Takaisin Jytkystä tulikin potkut?

Blogi – Jäsenyys

Jytkystä tulikin potkut?

23.01.2020

Nyt kun eduskuntavaaleista on kulunut vajaa vuosi ja hallituksen kuherruskuukaudet ovat ohi, voi katsoa ehkä hieman vakiintuneemmin uutta tilannetta.  Se ei ole selkiintynyt vaan pikemminkin hallituksen sisäiset linjaukset ja yhteinen tahtotila ontuu. Tämä koskettaa kaikkia hallitusryhmiä ja oppositio nauttii.

Varsin monet suureet haasteet kuitenkin odottavat ratkaisuaan, vaikka nyt pienistä asioista puhutaan. Ja media nauttii.

Puuttumatta yksittäisiin poliittisiin asioihin olen havainnut, että maaseudun ja maa- ja metsätalouden kannalta tilanne on vaikea. Olemme häviämässä ympäristökeskustelun ja vasta heräämässä asiapohjaiseen ilmaisuun.

Koko ruokataloudella suorastaan pelleillään kuin se olisi pikku juttu. Eikä se sitä ole vaan taloudellisestikin maailmantalouden keskeisin asia. Nykyinen ministerimme hakee tehokkaasti oikeata tietoa, mutta jää yksin. Missä on tähän tuki hallinnolta, neuvonnalta ja etujärjestöltä? Sitä tarvitaan juuri nyt.

Eduskunnan tasolla maa- ja metsätalouden painoarvo suorastaan romahti. Keskusta menetti vaaleissa nimenomaan maa- ja metsätalousedustajistaan lähes puolet ja muidenkin puolueiden maaseutuedustajat ovat tosi vähissä. Entisaikojen kaltaista ”maatalouspuoluetta ” ei ole. Nekin jotka jatkavat, ovat kovin hiljaisia.

Myös MTK:n tukea ja asiantuntemusta nyt tarvitaan. Liikaa luotetaan Maaseudun Tulevaisuuden tukeen, joka pääosin on oikeastaan omaa sisäistä informaatiota. Minua häiritsee erityisesti sellainen asiantuntemus, joka tulee ulkopuolisilta; pisteiden kerääjiltä. Maatalouden ja maaseudun tulo- kannattavuus on ollut vuosia metsän varassa; se aika on kohta ohi ja maatalous ei sitä paikkaa. Erityisesti tämä näkyy nyt yrittäjien jaksamisessa.

Maaseutupoliittinen kevät vaatii lujaa yhteistyöpanosta ja ennen kaikkea asioiden priorisointia. Pessimismi ei auta vaan uusi maausko ja sitä koko rintamalla

Markku Vuorensola
mvuorens@welho.com

VETERAANIVÄRINÄÄ

Markku Vuorensola, eläkkeellä, MTK


agrologi
MTK-liiton toiminnanjohtaja 1980-91
kansanedustaja 1991-1999
MTK:n vastaava järjestökouluttaja 1999-2012