Edunvalvonnan monet vaiheet
Blogi – Metsätalous ja metsänomistaminen
Edunvalvonnan monet vaiheet
21.12.2023
MTK:n keskusliitossa työskentelee lukuisia maa- ja metsätalouden asiantuntijoita. Yksi heistä on Metsänomistajat-linjan Satu Koivisto, joka on työskennellyt kuluneen vuoden aikana Lapin metsien käytön parissa.
Kahdeksan kuukautta on hurahtanut nopeasti ja joulu on jo ovella. Laatiessani karkeaa listaa tekemistäni töistä, yllätyin hieman, kuinka pitkäksi ja monipuoliseksi lista paisui. Aloitin työt MTK:n Metsänomistajat-linjalla toukokuussa. Tehtävänäni on ollut avustaa Lapin edunvalvonnassa kenttäpäällikkö Annakaisa Heikkosta, hänen keskittyessä hoitamaan vuodenvaihteessa aloittavan Mhy Metsä-Lapin fuusiota. Työhöni on kuulunut monipuolisesti Lapin metsien käyttöön liittyviä teemoja ja paljon muutakin.
Taustaltani olen metsätalousinsinööri ja reilu vuosi sitten valmistuin Helsingin yliopistosta maatalous- ja metsätieteiden maisteriksi. MTK:ssa olen päässyt sukeltamaan aivan uuteen maailmaan ja saanut uusia näkökulmia metsäalaan. Eteläpohjalaisena minulla on ollut paljon opeteltavaa Lapin erityispiirteiden, kuten poronhoidon ja saamelaiskulttuurin parissa.
Opiskellessani metsätaloutta Tampereen ammattikorkeakoulussa, keskityimme pänttäämään mm. lainsäädäntöä, metsäsertifioinnin kriteerejä sekä tietenkin Tapion metsänhoidon suosituksia. Opeteltavaa oli paljon ja harvoin ehti pysähtyä pohtimaan, miksi asiat ovat niin kuin ovat. Miksi sertifioinnin säästöpuiden määrä on juuri tämä? Miksi metsälakikohteet ovat pienialaisia? Koska joku jossain on päättänyt näin ja sillä mennään. Tärkeintä oli osata asiat ja ottaa ne huomioon metsänhoidon toimenpiteitä suunnitellessa. Yliopistossa kävimme laajasti läpi erilaisia tutkimuksia, mutta sielläkään emme juuri puhuneet siitä, miten uusin tutkimustieto siirtyy käytännön elämään. Vai siirtyykö se?
MTK:ssa olen päässyt tutustumaan erittäin mielenkiintoiseen ja haastavaan edunvalvonnan maailmaan. Olen saanut jonkinlaisen käsityksen siitä, kuka se ”joku jossain” on ja mitä reittejä pitkin tutkimustieto voi siirtyä käytäntöön. Olen saanut huomata, ettei esimerkiksi lainsäädäntöprosessi ole todellakaan niin suoraviivainen kuin olin kuvitellut. Matkalle mahtuu monta mutkaa ja edunvalvojalle tarjoutuu monia tilaisuuksia vaikuttamiseen. Loppujen lopuksi kaikki lait, kriteerit ja suositukset syntyvät laajassa yhteistyössä ja ovat tasapainoilua lukuisten eri näkökulmien ja tavoitteiden välillä.
Edunvalvontatyö on parhaimmillaan erittäin palkitsevaa, vaikka haasteita riittääkin. MTK:n asiantuntijat ovat todella monessa mukana ja työtä tehdään suurella antaumuksella. On ollut mielenkiintoista huomata, kuinka edunvalvonnassa kovan ja menestyksekkään työn tulokset vaihtelevat. Usein metsänomistajan puolesta ajetaan läpi merkittävä muutos esimerkiksi toimintaympäristöön. Joskus taas saattaa olla, että oikeastaan mitään ei tapahdukaan. Tavallisen maanomistajan elämä saa jatkua lähes ennallaan, edunvalvojan riemuitessa onnistuneesta vaikuttamistyöstä. Maailma muuttuu ja eteenpäin on mentävä, mutta keinojen on oltava oikeudenmukaisia ja oikein kohdennettuja.
Kiteytetysti voin todeta, että todella paljon on taas tullut opittua uutta ja maailmani on taas paljon avarampi.