Takaisin Blinipannukakku ja lisukkeet

Resepti

Blinipannukakku ja lisukkeet

Blinit ja raikkaan täyteläiset lisukkeet kuuluvat talveen. Blineihin makua tuo tattarijauho. Tattari on vanha viljelykasvi, joka on luontaisesti gluteiiniton. Yksittäisten blinien paistamisen sijaan taikinasta voi tehdä helpon blinipannukakun, jonka kanssa sopivat monenlaiset lisukkeet, kala, kasvikset, liha, herkulliset hapanmaitotuotteet ja etikkasäilykkeet. Blinipannari on herkkua myös rahka-kermavaahdon ja marjahillon kera. Talven rennosta blinipöydästä jokainen löytyy sopivan makuyhdistelmän! 

Blinitaikina

  • 7 dl maitoa
  • 200 g kermaviiliä tai ruuanlaittojogurttia 
  • 25 g tuorehiivaa 
  • 2 dl tattarijauhoja 
  • 2 dl vehnäjauhoja 
  • 4 munaa 
  • 50 g voita sulatettuna 
  • 1 tl suolaa 

Lämmitä maito ja kermaviili tai jogurtti kädenlämpöiseksi, murenna sekaan hiiva ja vispaa tasaiseksi 

Lisää nesteeseen siivilän läpi jauhot ja suola, sekoita tasaiseksi 

Anna taikinan nousta liinalle peitettynä noin tunti, kunnes se kuplii 

Riko munat kulhoon, vatkaa tasaiseksi 

Sekoita taikinaan munamassa ja jäähtynyt voisula kevyesti sekoittaen 

Kaada leivinpaperoidulle pellille, ja paista 200 asteisessa uunissa noin 20- 30 min, kunnes pannari on kauniin värinen 

Tarjoili blinipannukakun kanssa vaahdotettua smetanaa, sipulisilppua, suolakurkkua ja erilaisia liha-, kasvis- tai kalatäytteitä 

 

Blinipannarin lisukkeet 

Perinteisiä blinien lisukkeita ovat mäti, vaahdotettu smetana, suolakurkut ja hienonnettu sipuli, hunajatujauksella silattuna. Blinien kanssa maistuvat monenlaiset lisukkeet, kokeile vaikkapa sieniä, savulihaa tai kalaa! Kokoa herkullinen pöytä pannukakun paloista ja omissa kulhoissaan olevista lisukkeista, ja anna kunkin ruokailijan koota annos omien mieltymysten mukaan.  


Sieniä & persiljaa 

  • 1 rs tuoreita herkku- tai siitakesieniä 
  • ½  ruukku lehtipersiljaa 
  • 1-2 valkosipulin kynttä hienonnettuna 
  • 2 rkl öljyä, suolaa ja pippuria 

Puhdista ja viipaloi sienet reiluiksi viipaleiksi 

Kuumenna pannulla öljy, lisää öljyyn valkosipulisilppu ja sienet 

Paista napakan pehmeiksi, mausta suolalla ja pippurilla ja lisää joukkoon hienonnettu lehtipersilja 

Mousse savukalasta tai – lihasta 

  • 150 g kylmäsavukalaa/ lämminsavukalaa/ naudanlihaleikkelettä 
  • 200 g ranskankermaa tai kermaviiliä 
  • ½ ruukkua tilliä, lehtipersiljaa tai ruohosipulia 
  • 1 kotimainen omena 

Hienonna kala tai liha pieniksi kuutioiksi 

Kuori ja kuutio omena 

Hienonna valitsemasi tuoreyrtti 

Yhdistä kaikki ainekset, mausta suolalla ja pippurilla, sekoita tasaiseksi 



Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802

aiheet: laskiainen, reseptit, talvi, blinit, pannukakku