Takaisin Varhaisperunavartaat on maistuva alkukesän herkku

Artikkeli – Maatalous ja suomalainen ruoka

Varhaisperunavartaat on maistuva alkukesän herkku

09.06.2023

Kotimainen avomaan varhaisperuna on odotettu sesonkiherkku, johon suomalaiset suhtautuvat intohimoisesti. Uudet mukulat ovat toivottuja ja kaivattuja kesäpöydän antimia!  Keitetyt varhaisperunat voi myös paistaa, grillata, savustaa tai paahtaa uunissa ja nauttia lisukkeena vaikkapa kylmän kermaviilikastikkeen kanssa.  Varhaisperunagrillivartaat avomaankurkkudipin kanssa on pettämätön yhdistelmä.

Varhaisperunagrillivartaat

(4-6 henkilölle)

valmistusaika: 45 minuuttia

Vartaat:
n. 600 g kotimaisia uusia perunoita
suolaa ja pippuria
1,5 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
½ pnt tuoretta kotimaista tilliä
½ kpl sitruunan mehu puristettuna
 

Avomaakurkkudippi:
2 kpl kotimaista avomaakurkkua
4 dl turkkilaista jogurttia
½ kpl sitruunan mehu puristettuna
1 kpl kotimainen valkosipulinkynsi
1 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
½ pnt tuoretta kotimaista tilliä
suolaa ja pippuria oman maun mukaan


 

Vartaat:

Pese perunat ja keitä ne suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Anna perunoiden jäähtyä hieman ja pujota ne sen jälkeen grillivartaisiin. 

Hienonna ½ pnt tilliä ja sekoita se oliiviöljyn ja sitruunamehun kanssa marinadiksi. Mausta marinadi suolalla ja pippurilla.

Sivele marinadia perunavartaiden pintaan ja grillaa vartaat miedolla lämmöllä kauniin ruskeiksi. Sivele marinadia lisää vartaiden pintaan niiden kypsymisen aikana.

Tarjoile avomaakurkkudipin kanssa.


 

Avomaakurkkudippi:

Raasta kurkut isoksi raasteeksi. Jos kurkut ovat kovin mehukkaita, voit puristaa niistä hieman nestettä pois keittiöpyyhkeen avulla: kääri kurkkuraaste keittiöpyyhkeen sisälle ja purista ylimääräinen neste pois.

Kuori valkosipulin kynsi ja raasta se hienoksi raasteeksi. Hienonna ½ pnt tilliä. Sekoita kaikki raaka-aineet keskenään. Jos haluat, voit valmistaa dipin muutamaa tuntia ennen tarjoilua ja antaa sen maustua jääkaapissa.

Resepti: Satokausikalenteri


Kaija Stormbom

viestinnän asiantuntija

maatalous, elinkeinopolitiikka, maaseutuyrittäjyys, elintarvikkeet ja suomalainen ruoka

+358 20 413 2385

+358 40 848 9559

aiheet: kasvikset, kotimaiset kasvikset, reseptit