Takaisin Kakkua kevään ja kesän sankareille! 

Resepti

Kakkua kevään ja kesän sankareille! 

Täytekakku on juhlapöydän kruunu! Kotimaisista raaka-aineista syntyvät upeat juhlapöydän herkut ja kepeä kakkupohja valmistuu kotimaisista kananmunista, sokerista ja vehnäjauhoista. Koristeeksi ja täytteeksi sopivat upeat suomalaiset maitotuotteet ja kotoisat marjat, hillot sekä hedelmät. Kakkua voi varioida loputtomiin pohjan maulla, täytteillä ja koristeilla sekä kuorrutuksilla. Kermakakku täytetään kesän tuoreesta raparperista ja varhaismansikoista tehdyllä hillolla ja pehmoisella kermavaahdolla. Kakun pinta koristellaan kesän ensimmäisillä mansikoilla, yrteillä, syötävillä kukilla ja houkuttelevilla pursotuksilla. 

Kakkupohja (10-12 hengelle) 

4 kananmunaa 
2 dl sokeria 
2 dl vehnäjauhoja 
1 tl leivinjauhetta 
rasvaa, korppujauhoja 
22-24 cm halkaisijaltaan oleva kakkuvuoka 

  • Varaa kaikki ainekset huoneenlämpöön ennen leipomista.
  • Valmistele kakkuvuoka: sivele vuoka rasvalla ja korppujauhota vuoka hyvin.
  • Mittaa jauhot ja leivinjauhe kulhoon, sekoita keskenään.
  • Lämmitä uuni 180 asteeseen.
  • Riko munat kulhoon, mittaa joukkoon sokeri.
  • Vaahdota munat ja sokeri vaaleaksi, paksuksi ja kestäväksi vaahdoksi.
  • Siivilöi muna-sokerivaahdon sekaan jauho-leivinjauhe-seos, ja kääntele nuolijalla tasaiseksi, älä vatkaa.
  • Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan, paista 180 asteessa noin 30 min kypsäksi, kokeile kypsyyttä tikulla. Tarkkaile, ettei kakun pinta tummu.
  • Anna jäähtyä hetki vuoassaan, ja kumoa kakkupohja.

Mansikka-raparperi-hillo 

1 l raparperia kuutioituna 
1 dl vettä 
600- 800 g hillosokeria 
1 tl vaniljasokeria 
0,5 l tuoreita mansikoita isohkoina paloina  

  • Mittaa raparperit ja vesi kattilaan, keitä, kunnes raparperit pehmenevät, lisää sokeri, sekoita pohjaa myöten.
  • Lisää mansikkasilppu lähes valmiin raparperihillon sekaan, sekoita ja anna hillon pulpahtaa.
  • Mansikat saavat jäädä selkeiksi paloiksi.
  • Mausta vaniljasokerilla.
  • Kaada hillo säilytysrasioihin ja säilytä kylmässä, sopii kakkujen täytteeksi, lettujen kera tai vaikkapa maustamattoman jogurtin kanssa.
  • Maltillisesti sokeroitu tuorehillo säilyy jääkaapissa noin viikon. Hillon voit myös pakastaa pienissä rasioissa.


 

Kakun kokoaminen 

Varaa kymmenen hengen kakkuun täytteeksi noin 3 dl kuohu- tai vispikermaa ja 3 dl hilloa tai hillo-marja-seosta. Kakun kuorrutukseen tarvitaan 5-6 dl kermaa, riippuen miten kakun koristelet, ja kuinka runsaat pursotukset haluat. Muista kostuttaa kakku. Vaaleaan kakkupohjaan hyviä kostukkeita ovat maito tai omenamehu, jotka eivät värjää kakkupohjaa. 

  • Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Pitkäteräinen ja sahalaitainen leipäveitsi on hyvä tähän!
  • Varaa täytteet valmiiksi.
  • Kostuta kakun pohjalevy, levitä levylle hilloa ja hillon päälle kermavaahtoa, tee muut kerrokset samoin.
  • Siisti kakun reunat, siirrä tarjoiluastialle tai pahvilevylle ja koristele haluamallasi tavalla.

Vinkkejä 

  • Gluteiiniton kakkupohja onnistuu vaihtamalla jauhot perunajauhoon tai gluteiinittomaan vaaleaan jauhoseokseen.
  • Kakkupohjan voit leipoa etukäteen ja pakastaa.
  • Kakun voi täyttää edeltävänä päivänä, mutta koristele kakku samana päivänä, kun tarjoat sen, jotta se on parhaimmillaan.
  • Jos pakastat kakkupohjan, tai säilytät täytettyä kakkua jääkaapissa, pakkaa kakku hyvin muoviin ja kelmuun – hennon makuinen tuote nappaa herkästi itseensä ylimääräisiä hajuja ja makuja.
  • Kakkupohja on makea, samoin hillot tai vaikkapa koristeena käytettävä kinuski. Sokeroi siis kermavaahto maltilla tai mausta vain vaniljalla, jotta kokonaisuus säilyy raikkaana.
  • Kermavaahdosta saat helpommin käsiteltävää ja muodossaan pysyvää, jos lisäät siihen rahkaa, tuorejuustoa tai mascarponea, 2/3 kermavaahtoa ja 1/3 muuta. Mascarpone on näistä neutraaleimman makuinen, rahka tunnistettavin.
  • Kaksi pienempää kakkua on kesäjuhliin parempi kuin yksi suuri – näin osa kakusta odottaa vuoroaan kylmässä ja pienehkö kakku myös pysyy kauniimman näköisenä kuin yksi iso, kun siitä leikataan paloja.
  • Syötävät kukat, yrtit ja esimerkiksi pienet koivun-, herukkapensaan tai mustikanlehdet ovat kauniita koristeita. Jos keräät koristeita luonnosta, huuhtaise ne ennen käyttöä.

Kuinka paljon varaan tarjottavaa?

  • Juhlapöydässä ei tarvitse olla ”seitsemää sorttia”, muutamat tarkoin valitut tarjottavat muodostavat herkullisen kokonaisuuden.
  • Jos kakkua ennen on tarjottu ruoka, riittää 4 munan kakusta noin 15–18 hengelle. Jos tarjolla on vain kahvipöytä, riittää 4 munan kakusta 10–12 hengelle.


Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija

kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802

aiheet: resepti, reseptit, mtk mobiili