystoiminta suomalaisen yhdistyksen kanssa. Suomesta kummiksi valikoitui oma työpaikkani metsänhoitoyhdistys Päijät-Häme.

Hankkeen tarkoituksena on tietojen vaihto yhdistysten välillä, luoda Tansaniaan yhdistykselle perusrakenteet kuntoon ja saada yksityismetsätalous Matembwessa tuotannollisesti kannattavaksi, mikä osaltaan poistaisi alueen köyhyyttä.

Tein viime syksynä Tansaniaan tutustumiskäynnin. Matka maan suurimmasta kaupungista Dar Es Salaamista maan lounaisosaan kestää noin 10-11 tuntia. Vaikka matka onkin pitkä istua autossa niin matkaa piristää, kun välillä maastossa vilahtelevat niin apinat, kirahvit kuin elefantitkin. Loppuosa matkasta on mäkistä ja savannit muuttuvat hiljalleen metsiksi.

Suosituimmat puulajit alueella ovat akaasia, mänty ja eukalyptus. Puun kiertoaika metsissä on noin 20 vuotta ja paikallisista Suomen metsien kiertoajat tuntuivatkin käsittämättömiltä.

Vierailun aikana kävi ilmi paikallisten innokkuus puiden istuttamiseen. Tapaamisiin saapui aina noin 80-90% yhdistyksen 45 jäsenestä. Jäsenistä kolmasosa oli naisia ja jäsenillä oli vahva käsitys siitä kuinka yhdistystä tulisi viedä eteenpäin. Ennen kaikkea jäsenistä kuitenkin paistoi aktiivisuus. Jos Suomessa olisi yhtä innokkaita puiden istuttajia, niin Senaatintorikin olisi varmaan jo metsitetty.

Puiden kasvatus alueella ei kuitenkaan ole helppoa. Viikoittaiset metsäpalot kuivalla kaudella (heinä-joulukuu) ovat alituinen haitta. Metsälainsäädännön kehittämättömyys mahdollistaa liian aikaiset hakkuut ja monet hakkauttavatkin metsänsä varsin nuorena koulun alkamisaikojen aikaan koulumaksujen takia.

Hyvän siemenaineksen ja eri puulajien niukkuus johtaa siihen että laatupuuta on vaikea kasvattaa ja jonkin taudin sattuessa esimerkiksi männylle, suuria metsäalueita alueella tuhoutuu. Keskustelua on käyty myös siitä, vaarantaako puiden kasvatuksen nopea laajeneminen alueen ruokahuollon, kun maanviljelysmaat täyttyvät puiden taimista. Vielä siitä ei ole merkkejä näkyvissä, mutta puunkysynnän noustessa yhtä jyrkästi, on tämäkin puoli asiassa otettava tulevaisuudessa huomioon.

Juha Hirvonen 
mhy Päijät-Häme

Kummit maailmalla

FFD


Blogi kertoo tarinoita FFD:n kehitysyhteistyöhankkeista ja niihin liittyvistä teemoista maailman eri kolkista. Anna kertomusten viedä mukanaan ja lähde kummien matkaan kasvattamaan kalaa Nepaliin, metsiä Etiopiaan, tuottamaan hunajaa Tansaniaan tai hoitamaan hedelmäpuita Nicaraguaan.
FFD koordinoi yhteistyössä kansainvälisen kehitysyhteistyöorganisaatio AgriCordin kanssa Suomen ulkoministeriön rahoittamia "viljelijältä viljelijälle” -kummihankkeita Suomen pitkäaikaisissa kumppanuusmaissa (Nepal, Vietnam, Tansania, Sambia, Etiopia, Nicaragua, Mosambik ja Kenia).
Hankkeiden varsinaisina toteuttajina toimivat yhdistykset eri puolilta Suomea. Kussakin yhdistyksessä on hankkeen nimikkokummi, joka auttaa kehitysmaassa toimintaansa kehittäviä tai aloittavia yhdistyksiä ja osuuskuntia Suomesta käsin.