Takaisin Kuka on paras ruokatoimija Pohjoismaissa?

Blogi – Kansainvälinen toiminta

Kuka on paras ruokatoimija Pohjoismaissa?

24.08.2017

Embla – pohjoismainen ruokakisa käynnissä Kööpenhaminassa

Kuka on Pohjoismaiden paras ruoka-artesaani? Mikä on Pohjoismaiden paras ruokayritys? Embla-ruokakisan loppukilpailu on käynnissä Kööpenhaminassa. Suomesta ehdokkaita on seitsemän, jokaisessa Emblan kilpailukategoriassa. Suomen joukkueessa on kaksikymmentä edustajaa kaiken kaikkiaan seitsemästä yrityksestä. Embla on ensimmäinen pohjoismainen ruokakilpailu. Kilpailun toteuttaa Pohjolan Talonpoikaisneuvoston Keskusjärjestö NBC (Nordiska Bondeorganisationers Centralråd).

Kööpenhaminaan pääsivät kaikkien Suomen loppukisaajien edustajat. Ohjelmaan kuuluu muutama tapaaminen muiden kilpailijoiden kanssa, gastronominen keskustelu Ruotsin joukkueen vetämänä sekä vierailu suurlähetystöön.

Embla-ruokapalkinto nostaa esiin pohjoismaisen keittiön parhaita puolia: upeita raaka-aineita, ihanaa ruokakulttuuria, kestäviä tuotantotapoja ja kaikkia ruoan tekijöitä. Embla-palkinnon avulla jaetaan pohjoismaista osaamista ja kokemusta. Tavoitteena kisalla on vahvistaa yhteistä pohjoismaista ruokaidentiteettiä ja ruokakulttuuria sekä lisätä kiinnostusta pohjoismaiseen ruokaan myös Pohjolan ulkopuolella.

Tällaiset tapahtumat ovat aina mahtava verkostoitumisen paikka, pääsee näkemään, miten muualla toimitaan ja tehdään. Emblan tuomaristo kokoontui keskiviikkona koko päivän kestäneeseen arviointitilaisuuteen Kööpenhaminassa Landnrug & Födevare -organisaation talossa. Suomen tuomariedustajat olivat Riitta Mustonen Maaseuduntulevaisuudesta, Kim Palhus Tarinapata Oy:stä sekä Johan Åberg MTK:sta.

Kilpailutoiminta ruokasektorilla on kasvanut viime vuosina. Erityisen kovassa huudossa ovat erilaiset kokkien kilpailut, niin kansallisella, pohjoismaisella kuin kansainvälisellä tasolla. Mielestäni kisaaminen edistää ammattitaidon kehittymistä! Kilpailuprosessin aikana joutuu pohtimaan omaa osaamistaan, yrityksensä tuotteita ja markkinointia sekä saa vertailukohteita oman toiminnan kehittämiseen. Siksipä iloitsenkin myös Embla-kisasta. On hyvä, että kisaa ovat järjestämässä nimenomaan pohjoismaiset tuottajajärjestöt. Lisää näkyvyyttä ruoan tuottajalle ja tuotannolle sekä maaseudun osaamiselle!

•   Ruoka-artesaani 2017: Järki särki ja yrittäjä Marja Komppa. Kalasäilykkeitä valmistava kalanjalostusyritys Korpilahdella.

•   Raaka-ainetuottaja 2017: Malmgård Egendom ja maanviljelijä Henrik Creutz. Mm. luomuviljaa tuottava ja jalostava sekä ruokamatkailuun keskittynyt maatilayritys Loviisassa.

•   Joukkoruokailupalkinto 2017: Mikkelin kaupunki. Ruoka- ja puhtauspalvelut, jotka tarjoavat päivittäin ruokapalveluita päiväkodeissa, kouluissa, palvelutaloissa ja henkilöstöravintoloissa Mikkelin alueella.

•   Ruokaviestijä 2017: Motiva Oy. Saa Syödä! -ruokahävikkinettisivut sekä ruokahävikkitapahtumat.

•   Ruokamatkailukohde 2017: Majatalosta majataloon -retket. Viiden majatalon yhteinen tuoteperhe Pohjois-Karjalassa.

•   Ruokayritys 2017: Thomas Snellman. REKO-lähiruokamallin kehittäjä ja primus motor REKO-mallin levittämisessä.

•   Lapset ja ruoka 2017: Ammattikeittiöosaajat ry:n kehittämät ja myöntämät Kouluruokadiplomi- ja Makuaakkoset-diplomi -käytännöt.

Tiedot kaikkien Pohjoismaiden, myös Suomen, seitsemästä ehdokkaasta ja koko Embla-kilpailusta löytyvät osoitteesta www.emblafoodaward.com.

Peukut pystyyn!

MISSÄ ON PIHVI

Anni-Mari Syväniemi, ruokakulttuuriasiamies, MTK


Olen toiminut MTK:n ruokakulttuuriasiamiehen pestissä keväästä 2010 alkaen. Perustehtäväni on edistää sekä suomalaisen ruoan menekkiä että suomalaista ruokakulttuuria. Näiden sisälle kuuluvia asiakokonaisuuksia taas ovat mm. ruuan alkuperä- ja laatumerkinnät, elintarvikkeiden jatkojalostus, julkiset ruokapalvelut, lähiruoka ja lyhyet toimitusketjut sekä ruokakasvatus. Näiden asioiden eteen teen työtä ilolla ja suurella sydämellä laajassa yhteistyöverkostossa ja monenlaisten eri toimijoiden kanssa.