Blinipannukakku ja lisukkeet
Resepti
Blinipannukakku ja lisukkeet
Blinit ja raikkaan täyteläiset lisukkeet kuuluvat talveen. Blineihin makua tuo tattarijauho. Tattari on vanha viljelykasvi, joka on luontaisesti gluteiiniton. Yksittäisten blinien paistamisen sijaan taikinasta voi tehdä helpon blinipannukakun, jonka kanssa sopivat monenlaiset lisukkeet, kala, kasvikset, liha, herkulliset hapanmaitotuotteet ja etikkasäilykkeet. Blinipannari on herkkua myös rahka-kermavaahdon ja marjahillon kera. Talven rennosta blinipöydästä jokainen löytyy sopivan makuyhdistelmän!
Blinitaikina
- 7 dl maitoa
- 200 g kermaviiliä tai ruuanlaittojogurttia
- 25 g tuorehiivaa
- 2 dl tattarijauhoja
- 2 dl vehnäjauhoja
- 4 munaa
- 50 g voita sulatettuna
- 1 tl suolaa
Lämmitä maito ja kermaviili tai jogurtti kädenlämpöiseksi, murenna sekaan hiiva ja vispaa tasaiseksi
Lisää nesteeseen siivilän läpi jauhot ja suola, sekoita tasaiseksi
Anna taikinan nousta liinalle peitettynä noin tunti, kunnes se kuplii
Riko munat kulhoon, vatkaa tasaiseksi
Sekoita taikinaan munamassa ja jäähtynyt voisula kevyesti sekoittaen
Kaada leivinpaperoidulle pellille, ja paista 200 asteisessa uunissa noin 20- 30 min, kunnes pannari on kauniin värinen
Tarjoili blinipannukakun kanssa vaahdotettua smetanaa, sipulisilppua, suolakurkkua ja erilaisia liha-, kasvis- tai kalatäytteitä
Blinipannarin lisukkeet
Perinteisiä blinien lisukkeita ovat mäti, vaahdotettu smetana, suolakurkut ja hienonnettu sipuli, hunajatujauksella silattuna. Blinien kanssa maistuvat monenlaiset lisukkeet, kokeile vaikkapa sieniä, savulihaa tai kalaa! Kokoa herkullinen pöytä pannukakun paloista ja omissa kulhoissaan olevista lisukkeista, ja anna kunkin ruokailijan koota annos omien mieltymysten mukaan.
Sieniä & persiljaa
- 1 rs tuoreita herkku- tai siitakesieniä
- ½ ruukku lehtipersiljaa
- 1-2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
- 2 rkl öljyä, suolaa ja pippuria
Puhdista ja viipaloi sienet reiluiksi viipaleiksi
Kuumenna pannulla öljy, lisää öljyyn valkosipulisilppu ja sienet
Paista napakan pehmeiksi, mausta suolalla ja pippurilla ja lisää joukkoon hienonnettu lehtipersilja
Mousse savukalasta tai – lihasta
- 150 g kylmäsavukalaa/ lämminsavukalaa/ naudanlihaleikkelettä
- 200 g ranskankermaa tai kermaviiliä
- ½ ruukkua tilliä, lehtipersiljaa tai ruohosipulia
- 1 kotimainen omena
Hienonna kala tai liha pieniksi kuutioiksi
Kuori ja kuutio omena
Hienonna valitsemasi tuoreyrtti
Yhdistä kaikki ainekset, mausta suolalla ja pippurilla, sekoita tasaiseksi
Heidi Siivonen
ruokamarkkina-asiantuntija
kuluttajatyö
+358 20 413 2925
+358 40 568 8802
aiheet: laskiainen, reseptit, talvi, blinit, pannukakku