Takaisin Ruoka ja energia huomioitava turvallisuushankintoina myös laissa

Tiedote – Maaseudun edunvalvonta

Ruoka ja energia huomioitava turvallisuushankintoina myös laissa

17.01.2023

MTK esittää, että julkisissa hankinnoissa ruoka ja energia rinnastetaan jatkossa turvallisuushankintoihin myös lainsäädännössä. ”Kun tiedämme ruuan ja energian välttämättömyyden väestön selviytymiseen, myös niiden osalta lain tulisi mahdollistaa kansallisten intressien huomioiminen”, perusteli MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila järjestönsä aloitetta tiistaina eduskunnan Pikkuparlamentissa Helsingissä.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on saattanut Euroopan pitkäaikaiseen epävakauteen, jossa yhteiskunnan laaja huoltovarmuus tulee olemaan Suomen tulevien hallitusten työn ydintä vielä pitkään. Tämän turvaamiseksi MTK teki tiistaina aloitteen lainmuutoksesta, joka nostaisi ruuan ja energian julkisissa hankinnoissa kriittisiin tekijöihin puolustus- ja turvallisuushankintojen tapaan. Aloite tuotiin esille MTK:n puheenjohtaja Juha Marttilan puheessa ministeri Heikki Haaviston muistoseminaarissa tiistaina Helsingissä.
 
- Meille tämän seminaarin järjestäjille, MTK:lle ja Pellervolle, tällä on vielä erityisen suuri merkitys: meidän jäsenillämme, maatalousyrittäjillä, metsänomistajilla ja osuustoiminnallisilla yrityksillä on keskeinen rooli isänmaamme huoltovarmuuden tuottamisessa. Kriittisten resurssien tuottaminen ei saa olla kansainvälisten markkinoiden ja kasvottoman kvartaalitalouden varassa, Marttila totesi.
 
Valtioneuvosto antoi viime elokuussa Huoltovarmuusselonteon eduskunnan käsittelyyn. Tulevan hallituksen tärkeitä tehtäviä on huoltovarmuuslainsäädännön uusiminen. Nykyinen laki on 30 vuotta vanha.
 
Marttila muistutti, että ruuan huoltovarmuus perustuu Suomessa alkutuotteiden osalta kannattavaan maataloustuotantoon, jonka ehtona ovat toimivat markkinat.
 
- Ruokamarkkinoiden toimivuuden ja maatalouden kannattavuuden kannalta on kriittisesti arvioitava EU:n maatalouspolitiikan ohella myös nykyistä elintarvikemarkkina- ja kilpailulainsäädäntöä, Marttila sanoi.
 
Marttila tiivisti puheensa loppuun viime heinäkuussa edesmenneen MTK:n hallituksen ja Pellervo-Seuran hallintoneuvoston pitkäaikaisen puheenjohtajan ja Suomen ulkoministerin, ministeri Heikki Haaviston perinnön.
 
- Heikki Haavisto päätti Talonpojan muistelmansa siihen, että ”Suomen ei tule koskaan laskea omaa suojaustaan alas, on kyse sitten turvallisuudesta, energiantuotannosta tai ruoan saatavuudesta. Varmin turva tulee läheltä. Vapaus on näennäistä sellaisella valtiolla, jonka tulevaisuus riippuu muiden valtioiden armeliaisuudesta.”
 
- Tähän tiivistyy erinomaisen hyvin Heikin elämäntyö ja perintö meille Maalaistentalossa työtä tekeville. Kaikki oheiseen lainaukseen kirjoitettu on ja pysyy edunvalvontamme ytimessä. Suojausta ei lasketa, Juha Marttila vakuutti.
 
LIITE: Juha Marttilan puhe kokonaisuudessaan  
 
Lisätietoja:
Juha Marttila, puheenjohtaja, 050 341 3167
Perttu Pyykkönen, järjestötoiminnan johtaja, 0400 754 928
Markus Lassheikki, kehitysjohtaja, 040 779 9680
 


Juha Marttila

I puheenjohtaja

(yhteydenotto- ja tapaamispyynnöt ks. johdon assistentti Mirja Perttu)

+35820 413 2340

+35850 341 3167

Perttu Pyykkönen

järjestötoiminnan johtaja

vastuualueen yleisjohto

+358 20 413 2520

+358 40 075 4928

Markus Lassheikki

johtaja, strategia ja huoltovarmuus

+358 20 413 2481

+358 40 779 9680