Takaisin Muistoja Brysselistä - Metsäkoordinaattori 2009 – 2012

Blogi – Kansainvälinen toiminta

Muistoja Brysselistä - Metsäkoordinaattori 2009 – 2012

05.11.2021

Päällimmäiseksi muistoksi on jäänyt, että kollegat olivat aina valmiit auttamaan ja uusikin työntekijä otettiin heti mukaan kaikkeen

Oman aikani suurimmat keissit olivat monenlaiset puun ja metsätalouden kestävyyttä koskettavat aiheet. Ilmastoasiat alkoivat tulla esille ja puuperäisten tuotteiden substituutiovaikutuksesta puhuimme yhä enenevissä määrin. Aloitin työt yhtä aikaa uuden parlamentin kanssa. EU:n metsäasiat eivät olleet suuren yleisön tiedossa ja harva meppi tiesi mitään metsäsektorista. Kiinnostus asioiden eteenpäin viemiseen oli vaihtelevaa, muutamaa suomalaista, ruotsalaista ja saksalaista meppiä lukuun ottamatta. Suomalaiset mepit tosin valitsivat ”vääriä” valiokuntia, joten ruotsalaisesta Christofer Fjellneristä (EPP) tuli meille tärkeä linkki. Hänellä oli neljä tärkeää painopistealuetta: budjettikysymykset, kv-kauppa, metsäsektori ja nuuskan erityisaseman turvaaminen Ruotsissa. 

Onnistumisia koimme erityisesti silloin kun meppi tai komission virkamies todella tuntui kuuntelevan huolenaiheitamme. Tavoitteena oli tehdä hyviä direktiivejä ja strategioita, jotka auttavat EU:ta eteenpäin ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti. Mutta toki koimme myös turhautumista. Usein tuntui siltä, että seurausanalyysit jäivät meidän tehtäväksemme, vaikka kai mahdollisten seurausten analysointi pitäisi olla jo olennainen osa toimivaa lainsäädäntöprosessia. 

Metsänhoitaja sai myös oppia paljon maatalouspolitiikasta MTK:n ja LRF:n kautta. Suomen ja Ruotsin erot kansallisessa maatalouspolitiikassa tulivat selkeästi esille, mutta metsäasioissa maat olivat samaa mieltä lähes kaikesta. LRF:n toimistolla sai Suomi-tuntua Iittalan trendikkäistä kahvikupeista, mutta Fazerin suklaata löytyi vain MTK:n toimistolta. Ajan tekniikka huipentui puhelinkokouksiin, videokokoukset olivat kokonaan kielletty LRF:n tietokoneella virusten pelossa. 

Minun aikanani metsäkoordinaattorin toimisto siirtyi kuitenkin LRF:n toimistolta European Forestry Houselle, parlamenttia vastapäätä. Yhteistyö eurooppalaisten metsäkollegoiden kanssa tiivistyi entisestään ja hyvä niin. Yhteistyötä tehtiin tiiviisti myös metsäteollisuuden etujärjestöjen, Euroopan talous- ja sosiaalikomitean sekä Copa-Cogeca:n metsävastaavan kanssa. Muutaman kerran vuodessa järjestetyt suomalaisen metsäverkoston lounaat olivat suosittuja tilaisuuksia tavata muita suomalaisia metsäasioiden parissa työskenteleviä ja metsäkoordinaattorille oiva paikka tuoda esiin kantamme ajankohtaisiin asioihin.  

Päällimmäiseksi muistoksi on jäänyt, että kollegat olivat aina valmiit auttamaan ja uusikin työntekijä otettiin heti mukaan kaikkeen. Ammatillisesti Brysselin-aika oli hyvin antoisa ja kaikki se ruotsiksi työskentelemisen vaiva kannatti. Näinä päivinä työ metsänomistajien puolesta jatkuu Pohjois-Ruotsissa. 

Satu Aguilar (os. Lantiainen) 
Metsäkoordinaattori 2009 – 2012 

aiheet: bryssel30