Takaisin Jakautuva Kuningaskunta

Blogi – Kansainvälinen toiminta

Jakautuva Kuningaskunta

26.05.2021

Yhdistyneen kuningaskunnan EU-kansanäänestyksestä tulee juhannuksena kuluneeksi viisi vuotta. Neuvoa-antavassa kansanäänestyksessä enemmistö Britannian kansalaisista kannatti maan EU-eroa. Tiukassa äänestyksessä EU-eron puolesta äänestivät englantilaiset ja walesilaiset, mutta enemmistö skoteista kannatti EU-jäsenyyttä. Myös enemmistö pohjoisirlantilaisista oli EU-jäsenyyden kannalla.

Monien käänteiden ja vaikeiden neuvotteluiden jälkeen Britannian EU-ero toteutui tammikuun lopussa 2020, mutta täysimääräisesti ero tuli vuoden 2021 alusta. Neuvottelutulos eron ehdoista syntyi 2019, mutta lopullinen sopimus Britannian ja EU:n tulevasta suhteesta syntyi jouluaattona, vain viikkoa ennen eron täysimääräistä voimaatuloa. Vaihtoehtona olisi ollut sopimukseton ero WTO-tulleineen ja monine muine hankaluuksineen.

Toteutunut EU-ero Britanniassa ei luo vakaata näkymää sille, mihin kansakunta on menossa. Maan konservatiivijohto, keulakuvanaan pääministeri Boris Johnson toki vakuuttaa, että Brexit- prosessi on ollut Britannialle suuri menestys ja että ”Brysselin ikeestä” on nyt päästy. Selvää näyttämisen halua oli havaittavissa esimerkiksi Covid-rokotuksissa, jossa Britannian johdolle oli tärkeää se, että rokotukset maassa sujuvat tehokkaammin kuin EU:ssa.

Brexitin seurauksiin kuuluu myös kehitys Skotlannissa, joka on kovaa vauhtia näyttämässä tietä Yhdistyneen Kuningaskunnan hajoamiseen. Myös Pohjois-Irlannissa on käynnissä vastaavaa kehitystä. Skotlannissa pidettiin 7. toukokuuta parlamenttivaalit. Vaalien suuriin voittajiin kuului hallitseva Scottish National Party eli SNP, joka jäi vain yhtä paikkaa vaille enemmistöstä parlamentissa. Vihreät, jotka saivat kahdeksan paikkaa parlamentissa, kannattavat myös Skotlannin itsenäistymistä.  Välittömästi vaalien jälkeen SNP-puolueen pääministeri Nicola Sturgeon ilmoittikin, että niin pian kuin pandemiatilanne sen sallii, maassa järjestetään uusi kansanäänestys Skotlannin itsenäisyydestä. Todennäköisesti kansanäänestys pidetään vuoden kuluttua.

Skotlannin itsenäistymistoiveiden taustat ovat paljon syvemmällä historiassa kuin Brexit-prosessissa, mutta Brexit ja Skotlannin halu olla EU:n jäsen painottuvat nyt maassa käytävässä keskustelussa. SNP:n itsenäistymisstrategiaan kuuluu se, että Skotlanti liittyy EU:n jäseneksi. SNP myös maalaa kuvaa Skotlannista kuudentena pohjoismaana. Skotlanti haluaa seurata pohjoismaista ajattelua ja poliittisia valintoja sen jälkeen, kun se vapautuu ”Lontoon ikeestä”.
On todella mielenkiintoista seurata, miten asia etenee. Pääministeri Johnson yrittää tietenkin estää Skotlannin kaavaileman kansanäänestyksen ja kuningaskunnan hajoamisen. Asiasta nähtäneen erilaisia lainsäädännöllisiä tulkintoja ja oikeusprosesseja. Mikäli Skotlannin itsenäisyyshanke etenee, ovat edessä neuvottelut erosopimuksesta Britanniasta ja neuvottelut tulevasta suhteesta. Asialistalla on tällöin samoja teemoja, kuin äskettäin nähdyssä Brexit-prosessissa. Edessä olisivat myös Skotlannin EU-jäsenhakemus ja tähän liittyvät neuvottelut. Oma lukunsa on myös se, miten asia vaikuttaa Pohjois-Irlantiin.

EUROOPASTA JA EU:STA

Simo Tiainen, johtaja, MTK


Olen Itä-Suomesta opintielle ja maailmalle lähtenyt maatilan poika.
Bryssel ja EU ovat vuosien varrella tulleet tutuksi eri työtehtävissä, mm. MTK:n Brysselin toimistossa. Nykyinen tehtäväni Euroopan Talous- ja Sosiaalikomitean (ETSK) jäsenenä vie minut edelleen säännöllisesti Brysseliin.
Asun Vantaalla, vietän kesäni pääosin Tuusulassa ja kotitilani Savonlinnassa on edelleen tärkeä paikka. Perheeseeni kuuluvat vaimoni Helena ja kolme opiskelevaa lasta. Harrastan liikuntaa ja musiikkia.
Tässä blogissa käsittelen erityisesti ajankohtaisia EU-aiheisia teemoja.