null Wallin MTK-Keski-Suomen kevätkokouksessa: Politiikalta odotetaan nyt vakautta

Tiedote – Kotimainen ruoka

Wallin MTK-Keski-Suomen kevätkokouksessa: Politiikalta odotetaan nyt vakautta

23.4.2021

Kuluttajat laajalla rintamalla ovat osoittaneet korona-aikana vahvistuvaa tukeaan suomalaista työtä kohtaan. Suomalaisia kuluttajia pitääkin vuolaasti kiittää. Elinkeinoelämä katsoo eteenpäin ja tekee investointipäätöksensä taloudellisten edellytysten ja vakauden perusteella joko kotimaahan tai maailmalle. Siksi myös poliittisilta päättäjiltä on oikeutettua edellyttää vahvistuvaa tukea suomalaisten elinkeinojen toimintaedellytysten parantamiseen ja puolustamiseen globaalin kilpailun melskeissä, sanoi Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n toiminnanjohtaja Jyrki Wallin tänään MTK-Keski-Suomen kevätkokouksessa.

Kuva: Veikko Somerpuro
Kuva: Veikko Somerpuro

Maan hallitus pohtii parhaillaan puoliväliriihessä tietä ulos pikkuhiljaa helpottavasta koronakriisistä. Listan kärjessä on työllisyyden edistäminen ja talouskasvun kiihdyttäminen.

– Näyttää siltä, että mahdollisuudet 90-luvun alun kaltaisen syvän notkahduksen välttämiseen ovat olemassa, jos lupaavimmat kasvun siemenet saadaan kylvettyä, totesi Wallin.
Talouskriisien jäljet voivat olla kuitenkin syvät ja pitkät. Vaikka parhaillaan iloitaan vienosta työllisyysasteen noususta mahdollisesti jo 73 prosenttiin, emme vieläkään yllä edes 90-luvun alun lähtötasolle. Työllisyysasteessa olemme kilpailijamaitamme selkeästi perässä ja se syö yhteiskuntamme kilpailukykyä. Työn tekeminen eli hyvä työllisyys on yhteiskunnan moottori ja sitä pitäisi tehdä kaikilla sylintereillä. Kyseessä on julkisen talouden näkökulmasta keskeinen tekijä.

– Kasvu kannattaa rakentaa suomalaisten vahvuuksien varaan. Näistä kärkeen voidaan nostaa vakaa toimintaympäristö, kansakunnan hyvä osaamistaso, mittavat luonnonvarat, muistutti Wallin. Näistä aineksista on täysin mahdollista rakentaa polkua uuteen nousuun. Nousu ei kuitenkaan tule ilman kansallisten vahvuuksiemme vahvistamista ja uusien synnyttämistä.

Vireillä ja työn alla on lukuisa määrä kansallisia lainsäädäntöhankkeita ja EU-tason ratkaisuja, jotka asettavat elinkeinoelämän, erityisesti myös maatalouden ja metsätalouden, vakaan toimintaympäristön ja ennustettavuuden kyseenalaiseksi. Ne uhkaavat myös monelta osin yksityistä omaisuudensuojaa. Yksisilmäisen temppupolitiikan sijaan elinkeinot odottavat vakauttavia tekoja, luottamusta sekä välineitä kohdata globaaleja haasteita, kuten ilmastonmuutosta.

Välineistöön kuuluu varmuudella tietoaukkojen täyttäminen TKI-panostuksin, esimerkiksi hiilensidontaan ja -varastointiin liittyen, jotta poliittisessa päätöksenteossa päätöksiä voidaan tehdä faktoilla eikä tunteella. Suomen kannattaa valita mieluummin kasvun kuin näivettämisen tie. Uusiutuvien luonnonvarojen kestävä hyödyntäminen on ratkaisu moneen tämän päivän ja tulevaisuuden haasteeseen.
 


Jyrki Wallin

toiminnanjohtaja

+35820 413 2307

+35850 522 5207