Takaisin Uudenvuodenlupaus vuodelle 2019 - välitä itsestäsi!

Blogi – Jäsenyys

Uudenvuodenlupaus vuodelle 2019 - välitä itsestäsi!

10.01.2019

Vuosi vaihtui, mutta haasteellisessa tilanteessa olevan maatalousyrittäjän arkeen vuodenvaihde ei välttämättä tuonut mitään uutta. Taloudelliset huolet, uupumus, ihmissuhdeongelmat, eläinsuojelukysymykset tai vaikkapa erilaiset riippuvuusongelmat saattavat jatkua samanlaisina kuin aiempinakin vuosina. Mitä pitäisi tehdä?

Ensimmäinen askel ongelmien ratkaisemisessa on oma halu ja tarve muutokseen. Kukaan ei voi auttaa, ellei itse sitä halua. Siksi näin vuoden alussa voisi olla hyvä tehdä itselle uudenvuodenlupaus: välitän itsestäni ja haen apua. Ääneen lausuttu tai muistiin kirjoitettu lupaus muutoksesta on jo merkki halusta tehdä muutoksia. Sen jälkeen on otettava toinen ja kolmaskin askel, jos haluaa päästä maaliin, mutta niitä askelia kenenkään ei tarvitse tehdä yksin. Apua on tarjolla tänäkin vuonna. Toimi lupauksesi eteen ja ota rohkeasti yhteyttä Melan Välitä viljelijästä -projektiin tai maakunnallisiin hyvinvointihankkeisiin.

Melan Välitä viljelijästä -projekti auttaa

Välitä viljelijästä -projekti aloitti toimintansa vuoden 2017 alusta. Projekti on saanut valtion vuoden 2019 budjetissa lisärahoitusta. Tämän erillismäärärahan avulla projekti voi jatkaa maatalousyrittäjien auttamista vuoden 2020 loppuun asti. Myös monet maakunnalliset hankkeet, jotka tekevät vastaavaa työtä, ovat saaneet jatkorahoituksen.

Projektin tarkoituksena on välittömien tukitoimien tarjoaminen sekä pitkävaikutteisen ja ennaltaehkäisevän varhaisen välittämisen mallin kehittäminen maatalousyrittäjien tueksi. Projektin alusta alkaen maatalousyrittäjien auttamisessa keskeinen rooli on ollut projektityöntekijöillä, jotka kuuntelevat maatalousyrittäjän haasteita ja pyrkivät etsimään apukeinoja usein hyvin monenlaisiin ongelmiin; työuupumuksesta konkurssiuhkaan, alkoholiongelmista parisuhdekriisiin ja moniin paljon pienempiin haasteisiin. Tämä työ jatkuu myös tänä ja ensi vuonna. Projektityöntekijän tapaaminen ei maksa mitään ja kaikki keskustelut ja yhteydenotot ovat ehdottoman luottamuksellisia.

Toinen askel - ota rohkeasti yhteyttä!

Hyvä suunnitelma siitä, että välittää itsestä, ei saa jäädä pöytälaatikkoon pölyttymään. Siksi tarvitaan toinen askel eli yhteydenotto auttajaan ja tapaamisen sopiminen. Moni pelkää ongelmien pöydälle nostamiseen liittyvää häpeää. Erilaisten haasteiden kanssa painivia maatalousyrittäjiä on kuitenkin muitakin. Oma tilanne ei siis välttämättä ole poikkeuksellinen, eikä avun hankkimista kannata pelätä. Monet apuun tarttuneet ovat löytäneet uusia ratkaisuja sekä askelmerkkejä parempaan arkeen ja elämään.

Ongelmat eivät ratkea itsestään, vaan on lähdettävä etsimään apukeinoja. Kun ratkaisuja pohditaan yhdessä projektityöntekijän, talousneuvojan, työnohjaajan tai terapeutin kanssa, lopputulos saattaakin olla sellainen, että elämänlaatu paranee. Muutoksiin täytyy kuitenkin olla valmis - kaikki ei jatku ennallaan.

Ostopalvelusitoumuksilla asiantuntija-apua

Tapaamisessa projektityöntekijän kanssa selviää myös, onko sinulla mahdollisuus hyödyntää projektista ostopalvelusitoumuksen kautta saatavaa asiantuntija-apua. Ostopalvelusitoumuskäytäntö jatkuu myös tänä vuonna ja sitoumuksia on edelleen mahdollista saada henkisen jaksamisen tukemiseen sekä taloudelliseen että juridiseen neuvontaan.

Projektityöntekijä avustaa hakemuksen täyttämisessä ja kirjoittaa hakemukseen oman suosituksensa. Sitoumus on henkilökohtainen, joten tilan jokaisella maatalousyrittäjällä on tietyin edellytyksen mahdollisuus saada oma sitoumus. Palveluntuottajan, jolta palvelun sitoumusta vastaan ostat, voit valita itse. Projektityöntekijältä saat tarvittaessa vinkkejä hyvistä auttajista.

Varhainen välittäminen tärkeää

Yksi Välitä viljelijästä -projektin tehtävistä on ennaltaehkäisevän varhaisen välittämisen toiminnan kehittäminen maatalousyrittäjien tueksi. Vuoden 2018 aikana projektin tuella järjestettiin maatalousyrittäjille suunnattuja, suuren suosion saaneita Hyvinvoinnin ABC-kursseja.  Näillä kursseilla osallistujat saavat tietoa hyvinvoinnista ja siihen vaikuttavista tekijöistä, rohkaistuvat huolehtimaan omasta ja läheistensä hyvinvoinnista sekä saavat taitoja selvitä elämään kuuluvista vastoinkäymisistä. Hyvinvoinnin ABC-kursseja on tarjolla myös tänä vuonna. Samoin tulemme järjestämään syksyllä eri puolilla Suomea maatalousyrittäjien hyvinvointipäiviä. Osallistumalla koulutuksiin ja hyvinvointipäiviin voi myös välittää itsestään ja läheisistään.

Projektin tavoitteena on myös muodostaa viljelijöiden tueksi maatalouden sidosryhmistä tukiverkko, joka osaa tunnistaa maatalousyrittäjän uupumuksen ja avuntarpeen, uskaltaa ottaa asian puheeksi ja kykenee ohjaamaan viljelijän asiantuntija-avun piiriin. Projekti on järjestänyt sidosryhmille tapahtumia varhaisen välittämisen teemalla. Tapahtumilla on pyritty lisäämään tietoisuutta auttamiseen.  Kuluvan vuoden aikana tällaisesta verkostotoiminnasta tehdään entistä näkyvämpää ja pyrimme saamaan verkostoon mukaan mahdollisimman paljon lähellä maatalousyrittäjää toimivia organisaatioita.

Tee uudenvuodenlupaus ja toteuta se välittämällä itsestäsi!

Lue lisää Välitä viljelijästä -projektista täältä.


Pirjo Ristola
Kirjoittaja on Melan Välitä viljelijästä -projektin vetäjä. Vapaa-ajalla hän viihtyy mökillä tai ulkoilee. Silloin tällöin hänet voi löytää myös järjestötoiminnan piiristä.

ONNEA KYLVÄMÄSSÄ

vieraileva asiantuntija


Blogi ihmissuhteiden voimasta ja hyvinvoinnista, sinkkuuden iloista ja suruista, parisuhteen hoitamisesta maatilalla. Blogissa vierailee hyvinvoinnin asiantuntijoita useasta organisaatiosta.