Takaisin Vielä syksyn painopisteistä ja (pikku juttu?) yyteet

Blogi – Jäsenyys

Vielä syksyn painopisteistä ja (pikku juttu?) yyteet

13.09.2016

Syksyn painopisteiden osalta vaikuttaa kuin nyt olisimme saaneet sen, minkä ansaitsemme ja kuitenkin siis… kevään mielenosoitus poiki hyvää. Ei varmasti tarpeeksi, mutta sitä tuskin odotimmekaan. Nyt sitten pitää pärjätä omillamme ja rakentaa tervettä tulevaisuutta.

Olen jo pitkään puhunut sen puolesta, että MTK:n organisaatio pitää uudistaa. Luoda nykypäivän vaatima toiminnallinen järjestö, joka laittaa tärkeysjärjestykset kuntoon ja rakentaa tulevaisuutensa konkretian varaan. 

Meillä on nyt järjestön sisällä kolme erilaista tapaa toimia. On yksi-, kaksi- ja kolmiportainen asento. Miksi emme nyt avaisi näiden vaihtoehtojen kohdalta asioita vertailuun. Ihan vaan etujen ja haittojen osalta. Onhan selvää, että kolmilla ”rattailla” ei voi ajaa.

Uskon että löytyisi uusi toiminnallinen malli, josta hallintokin uskaltaisi päättää. Tosi on nyt, että ”nykysysteemi toimii” vain, koska sitä ei uskalleta muuttaa. 
Toivoisin kovasti, että syksyn puheenjohtajien vaaliin ja valintoihin liittyisi vilkas keskustelu kokonaisuuden kehityksestä. Vieläpä niin että se koskettaa koko organisaatiota yhdistyksistä, liittoihin ja keskusliittoon. Myös metsälliset asiat olisivat nyt tarkasteltavissa; lyhyen kokemusajan pohjalta. Yrittäjyys-sektorille perään edelleen sen ansaitsemaa kohtelua. 

Edunvalvonnan toimintamallin muutostarpeet tunnistetaan. Tiedetään että taloudellisesti järjestelmä on nyt hyvin herkässä vaiheessa. Omarahoitus on alhaisemmalla tasolla kuin koskaan (omarahoitus =  jäsenmaksurahoitus).
On ilman muuta selvää, että tämä heikentää jo nyt muun rahoituksen (lehtituotot + sijoitustuotot) tulosta.
 

***
Uutinen siitä, että Suomen suurin edunvalvontaorganisaatio SAK saneeraa ja aloittaa yhteistoimintaneuvottelut, on iso asia. Toimintatapa lienee työmarkkinoilla oikea, koska kyseessä on järjestäytyneen henkilöstön sopima menettely. Toisaalta on niin, että uudella puheenjohtajalla on nyt etsikkoaika ja ns. vaikeat päätökset kannattaa tehdä nyt. Tai niitä ei ainakaan kannata siirtää.


***
Pienehkö uutinen / MaasTul oli MTK:n ja yhteistoiminta-asiamiehen välinen keskustelu; se kertonee myös jotain. Virallista henkilöstön edustajuutta ei MTK:ssa ole ja henkilöstöasiat hoidetaan ns. villisti. Asioiden hoito koko henkilöstön kanssa on puutteellista. Yhteistoiminta-asiasta tehty kantelu oli historian ensimmäinen, asiassa jossa on ennakkotapauksia paljon; miksi?
MTK:n työntekijät eivät ole järjestäytyneitä omalla työpaikallaan. MTK-järjestö, joka itse edellyttää järjestäytymistä, ei ole sitä suositellut, kehottanut tai hyväksynyt omalle henkilöstölleen. Pelisäännöissä on aukko. Varmaankin tarkistamisen paikka?

MARKKU VUORENSOLA
mvuorens(at)welho.com

VETERAANIVÄRINÄÄ

Markku Vuorensola, eläkkeellä, MTK


agrologi
MTK-liiton toiminnanjohtaja 1980-91
kansanedustaja 1991-1999
MTK:n vastaava järjestökouluttaja 1999-2012