Takaisin Suomen linjaus lähivuosien FAO-työtä varten

Lausunto

Suomen linjaus lähivuosien FAO-työtä varten

15.06.2016

MTK esittää kunnioittaen seuraavaa MMM:n lausuntopyyntöön Suomen FAO-toiminnasta 889/04.05.09/2016:

Maa-, metsä-, ja kalatalous sekä ruokaturva muodostavat kiinteän kokonaisuuden ihmiskunnan hyvinvoinnin peruspilareina. YK:n maatalous- ja elintarvikejärjestön FAO:n rooli ja tehtävä ovat keskiössä koko maapallon luonnonvarojen kestävän käytön varmistamisessa ja ihmiskunnan ruokahuollon toteuttamisessa. Ruokaturva on ollut kansainvälisen yhteisön poliittisella agendalla pitkään, mutta vaihtelevalla painoarvolla. Viimeksi vuosien 2007-2008 maailmanlaajuisen ruokakriisin seurauksena ruokaturva palautettiin maailmanpolitiikan yhdeksi keskeiseksi kehittämisalueeksi. Suomen hallituksen ja päättäjien tulee jatkaa ruokaturvan vahvistamista sekä kansallisesti, EU-politiikassa ja YK-politiikan eri foorumeilla. FAO:n toiminta ja sen kehittäminen ovat merkittävässä asemassa nälän poistamisessa ja ruokaturvan vahvistamisessa globaalisesti. YK:n kestävän kehityksen maailmanlaajuiset tavoitteet antavat tälle työlle vahvan selkänojan.

Suomi on ollut pitkässä juoksussa aktiivinen toimija FAO-yhteisössä. Suomen poliittiset linjaukset tukevat ruokaturvaa ja sitä kautta myös FAO:n toimintaan satsaamiseen. Näitä tavoitteita vahvistavat Sipilän hallituksen kehityspoliittinen selonteko sekä MMM:n kansainvälisen vaikuttamisen strategia. MTK katsoo, että näitä poliittisia tavoitteita tulisi määrätietoisesti viedä eteenpäin myös käytännön ratkaisuissa. 

MTK pitää kuitenkin hyvin valitettavana, että Suomen kehitysyhteistyövarojen liian rajut leikkaukset ovat koskettaneet myös ruokaturvaa. Valtiontalouden leikkaukset ovat johtaneet myös FAO:n kautta tapahtuvien toimintojen vähentämiseen, mikä on pahassa ristiriidassa ruokaturvan edistämistavoitteiden kanssa. Juuri tällä hetkellä ihmiskunta kohtaa pahenevia haasteita  ruokahuollon toteuttamisessa. Nopeat toimet ovat tarpeen ilmastopolitiikassa, luonnontuhojen torjumisessa, terrorismin estämisessä, hallitsemattomassa maankäyttöpolitiikassa ja demokratian vahvistamisessa. Maailman ruokahuolto on pääasiassa pienten tuottajien ja heidän toimintaedellytystensä varassa. Kansainvälisen yhteisön on vahvistettava eri politiikka-alueita, jotka tukevat kestävää ruoan tuottamista, jakelua ja näin vähentävät ihmiskunnan suurimpia ongelmia, nälkää ja köyhyyttä.

Suomen FAO-politiikan vahvistamisessa tuleva pohjoismainen hallintoneuvostovastuu vv. 2017-20 tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden työn tehostamiseen ja myös Suomen omien painopisteiden eteenpäin viemiseen. Samoin Suomella on tällä hetkellä merkittäviä luottamustehtäviä maataloussektorilla mm. IFAD:n hallintoneuvostossa. Näitä kaikkia vaikuttamismahdollisuuksia tulee nyt hyödyntää hyvässä yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Yhteistyön lisääminen juuri nyt on tärkeätä kansallisessa FAO-toimikunnassa, pohjoismaisessa yhteistyössä sekä välttämätöntä myös EU-tasolla. 

MTK katsoo, että FAO tekee laajasti hyvää työtä monilla toimintamuodoilla maa-, metsä- ja kalataloudessa. Tärkeitä alueita ovat ruokaturvan vahvistaminen, aliravitsemuksen vähentäminen, tuottavuuden ja kestävyyden parantaminen, maaseudun köyhyyden vähentäminen, ruokajärjestelmien kehittäminen sekä elinkeinojen kriisivalmiuden vahvistaminen. FAO:n alueellinen ja paikallinen toiminta ovat erinomaisia työmuotoja, jotta tuotetun tiedon välittäminen saadaan suoraan  paikallisten tuottajien käyttöön. On elintärkeätä, että Suomen edustajat osallistuvat FAO:n eri hallintoelimiin ja teknisiin työryhmiin, joissa virkamiehet ja asiantuntijat valmistelevat uusia ratkaisuja parempien tuotteiden ja teknologioiden käyttöön ottamiseksi. Tärkeitä alueita FAO:n työssä ovat mm. geeniteknologia, elintarvikkeiden turvallisuus, standardit, kiertotalous, maanomistus, maaperän suojelu, vesiasiat ja kestävä metsätalous. Tämä osoittaa, että FAO:n toiminta on hyvin monipuolista mutta samalla myös haastavaa, mikä vaatii yhteistyökykyä ja tehokkaita hallintoresursseja.

MTK pitää tärkeänä, että FAO:n työssä kiinnitettäisiin erityistä huomiota digitalisaation liittämistä eri alojen ja ryhmien työhön, sillä kyseisellä kehityksellä tulee olemaan suuri merkitys koko luonnonvaratalouden tuleviin kehitysnäkymiin. 

Järjestön tuottama tilasto- ja materiaalityö on entistä tärkeämmässä roolissa. On arvostettavaa, että FAO on tuottanut luotettavaa perustietoa esim. ilmastopolitiikan vaikutuksista maataloustuotannon tulevaisuuteen. Samoin ruokaturvan riskien ennakointi ja arviointi ovat avainasioita konfliktien ja erilaisten luonnonkatastrofien lisääntyessä. 

MTK haluaa korostaa seuraavien asioiden arviointia ja vahvistamista Suomen FAO-politiikassa ja työssä:
-    Avoimuuden ja läpinäkyvyyden lisäämistä
-    Hyvän hallinnon rakentamista FAO:hon
-    Suomen FAO-suurlähetystölle riittävien resurssien takaaminen
-    Suomen nopea maakiintiön täyttäminen FAO-sihteeristössä 
-    Suomalaisten asiantuntijoiden lisärekrytointi FAO:hon
-    Suomen toimijoiden vahvempi kytkeminen FAO-projekteihin
-    FAO-toimikunnan kokouksia 3-4 vuodessa – yhteistyö eri toimijoiden välillä
-    FAO:n johdon ja asiantuntijoiden lisävierailuja Suomeen
-    Kansallisen FAO-tiedotuksen lisäämistä
-    Lisäyhteistyötä yliopistojen ja opiskelijoiden kanssa

MTK pitää Suomen FAO-työn perustaa hyvänä ja haluaa omalta osaltaan olla vahvistamassa sitä hyvässä yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Järjestö kiinnittää erityistä huomiota viljelijä-, metsänomistaja- ja osuustoimintajärjestöjen roolin vahvistamiseen ja osallistumiseen FAO:n toiminnassa. Tästä kehityksestä on lupaavia esimerkkejä mm. maailman viljelijäjärjestön WFO:n hyväksyminen keväällä 2016 CFS:n (Committee on World Food Security) jäseneksi. Lisäksi maa- ja metsätaloustuottajien järjestöillä on yhteistyöhankkeita FAO:ssa toimivan FFF, Forest and Farm Facility-ohjelman kanssa. Toiminnassa ovat mukana monet järjestöt mm. maatalousjärjestöjen kehitysorganisaatio AgriCord sekä Suomen maa-ja metsätalousjärjestöjen kehitysorganisaatio FFD, Finnish Agri-Agency for Food and Forest Development. MTK katsoo, että suomalaisilla toimijoilla on  kasvavia mahdollisuuksia FAO:n puitteissa toimivissa tuottajien kehittämishankkeissa. FAO on selvästi ilmaissut kiinnostusta kyseisen yhteistyön lisäämiseen. 

MTK haluaa lisäksi tuoda esille syksyn CFS-konferenssin yhteydessä suunnitteilla olevan ruokaturva-oheistapahtuman, jota suomalaiset organisaatiot mm. UM ja FFD, parhaillaan valmistelevat.

Yhteenvetona MTK alleviivaa, että YK:n kestävän kehityksen 2030-tavoitteiden saavuttamisessa maa- ja metsätaloudella tulee olemaan merkittävä rooli. Tässä työssä FAO:lla on keskeinen tehtävä ajatellen koko maapallon tulevaisuutta. Tuemme vahvasti sitä, että Suomen hallitus ja maan kansalaisyhteiskunta toimivat aktiivisesti kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi sekä kansainvälisesti että myös kansallisesti. Haluamme kannustaa sellaisia ratkaisuja, jotka takaavat ruokaturvalle ja sitä tukeville toiminnoille riittävästi resursseja kuten tutkimukseen, innovaatioihin ja kehitystyöhön.

MTK pitää arvokkaana myös sitä, että Maa- ja metsätalousministeriö on aloittanut Suomen FAO-linjauksen arvioinnin juuri nykyisessä epävarmassa maailmantilanteessa. Tämä työ palvelee ja auttaa maamme hyvää valmistautumista FAO:n hallintoneuvostokauden vaativiin haasteisiin.

Seppo Kallio 
MTK 
Johtaja, kansainväliset asiat