Takaisin EU-tukihaku käynnistyy – kannustamme viljelijöitä ottamaan ajoissa yhteyttä tuttuun asiantuntijaan

Uutinen – Maatalous ja suomalainen ruoka

EU-tukihaku käynnistyy – kannustamme viljelijöitä ottamaan ajoissa yhteyttä tuttuun asiantuntijaan

18.03.2024

MTK:n ja ProAgrian viimevuotinen yhteistyö uuden EU:n ohjelmakauden tukimuutosten keskellä sai paljon kiitosta ja viljelijät olivat ajoissa liikkeellä. Tiivis yhteistyö jatkuu myös 2024, jotta uusin tieto tukien mahdollisuuksista saadaan viljelijöiden tulevaisuuden suunnittelun tueksi.

Yhteistyössä painotetaan, että kannattaa ajoissa kysyä tutulta asiantuntijalta aikaa tukien vertailuun ja hakuun. Tukimuodot ovat muuttuneet, minkä vuoksi eri vaihtoehtojen vertailu oman tilan ja tuotannon tarpeisiin kannattaa.   

- Haluamme varmistaa, että mahdollisimman moni viljelijä saa tarvitsemansa tuen tukijärjestelmään ja hakee oman yritystoiminnan näkökulmasta tarkoituksenmukaiset tuet sekä saa tarvittaessa tukea valvontatilanteisiin, joihin on mahdollisuus, sanoo tutkimuspäällikkö Juha Lappalainen MTK:sta.

- Tukia on haettavissa ympäri vuoden paitsi päätukia, joiden haku keskittyy kevääseen. Investointitukia on haettavissa edelleen tietyissä hetkissä. Ajoissa kannattaa olla liikkeellä ja aloittaa keskustelut ajoissa investoinneista myös rahoittajien kanssa. Isoja investointeja ei tehdä hetkessä. Merkittävää on myös se, että tukia osataan hakea myös muuhun yritystoimintaan, sanoo kehityspäällikkö Juha Sohlo ProAgria Keskusten Liitosta.


 

Osaamismerkin takana vahvaa osaamista ja tentin suoritus
 

Yhteistyössä syntyi viime vuonna asiantuntijoiden ja avustajien osaamisen kehittämisen verkkovalmennusalusta, jossa tukihakutentti suoritetaan. Verkkovalmennusalusta on osoitteessa verkkovalmennus.proagria.fi.

Tukihakutentin suorittamisesta kertova osaamismerkki on uusi asia asiantuntijoille ja avustajille. Molemmissa organisaatioissa kannustetaankin asiantuntijoita suorittamaan tentti ja hyödyntämään osaamismerkkiä näkyvänä osoituksena osaamisesta.

- Yhteisen EU-tukiosaaja -tentin suorittaneet asiantuntijat saivat merkin käyttöönsä viime keväänä ja se näkyikin jo netissä ja somessa. Tänä vuonnakin asiantuntijat ja avustajat voivat suorittaa päivitetyn tentin, sanoo Ari Enroth ProAgria Keskusten Liitosta.

Viime vuonna tentin suoritti kaikkiaan 162 henkilöä. Kaikki viime vuonna tentin suorittaneet, sekä he, jotka olivat ilmoittautuneet kussille, mutta tentti jäi syystä tai toisesta läpäisemättä, ovat tervetulleita suorittamaan tentin tänä keväänä. 


Ruokaviraston tukihakuoppaat ja -ohjeet: https://www.ruokavirasto.fi/tuet/maatalous/hakuoppaat-ja-ohjeet-viljelijoille/ Sirpa Lintunen

asiantuntija, järjestötoiminta

+358 44 084 3352

aiheet: mtk, tukihaku, eu-tukiosaaja