Takaisin Heikki Haaviston kädenjälki näkyy vieläkin – Haaviston muistoseminaari 17.1.

Uutinen – Maaseudun edunvalvonta

Heikki Haaviston kädenjälki näkyy vieläkin – Haaviston muistoseminaari 17.1.

02.02.2023

MTK ja Pellervo järjestivät ministeri Heikki Haaviston muistoseminaarin 17.1. Helsingissä. Paikalla oli kutsuvieraita ja Heikki Haaviston omaisia. Seminaarin päätössanat lausui MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila. Hän lopetti seminaarin sitaattiin Heikki Haavistolta. Aivan sattumalta samaa sitaattia käyttivät tilaisuudessa myös Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn ja eduskunnan varapuhemies Antti Rinne muistellessaan Haavistoa. Sitaatti tiivistää Haviston elämäntyön. 

Oikealla muistoseminaarin paneelin juontaja Ilkka Haavisto, tutkimuspäällikkö, EVA. Panelistit vasemmalta Matti Kalliokoski, päätoimittaja, Suomen Kuvalehti, Karina Jutila, johtaja, E2 Tutkimus, Kati Partanen, hallituksen jäsen, World Farmers Organisation WFO.
Oikealla muistoseminaarin paneelin juontaja Ilkka Haavisto, tutkimuspäällikkö, EVA. Panelistit vasemmalta Matti Kalliokoski, päätoimittaja, Suomen Kuvalehti, Karina Jutila, johtaja, E2 Tutkimus, Kati Partanen, hallituksen jäsen, World Farmers Organisation WFO.

Heikki Haavisto päätti Talonpojan muistelmansa näin:
"On tärkeää, että Suomi ei laske koskaan omaa suojaustaan alas, on kyse sitten turvallisuudesta, energiantuotannosta tai ruoan saatavuudesta. Vapaus on näennäistä sellaisella valtiolla, jonka tulevaisuus riippuu muiden valtioiden armeliaisuudesta."

- Tähän tiivistyy erinomaisen hyvin Heikin elämäntyö ja perintö meille Maalaistentalossa työtä tekeville. Kaikki oheiseen lainaukseen kirjoitettu on ja pysyy edunvalvontamme ytimessä. Suojausta ei lasketa, Juha Marttila vakuutti. Marttilan puhe kokonaisuudessaan täällä.  


Juha Marttila

Seminaarissa Marttila myös kertoi järjestön tehneen aloitteen lainmuutoksesta, joka nostaisi ruuan ja energian julkisissa hankinnoissa kriittisiin tekijöihin puolustus- ja turvallisuushankintojen tapaan. 

Seminaarin avaussanat lausui Pellervon hallituksen puheenjohtaja Petri Pitkänen. Haavistoa muisteli myös Haaviston uusimman elämäkerran kirjoittaja Terho Puustinen. 


Petri Pitkänen


Terho Puustinen

Ilkka Haavisto, Haaviston nuorin poika, veti seminaarissa paneelikeskustelun suomalaisen maaseudun tulevaisuudesta. Keskusteluun osallistuivat maailman tuottajajärjestö WFO:n hallituksen jäsen Kati Partanen, tutkimuslaitos E2:n johtaja Karina Jutila ja Suomen Kuvalehden päätoimittaja Matti Kalliokoski.

Heikki Haaviston tähtihetkiä kerrotaan olleen, kun hänet kutsuttiin puhumaan Venäjän viljelijöiden kokoukseen. Elettiin aikaa Neuvostoliiton romahduksen jälkeen. Haavisto oli aloittanut venäjänkielisen puheensa 6000 kuulijalle sanomalla, ettei ”niin isoa herraa olekaan, joka ei söisi talonpojan kädestä!” Aplodeista ei ollut tulla loppua.


Olli Rehn


Vasemmalta Pertti Salolainen, Paavo Lipponen ja Matti Vanhanenaiheet: huoltovarmuus, metsä, suomalainen ruoka