Takaisin Ruoka ja energia huomioitava turvallisuushankintoina myös laissa

Tiedote – Energia

Ruoka ja energia huomioitava turvallisuushankintoina myös laissa

17.01.2023

MTK esittää, että julkisissa hankinnoissa ruoka ja energia rinnastetaan jatkossa turvallisuushankintoihin myös lainsäädännössä. ”Kun tiedämme ruuan ja energian välttämättömyyden väestön selviytymiseen, myös niiden osalta lain tulisi mahdollistaa kansallisten intressien huomioiminen”, perusteli MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila järjestönsä aloitetta tiistaina eduskunnan Pikkuparlamentissa Helsingissä.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on saattanut Euroopan pitkäaikaiseen epävakauteen, jossa yhteiskunnan laaja huoltovarmuus tulee olemaan Suomen tulevien hallitusten työn ydintä vielä pitkään. Tämän turvaamiseksi MTK teki tiistaina aloitteen lainmuutoksesta, joka nostaisi ruuan ja energian julkisissa hankinnoissa kriittisiin tekijöihin puolustus- ja turvallisuushankintojen tapaan. Aloite tuotiin esille MTK:n puheenjohtaja Juha Marttilan puheessa ministeri Heikki Haaviston muistoseminaarissa tiistaina Helsingissä.
 
- Meille tämän seminaarin järjestäjille, MTK:lle ja Pellervolle, tällä on vielä erityisen suuri merkitys: meidän jäsenillämme, maatalousyrittäjillä, metsänomistajilla ja osuustoiminnallisilla yrityksillä on keskeinen rooli isänmaamme huoltovarmuuden tuottamisessa. Kriittisten resurssien tuottaminen ei saa olla kansainvälisten markkinoiden ja kasvottoman kvartaalitalouden varassa, Marttila totesi.
 
Valtioneuvosto antoi viime elokuussa Huoltovarmuusselonteon eduskunnan käsittelyyn. Tulevan hallituksen tärkeitä tehtäviä on huoltovarmuuslainsäädännön uusiminen. Nykyinen laki on 30 vuotta vanha.
 
Marttila muistutti, että ruuan huoltovarmuus perustuu Suomessa alkutuotteiden osalta kannattavaan maataloustuotantoon, jonka ehtona ovat toimivat markkinat.
 
- Ruokamarkkinoiden toimivuuden ja maatalouden kannattavuuden kannalta on kriittisesti arvioitava EU:n maatalouspolitiikan ohella myös nykyistä elintarvikemarkkina- ja kilpailulainsäädäntöä, Marttila sanoi.
 
Marttila tiivisti puheensa loppuun viime heinäkuussa edesmenneen MTK:n hallituksen ja Pellervo-Seuran hallintoneuvoston pitkäaikaisen puheenjohtajan ja Suomen ulkoministerin, ministeri Heikki Haaviston perinnön.
 
- Heikki Haavisto päätti Talonpojan muistelmansa siihen, että ”Suomen ei tule koskaan laskea omaa suojaustaan alas, on kyse sitten turvallisuudesta, energiantuotannosta tai ruoan saatavuudesta. Varmin turva tulee läheltä. Vapaus on näennäistä sellaisella valtiolla, jonka tulevaisuus riippuu muiden valtioiden armeliaisuudesta.”
 
- Tähän tiivistyy erinomaisen hyvin Heikin elämäntyö ja perintö meille Maalaistentalossa työtä tekeville. Kaikki oheiseen lainaukseen kirjoitettu on ja pysyy edunvalvontamme ytimessä. Suojausta ei lasketa, Juha Marttila vakuutti.
 
LIITE: Juha Marttilan puhe kokonaisuudessaan  
 
Lisätietoja:
Juha Marttila, puheenjohtaja, 050 341 3167
Perttu Pyykkönen, järjestötoiminnan johtaja, 0400 754 928
Markus Lassheikki, kehitysjohtaja, 040 779 9680
 


Juha Marttila

johtokunnan 1. puheenjohtaja, maanviljelijä, maatalous- ja metsätieteiden tohtori

+35820 413 2340

+35850 341 3167 , (yhteydenotto- ja tapaamispyynnöt ks. johdon assistentti Mirja Perttu)

Perttu Pyykkönen

Järjestötoiminnan johtaja

vastuualueen yleisjohto

+35820 413 2520

+358400 754 928

Markus Lassheikki

kehitysjohtaja

+35820 413 2481

+35840 779 9680


Suositellut artikkelit

Taloustutkimuksen tuoreen selvityksen mukaan huoltovarmuuskriittisten kuljetusten kustannukset lähes kaksinkertaistuvat vuoteen 2025 mennessä, ellei vähäliikenteisten teiden ja niiden siltojen ylläpidosta ja...

MTK vaatii hallitukselta päätöksiä maatilojen kustannustuesta välittömästi. Jo valmiiksi talouskriisissä olevat tilat kohtaavat parhaillaan hallitsemattomasti nousevan sähkön hinnan. Pörssisähkö on tällä viikolla...

Valtioneuvosto antoi syyskuun puolivälissä huoltovarmuusselonteon, joka on ensimmäinen lajiaan. Siinä on tarkoitus määrittää keskeiset linjaukset huoltovarmuuden kehittämiselle vuoteen 2030 mennessä. Selonteon...