Takaisin Vastuulliset hankinnat

Artikkeli – Maatalous ja suomalainen ruoka

Vastuulliset hankinnat

14.03.2019

Kuluttajat voivat valinnoillaan edistää vastuullista tuotantoa. Vastuullinen kuluttaja valitsee ostoskoriinsa tuotteita, joiden tuotannossa on otettu ympäristö, eläinten hyvinvointi ja ravitsemusnäkökohdat huomioon. Valitsemalla kotimaisia, lähellä tuotettuja elintarvikkeita edistät ja ylläpidät vastuullista ruoantuotantoa.

Lähellä tuotettu on ilmastolle ystävällinen

Ruuan osuus kulutuksen ilmastovaikutuksista on yhtä suuri kuin liikenteen ja asumisen. Vesistöjen tilaan ruuankulutuksella on tätäkin suurempi vaikutus – ruoan osuus voi olla jopa puolet kokonaiskulutuksen ravinnepäästöistä. Järkevillä elintarvikevalinnoilla pienennät ruuan ympäristövaikutusta.

Lisäämällä sesongin mukaisten, kotimaisten kasvisten, palkokasvien, juuresten ja viljojen määrää lautasella pienennät ruuan hiilijalanjälkeä. Valitse vaikkapa riisin tilalle kotimaista ohraa ja talvella ulkomaisten kasvisten sijaan lähellä tuotettuja juureksia.

Lähellä tuotetun ruoan matka kauppaan on lyhyempi, jolloin kuljetuksesta syntyvät ympäristöhaitat pienenevät. Ei ole myöskään yhdentekevää millä kulkuneuvolla ostosreissut tehdään: suosi siis julkisia tai kulje kauppaan jalan tai pyörällä. Mikäli tarvitset autoa kauppamatkaan, pyri hankkimaan useamman päivän ostokset kerralla.

Luomutuotteiden ympäristövaikutus on tavanomaisesti tuotettuja pienempi, sillä luomuviljelyssä ei käytetä kemiallisia lannoitteita tai torjunta-aineita. Kaupassa kannattaa tarkastella, mistä luomutuote on lähtöisin eli kuinka pitkä on ollut ltuotteen matka tilalta tehtaalle ja edelleen kauppaan. Pitkä kuljetusmatka pienentää luomun ympäristöhyötyjä.

Heittäessäsi ruokaa roskiin, ruuan tuotannossa, kuljetuksessa ja valmistuksessa syntyneet päästöt ovat syntyneet turhaan. Ruokahävikkiä pienennät suunnittelemalla etukäteen viikon ruokaostokset ja kauppareissut sekä käyttämällä ruuantähteet hyödyksi.

Liitteet