Takaisin WFO jatkaa vielä vuoden Theo de Jagerin johdolla

Uutinen – Kansainvälinen toiminta

WFO jatkaa vielä vuoden Theo de Jagerin johdolla

01.07.2021

Koronan takia Maailman tuottajajärjestö (WFO) päätti kesäkuun yleiskokouksessaan jatkaa luottamushenkilöiden toimikautta vuodella. Sääntöjen mukaan eroamassa ollut puheenjohtaja Theo de Jager jatkaa järjestön johdossa vielä vuoden, samoin muu hallitus kuten Euroopan edustaja Arnold Puech a’Alissac. WFO on nyt kymmenen vuotta vanha järjestö. WFO on saavuttanut merkittävän roolin kansainvälisillä foorumeilla, joissa päätetään viljelijöitä koskevista asioista. Tällä hetkellä keskeisin asia työssä on YK:n syyskuussa pidettävän ruokajärjestelmäkokouksen (Food Systems Summit) valmistelu. 

Kymmenvuotisen historian aikana on tapahtunut monenlaista. Kokouksessa Theo de Jagerin edeltäjät muistelivat menneitä. Kanadalainen Ron Bonnett, usalainen Robert Carlson ja uusiseelantilainen William Rolleston nostivat esille merkittäviä asioita omilta kausiltaan. Esillä oli mm. Pekka Pesosen ja EU:n tuottajajärjestön COPA:n keskeinen rooli maailmanlaajuista järjestöä perustettaessa. 

Puheenjohtaja de Jagerin ja toiminnanjohtaja Arianna Giuliodori rakensivat puheenvuoroissaan kuvan WFO:n toimintaympäristöstä ja verkostoista. Tulevaisuuden tekijöiden koulutus on tärkeää. WFO:n nuorten maatalousjohtajien akatemia on kouluttanut jo 45 tulevaa maatalousjohtajaa. Toinen merkittävä kysymys on tutkimusyhteistyö, jota varten WFO on luonut tiedeneuvoston seuraamaan politiikan tiedeperusteisuutta. Järjestön puheenvuorojen painoarvon kannalta on tärkeää, että järjestöllä on laaja jäsenkunta. Nyt jäseniä on 73, joista suuri osa on eurooppalaisia järjestöjä.  

YK:n ruokajärjestelmäkeskustelu eli Food Systems Summit järjestetään syyskuussa New Yorkissa YK:n yleiskokouksen yhteydessä. Sitä ennen on vielä FAO:n tiloissa Roomassa valmistelukokous YK:n pääsihteerin johtaman prosessin. WFO on ollut aktiivinen tuottajien edustaja kokousvalmisteluissa. YK:n Summitista ei odoteta tiukkaa julkilausumaa tai jäsenmaiden sitoumusten pohjaa. Tärkeintä on ollut laaja-alainen keskustelu, jossa eri osapuolet voivat tuoda omat näkemyksensä esille ja toivon mukaan paremmin ymmärtävät toistensa näkökulmia. MTK on ollut mukana niin Suomen hallituksen ja pohjoismaisten maatalousministerien kokouksen yhteydessä järjestetyissä keskustelutilaisuuksissa. Lisäksi kehitysyhteistyöjärjestömme FFD järjesti keskustelun kehitysmaiden viljelijöiden ja ruokaturvan perusteista. Keskusteluiden esiin nostamia pelikentän muuttaja -aloitteita on viestitetty WFO:n ja YK:n valmisteluun.    

WFO tarvitsee politiikkalinjauksia edunvalvontansa pohjaksi. Uusi Policy Development Roadmap määrittää seuraavat valmisteluasiat. Nuoret, innovaatiot ja osuuskuntien rooli on nyt seuraavina listalla. Olemassa olevia politiikkapapereita pitää myös päivittää. Naistoimikunta päivittää oman politiikkapohjansa toimikuntaa vetävän Kati Partasen johdolla. Kauppapolitiikkapaperin valmistelun pohjana tehdään analyysi muutostarpeista. Juha Marttila korosti puheenvuorossaan muuttuvaa toimintaympäristöä ja erityisesti kestävän kehityksen kriteerien ottamista mukaan viljelijöiden kauppapoliittisiin tavoitteisiin.   Juha Ruippo

johtaja, kauppapolitiikka ja kansainväliset suhteet

kauppapolitiikka, kehitysyhteistyö, EU-asioiden koordinaatio Suomessa: EU:n budjetti, kestävä rahoitus, pohjoismainen viljelijäyhteistyö (NBC), World Farmers' Organisation (WFO), FAO, AgriCord, Food Systems Summit

+358 20 413 2341

+358 40 55 33 232

aiheet: mtk, wfo, food systems summit