Takaisin Saksalaiselle Joachim Diesnerille MTK:n ansiomerkki

Uutinen – Kansainvälinen toiminta

Saksalaiselle Joachim Diesnerille MTK:n ansiomerkki

23.01.2023

MTK:n johtokunta on myöntänyt järjestön ansiomerkin saksalaiselle Joachim Diesnerille. Merkki luovutettiin ensimmäistä kertaa Suomen rajojen ulkopuolella, ulkomaalaiselle maaseutuvaikuttajalle Berliinin ruokamessujen yhteydessä.  

MTK:n ansiomerkin Diesnerille luovuttivat MTK:n jäsenviestintäpäällikkö Klaus Hartikainen, MTK-Varsinais-Suomen toiminnanjohtaja Paavo Myllymäki ja järjestöpäällikkö Matti Rehula
MTK:n ansiomerkin Diesnerille luovuttivat MTK:n jäsenviestintäpäällikkö Klaus Hartikainen, MTK-Varsinais-Suomen toiminnanjohtaja Paavo Myllymäki ja järjestöpäällikkö Matti Rehula

Joachim Diesner on luonut pitkän uran Hessenin osavaltion maatalousministeriössä ja on toiminut elokuun alusta uudessa tehtävässä johtajana Hessenin osavaltion maatalousalan jatkokoulutuksesta vastaavan yhdistyksen johtajana.

Joachim Diesnerin Suomi-ystävyys on alkanut jo paljon ennen hänen työuraansa, vuonna 1970 Mietoisten Nuorisoseuran vieraillessa hänen kotikuntansa Wehrheimin kansantanssifestivaaleilla. 1971 hän vieraili – 12-vuotiaana – ensimmäisen kerran Wehrheim Landjugendvereinin kanssa Suomessa ja Mietoisissa ja tämä yhteydenpito on jatkunut yli 50 vuotta. Ensivierailulllaan hän sai lempinimen Pikkujussi, joka on ystävien piirissä edelleen käytössä.  Kesällä 2022 Diesner järjesti Mietoisissa nuorisoseuralaisille ja muille ystävilleen suuret ”50-vuotisjuhlat” Suomi-yhteytensä vuosipäiväksi.

Vuosien mittaan Diesner on solminut tiiviit yhteydet suomalaisiin viljelijöihin Varsinais-Suomen lisäksi myös useilla muilla Suomen alueilla, kuten Pohjois-Karjalassa. Joachim Diesner on opiskellut suomea ja ruotsia ja tulee hyvin toimeen molemmilla kielillä.

Diesner liittyi Deutschfinnische Gesellschaftin (suomalais-saksalainen yhteistyöjärjestö Saksassa) Hessenin osavaltiojärjestöön 1980 ja on avustanut useiden sen kulttuuritapahtumien järjestämisessä organisoiden kiertueita mm Pentti Lasasen ja Taisto Wesslinin yhtyeille sekä kansantanssiryhmä Motoralle. Diesner on myös opastanut useita maatalous- ja kulttuuriväen ryhmävierailuja Suomeen. Hän on pitkän kokemuksensa ansiosta toiminut myös usein Hessenin alueen mediassa Suomi-asiantuntijana.

Suomen Grüne Woche kumppanimaahankkeeseen liittyvä yhteistyö Joachim Diesnerin kanssa alkoi vuonna 2018, kun Suomen esiintymistä vuoden 2019 Grüne Woche -messuilla alettiin valmistella. Diesner ideoi messuhistorian ensimmäistä kertaa ohjelmavaihtoa kumppanimaa Suomen ja Saksan osavaltioiden välillä sekä avusti merkittävällä tavalla messuohjelmamme rakentamisessa ja lisäsi tuolloin Suomen näkyvyyttä ruoka- ja matkailumaana omien laajojen verkostojensa kautta.  

Tuolloin sai alkunsa mm. lähiruokayhteistyö suomalaisen keittiömestarin, Teemu Kaijasen sekä itäsuomalaisten elintarvikejalostajien, ja hesseniläisen lähiruokalähettilään Reiner Neidhartin kanssa. Yhteistyö jatkui messutapahtumassa seuraavana vuonna, ja siitä kehittyi monia muitakin ruokaan liittyviä yhteistapahtumia niin Suomessa kuin Saksassakin. Vaikka koronapandemia ja maailmantilanne onkin vaikeuttanut viime vuosina yhteisten tapahtumien järjestämistä, niin yhteydenpito on jatkunut silti ja uusia tapahtumia on suunnitteilla. Diesner on esitellyt suomalaiset toimijat oikeille tahoille ja käyttänyt valtavan määrän omaa vapaa-aikaansa suomalaisten yritysten ja Suomen imagon edistämiseen.

Joachim Diesner on myös tutustuttanut itäsuomalaisia maataloustuottajia ja elintarvikkeiden pienjalostajia toisiinsa. Ajatusten vaihdosta ja keskusteluista on ollut hyötyä puolin ja toisin. Ne ovat myös saaneet toimijat ymmärtämään kansainvälisiä suhteita ja sitä, kuinka tällaiset suhteet voivat olla merkittävä voimavara.
Joachim Diesner on myös saanut aikaan yhteistyön, jonka ansiosta Maa- ja kotitalousnaisten Itä-Suomen toimijat tapasivat tänä kesänä heinäkuussa lähes 50 Landfrauen -järjestön edustajaa Pohjois-Karjalassa. Ohjelmassa olleet tila- ja yritysvierailut herättivät jälleen henkiin molemminpuolisen toiveen yhteistyön laajentamisen mahdollisuuksista kohti yhteistä kehittämistä. Diesner toimi vierailun ajan joukkion oppaana, ja hänellä oli suuri rooli yhteydenpidossa meihin suomalaisiin. Ilman hänen työpanostaan yhteistyötä tuskin olisi syntynyt lainkaan.

Joachim Diesneristä on kerrottu lisää mm. tässä saksankielisessä artikkelissaKlaus Hartikainen

jäsenviestintäpäällikkö

jäsenviestinnän koordinointi ja toteutus

+358 20 413 2316

+358 40 169 2060

Matti Rehula

asiantuntija. järjestötoiminta

+358 40 5813 149