Takaisin Muistoja Brysselistä - Kohtaamisia, suhteita ja sitkeyttä

Blogi – Kansainvälinen toiminta

Muistoja Brysselistä - Kohtaamisia, suhteita ja sitkeyttä

15.11.2021

Brysselin toimiston 20-vuotisjuhlien aikaan työskentelin toimistolla kotieläinasiamiehenä. Juhlapäivä on jäänyt mieleen tapahtumarikkaana päivänä: Aamulla ja päivällä valmisteluja, illalla seminaari ja kokkarit. Kokkareiden lähestyessä loppuaan myöhään illalla, lähdimme maitopuheenjohtajien kanssa vielä tapaamiseen keskustelemaan maitoalan murroksesta: Brysselissä kun käymässä ollaan hetkeäkään ei jätetä hukattavaksi ja tapaamisesta toiseen toisinaan kirjaimellisesti juostaan. 

Tapaamiset tai ehkäpä tarkentaisin, kohtaamiset, ovatkin se menestyksekkään edunvalvonnan juttu oikea aikaisuuden ja kirkkaan perustellun viestin lisäksi. Kohtaamiset kokouksissa, käytävillä ja kaduilla, etukäteen sovittuina palavereina, ja parhaimmillaan silloin kun sitä vähiten osaa odottaa, kuntosalin saunassa, ovat niitä hetkiä, kun suhteita saa luotua. Pidempi aikaisten suhteiden myötä keskustelu syventyy ja viesti suomalaisen kotieläintuotannon laadukkuudesta välittyy yhä paremmin ja arvokkaita tiedon murusia kertyy myös kotimaahan välitettäväksi. 20-vuotishistoriikissa kirjoitin ihmisten tapaamisten olevan työn suola, nyt kiteyttäisin ihmisten kohtaamisen olevan kova ydin.  

Jotta oman viestin saa perille niin, että se toden totta ymmärretään, tulee kohdata toinen ihminen aidosti. On asetuttava toisen asemaan. Aloitettava keskustelu toisinaan aivan juurilta ja pureksittava viesti käyttökelpoiseen muotoon.  Kielten ja kulttuurien melskeessä väärin ymmärryksiä tapahtuu helposti. Mielessä on myös pidettävä, että ei sitä aina heti uskota eikä ymmärretä, että suomalainen kotieläintuotanto ihan totta voi olla niin kestävää ja vastuullisuutta kuin kerromme. 

10-vuoden aikana kotieläintuotannon asema ja edunvalvonta ei ole helpottunut, pikemminkin päinvastoin. Poliittinen ympäristö on muuttunut ja virkamieskunnassa sekä poliittisissa päättäjissä on yhä vähemmän maataloutta ja kotieläintuotantoa ymmärtäviä ihmisiä. Näkisin, että yhä enemmän on tarpeen keskustella kärsivällisesti aivan perusasioista lähtien. Sitkeyttä, strategista suunnittelua ja jatkuvuutta edunvalvonnassa tarvitaan. Hermostumiselle ei ole sijaa, vaan omaan asiaan on uskottava kylmän viileästi samalla muita kunnioittaen. 

Paljon onnea 30-vuotiaalle Suomen maatalouden ja osuuskuntien Brysselin toimistolle! Vuosien saatossa on tehty huikea määrä vaikuttavaa edunvalvontaa suomalaisen maatalouden eteen lukuisien luottamus- ja toimihenkilöiden voimin. Seuraavaa 30-vuotta eteenpäin katsoessa haasteet tuskin vähenevät, mutta aitojen kohtaamisten kautta ja systemaattisella edunvalvonnalla saadaan suomalaisen maatalouden kokonaiskestävyys ja laadukkuus sekä haasteet Brysselin kokoushuoneissa, etäkokouksissa, käytävillä, kaduilla ja kuppiloissa sekä siellä kuntosalin saunassa saakka, virkamiesten ja poliitikkojen ymmärrykseen.  

Marjukka Mattio

aiheet: bryssel30