Takaisin MTK kiirehtii EU:n itärajaohjelmaa - Itä-Suomi suojaa koko Suomea

Tiedote – Maaseudun edunvalvonta

MTK kiirehtii EU:n itärajaohjelmaa - Itä-Suomi suojaa koko Suomea

05.12.2023

Venäjän rajan täysi sulkeminen iskee nyt nopeasti Itä-Suomen ja rajaseutujen talouteen. MTK kiirehtii viime keväänä tekemäänsä aloitetta EU:n itäisen ulkorajan elpymis- ja kehittämisrahastosta. Suomen hallituksen on vietävä aloitetta voimallisesti eteenpäin EU-komission ja muiden jäsenmaiden suuntaan, vaati MTK:n järjestötoiminnan johtaja Perttu Pyykkönen tiistaina Joensuussa.

Maa- ja metsätalouden ja samalla myös elinvoimaisen maaseudun merkitys koko Suomelle kasvaa nyt nopeasti. Ruokaturvan ja huoltovarmuuden sekä myös kokonaisturvallisuuden näkökulma korostuu tämänhetkisessä maailman myllerryksessä. Joensuussa puhunut MTK:n järjestötoiminnan johtaja Perttu Pyykkönen ihmettelee, miksi järjestön tekemä EU:n itäraja-aloite viime keväältä ei ole ottanut tulta.

”Hallituksen ja EU:n on korkea aika ryhtyä toimiin, eikä viivyttelylle ole perusteita. Myös Venäjän hybridivaikuttaminen hakee koko ajan uusia muotoja, jotka tuntuvat erityisesti rajaseuduilla”, Pyykkönen painottaa.

Itä-Suomi ja myös sen harvaan asuttu maaseutu on jo ottanut iskuja vastaan ja joutuu niitä ottamaan vastakin. Näin se toimii kilpenä muulle Suomelle ja osaltaan koko Euroopalle, muistutti Pyykkönen. Itäisen Suomen elinkeinoelämä on jo kärsinyt rajusti suhteiden katkeamisesta itään, samoin matkailu ja alueen houkuttelevuus laajemminkin. Myös tietyt turvallisuuteen liittyvät reunaehdot rajoittavat alueen yrittämis- ja ansaintamahdollisuuksia.

”Tuulivoima on tästä hyvä esimerkki. Olisi vähintäänkin kohtuullista, että tämä otettaisiin huomioon myös EU-tasolla”, Pyykkönen totesi.

Pyykkönen muistutti, että maa- ja metsätalous kohtaavat paikkaan sidotun erityisluonteensa takia toimintaympäristön muutoksen ja myös hybridivaikuttamisen uhat paljon konkreettisemmin kuin muut elinkeinot. Pyykkösen mukaan nyt on syytä arvioida ja selvittää erikseen rajaseutujen maa- ja metsätalouden roolia hybridivaikuttamiseen varautumisessa.

”Näin voitaisiin tunnistaa tarpeet ja rakentaa mahdollisia täsmätoimia elinkeinoille aiheutuvien haittojen eliminoimiseksi tai vähintäänkin lievittämiseksi”, Pyykkönen totesi.

MTK on myös omalta osaltaan kehittämässä alueellisen vaikuttamisen toimintamallejaan, Pyykkönen kertoi järjestökatsauksessaan. Pyykkönen puhui MTK-Pohjois-Karjalan syyskokouksessa.


Perttu Pyykkönen

järjestötoiminnan johtaja

vastuualueen yleisjohto

+358 20 413 2520

+358 40 075 4928

Juha Marttila

I puheenjohtaja

(yhteydenotto- ja tapaamispyynnöt ks. johdon assistentti Mirja Perttu)

+35820 413 2340

+35850 341 3167