Takaisin Suomi sallii hyönteisten pääsyn elintarvikemarkkinoille

Uutinen

Suomi sallii hyönteisten pääsyn elintarvikemarkkinoille

22.09.2017

Suomi muuttaa Euroopan unionin uuselintarvikeasetuksen tulkintaa siten, että hyönteisten kasvattaminen ja myyminen elintarvikkeena sallitaan myös Suomessa ja samalla hyönteisala saadaan elintarvikevalvonnan piiriin.

Kuluttajien ja yritysten kiinnostus hyönteisten kasvattamiseen ja hyödyntämiseen elintarvikkeena on kasvanut myös Suomessa ja hyönteisiä on ollut markkinoilla esimerkiksi keittiökoristeena. Koska hyönteistuotantoa ei ole pidetty laillisesti elintarviketuotantona, se ei ole myöskään ollut elintarvikevalvonnan piirissä. Tähän ministeriö halusi muutoksen ja EU:n uuselintarvikeasetuksen tulkinnanvarainen kirjaus teki sen mahdolliseksi.

- Hyönteisten tulo elintarvikemarkkinoille on jännittävä kehitysvaihe ruokakulttuurin kannalta. Hyönteisiä voidaan käyttää proteiinilisänä esim. välipalapatukoissa tai proteiinijauheena, MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi kommentoi.

- Hyönteisten kasvattaminen luo uusia tuotantomahdollisuuksia maaseudulle. Hyönteisistä voidaan valmistaa valkuaisrehua korvaamaan soijan käyttöä, MTK:n asiantuntija Jukka Markkanen lisää.

Lue lisää maa- ja metsätalousministeriön tiedotteesta .