Takaisin Sade uhkaa viljasatoa – puinnit eivät etene – laatu heikkenee

Tiedote – Maatalous ja suomalainen ruoka

Sade uhkaa viljasatoa – puinnit eivät etene – laatu heikkenee

11.09.2020

Viljojen kasvukausi on nyt sadonkorjuuvaiheessa, mutta näkymät ovat todella huonot. Suomessa koko kasvukausi on ollut kokonaisuudessaan haasteellinen. Runsaiden sateiden takia sadonkorjuu on nyt monin paikoin täysin pysähdyksissä, ja laatutappioita syntyy, kun sateet hankaloittavat puinteja. Pellot alkavat myös olla pehmeitä. Osa ohran, vehnän ja myös kauran jyvistä on alkanut itää tähkässä. Entuudestaan heikon kannattavuuden kanssa kamppaileva peltokasvisektori on erittäin huolestunut tilanteesta: onko jälleen tulossa heikko vuosi?

Vehnä
Vehnä

Vilja-asiamies Max Schulmanin mukaan vehnän kohdalla sakoluku alenee nyt nopeasti ja voidaankin jo puhua romahduksesta. Öljy- ja valkuaiskasvit ovat vielä suurelta osin tuuleentumatta eli kasvit ovat täysin tai osittain vihreät. Sadonkorjuu näiden osalta tulee venymään.

Tällä hetkellä viljojen kokonaissadon ennustetaan laskevan ja jäävän alle viiden vuoden keskiarvon. Viimeisessä julkaistussa viljataseessa kotimaan kokonaissadon arvioidaan olevan noin 3,5 miljoonaa tonnia.

  • Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että viljojen kokonaissato jää 3,0 miljoonan tonnin paikkeille, arvioi Schulman.

Viljasektori on nyt todella huolestunut siitä, miten tämän vuoden kotimaisen viljan laatu tulee sopimaan teollisuuden käyttöön vai joutuuko se turvautumaan tuontiviljaan.

  • Joka tapauksessa puinnit tulevat venymään pitkälle syksyyn. Peltojen märkyys ja päivän lyheneminen saattavat aiheuttaa myös sen, että heikkolaatuinen vilja sekä valkuaiskasvit jäävät kokonaan puimatta, Schulman toteaa.
  • Kotimaisen valkuaistuotannon huoltovarmuuden kannalta tilanne on huolestuttava.

 

Lisätiedot:

vilja-asiamies Max Schulman, MTK, 040 825 2112

kasvinviljelyasiamies Mika Virtanen, 0400 544 728


Max Schulman

asiantuntija, vilja ja öljykasvit

viljat, mallasohra, öljy- ja valkuaiskasvit, gmo, maataloustuotemarkkinoiden edunvalvonta

+358 20 413 2414

+358 40 825 2112

Mika Virtanen

asiantuntija, puutarha ja kasvinterveys

kasvinsuojelu, lannoitteet ja torjunta-aineet, siemenasiat, maataloustuotemarkkinoiden edunvalvonta, vieraslajit

+358 20 413 2468

+358 40 054 4728