Takaisin MTK:n kansainvälinen toiminta eri tasoilla

Artikkeli – Kansainvälinen toiminta

MTK:n kansainvälinen toiminta eri tasoilla

01.04.2024

MTK vaikuttaa kansainvälisiin asioihin eri tasoilla. EU-edunvalvonnan lisäksi MTK tekee sekä tiivistä yhteistyötä pohjoismaisten järjestöjen kanssa että toimii globaalin tason verkostoissa. Erilaisten yhteistyöelinten lisäksi MTK tekee teemavaikuttamista osallistumalla esimerkiksi ilmastokokouksiin ja vienninedistämismatkoille. 

EU-edunvalvontaa Suomessa ja Brysselissä 

EU-asioissa MTK on mukana edustamiensa sektorien kansallisessa sekä EU-asioiden kannanmuodostuksessa. Samalla MTK seuraa lainsäädäntöaloitteiden valmistelua ja pitää esillä jäsentensä näkökulmaa Euroopan komissiossa, neuvostossa ja Euroopan parlamentissa suoraan sekä eurooppalaisten järjestöjen kautta. Brysselin toimisto mahdollistaa MTK:n jatkuvan läsnäolon lähellä EU:n päätöksentekoelimiä.

Metsäasioissa MTK vaikuttaa Euroopan metsänomistajien liiton CEPF:n kautta. CEPF on vuonna 1996 perustettu perhemetsänomistajien edunvalvontaorganisaatio, jossa on jäseniä yli 20 Euroopan maasta. Järjestö edustaa yli 16 miljoonaa yksityistä metsänomistajaa Euroopassa. Järjestön pääviestit ovat kestävän metsätalouden puolustaminen, omistusoikeuksien huomioimien ja kilpailukykyisen metsäsektorin saavuttaminen Euroopassa. 

Maatalousasioissa COPA-COGECA kerää yhteen EU-alueen tuottaja- ja osuuskuntavaikuttajat yli 20 Euroopan maasta. Järjestö edustaa noin 22 miljoonaa eurooppalaista maataloustuottajaa. COPA-COGECA puolustaa erityisesti sitä, että EU:n maatalous on kestävää, innovatiivista ja kilpailukykyistä, ja että ruokaturva nousee EU:n agendalla keskiöön. 

Sekä COPA-COGECA:ssa että CEPF:ssä on vahva pohjoismainen edustus, ja Suomesta kokouksiin osallistuvat säännöllisesti seurantavastuussa olevat MTK:n työntekijät. 

Pohjoismainen yhteistyö on tiivistä 

MTK:lla on laaja vaikuttamisverkosto pohjoismaisissa järjestöissä. Maatalouden edunvalvontaa tehdään osana Pohjolan Talonpoikaisjärjestön Keskusneuvoston NBC-järjestöä. NBC-ryhmä on aktiivinen vaikuttaja niin COPA-COGECA:n kuin Maailman tuottajajärjestön WFO:n kautta.

MTK:n maaseutunuoret toimivat pohjoismaissa NBC:n yhteydessä NYFA:ssa (Nordic Young Farmers’ Assossiation) ja Euroopan tasolla CEJA:ssa (European Council of Young Farmers).

Metsäasioissa Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan yksityismetsänomistajat perustivat NSF-verkoston vuonna 1995, ja sen tarkoituksena on pitää esillä pohjoismaisten yksityismetsänomistajien erityispiirteitä EU-päätöksenteossa. NSF:llä on oma pohjoismainen metsäkoordinaattori Brysselissä, ja hän istuu CEPF:n toimistossa. 

Globaalit verkostot pohjana pitkän aikavälin vaikuttamiselle 

Maa- ja metsätalouteen vaikutetaan myös maailmanlaajuisissa järjestöissä. Kansainvälisellä toiminnalla MTK lisää omaa ja jäsenten ymmärrystä kansainvälisistä prosesseista, vaikuttaa maa- ja metsätaloutta koskevien päätösten valmisteluun ja huolehtii yhteiskuntavastuun kysymyksistä. 

Kansainvälisen tuottajajärjestön IFAP:n alasajon jälkeen kansainväliseksi yhteistyöelimeksi perustettiin 2011 maailman tuottajajärjestö, World Farmers’ Organisation, WFO. WFO:n luontainen vaikuttamisympäristö on YK:n maatalousjärjestöjen keskuksessa Roomassa. WFO:lla on jäseniä kaikilta mantereilta. MTK:n edustaja on WFO:n hallituksessa eurooppalaisten tuottajien edustajana. 

MTK on ollut mukana kehitysmaiden tuottaja- ja metsänomistajajärjestöjä vahvistavan AgriCord Allianssin toiminnassa vuodesta 2007 lähtien. AgriCord on kolmentoista kehityshankkeita tekevien, viljelijäjärjestöjä lähellä olevien organisaation verkosto, joka saa tukea myös Suomen ulkoministeriöltä. 

Kansainvälisten metsänomistajien ääni kuuluu IFFA:ssa. Kansainvälinen perhemetsänomistajien liitto IFFA, International Family Forestry Alliance, perustettiin vuonna 2002 ja sillä on jäseniä kaikilta mantereilta. Järjestö edistää perhemetsätaloutta ja metsien kestävää käyttöä globaalisti. MTK istuu IFFA:n hallituksessa. 

Teemavaikuttaminen 

MTK:n edustajat osallistuvat EU:n, Suomen ja ministeriöiden delegaatioiden jäseninä ja globaalien järjestöjen kautta kansainvälisiin kokouksiin ja tapahtumiin. MTK on mukana vienninedistämismatkoilla samalla, kun vienninedistämistyötä tehdään suomalaisten toimijoiden kanssa. 

Ilmastokokoukset (COP) ovat koonneet kasvavan joukon viljelijäedustajia. WFO ja AgriCord ovat yhdessä organisoimassa viljelijöiden ääntä kokouksiin, joissa päätetään viljelijöiden toimintamahdollisuuksien kannalta tärkeistä asioista. Luonnon monimuotoisuuden haasteisiin on erillinen YK-kokousten sarja, jossa MTK on mukana. 

WFO on myös mukana ohjelmavalmistelussa YK:n ruokajärjestelmäkokouksissa. Kauppapolitiikassa monenkeskinen työ WTO:ssa on heräämässä monen vuoden horroksesta, kun EU ja monet WTO-jäsenet ovat ratkoneet kahdenkeskisiä kaupankäynnin haasteita suorilla neuvotteluilla. 

MTK:n kannalta tärkeimpiä seurattavia kansainvälisen metsäpolitiikan prosesseja ovat mm. YK:n metsäfoorumi, YK:n ilmasto- ja biodiversiteettisopimus, Euroopan metsäministerikonferenssit sekä Euroopan talouskomission (UNECE) ja YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön (FAO) metsäsektorin työ, sekä kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkosto. 
 


Maria Pohjala

asiantuntija, kansainväliset metsäasiat

+358 20 413 2387

+358 50 341 7614

Juha Ruippo

johtaja, kauppapolitiikka ja kansainväliset suhteet

kehitysyhteistyö, EU-asiat, pohjoismainen viljelijäyhteistyö (NBC), WFO, FAO, AgriCord, Food Systems Summit

+358 20 413 2341

+358 40 55 33 232

Simo Tiainen

johtaja, maaseutu- ja aluepolitiikka, talous- ja sosiaalikomitea

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean jäsen

+358 20 413 2811

+358 40 553 3131