Takaisin Laskiaisena kokataan kotimaista

Uutinen

Laskiaisena kokataan kotimaista

22.02.2022

Kotimaista, helppoa ja edullista kokkailua laskiaiseen! Laskiaiseen ja sydäntalveen kuuluvat perinteisesti tuhdit ruuat, kuten ihanat laskiaispullat, monipuoliset keitot, ulkona nautittu nuotiomakkara ja kaakao sekä juhlavampaan illanviettoon blinit runsaine täytteineen. Kotimaiset raaka-aineet taipuvat monenlaiseen herkkuhetkeen, ja vaikka luonto uinuu ja valmistautuu tulevaan kasvukauteen, löytyy tuoretta purtavaa ja monipuolisia vihanneksia aina saatavilla olevista varastojuureksista.  

Laskiaista vietetään tänä talvena lumisessa ulkoilusäässä. Keitot ovat helppoja ja edullisia ruokia, jotka maistuvat kaikille. Perinteinen laskiaisruoka on hernekeitto, ja vaihtelua soppakattilaan saa kauniin värisellä borssilla. Huikean punaisen borssin väri tulee punajuuresta, ja mahtava maku perinteisistä varastokasviksista: porkkanasta, kaalista, juuriselleristä, palsternakasta ja sipulista. Juurekset ovat edullisia ja hyvin saatavilla olevia tuotteita, joita kannattaa kerralla kuoria ja pilkkoa tai raastaa reilu satsi- borssi ei lämmityksestä pahastu. Borssiin sopivat sattumiksi erilaiset lihatuotteet, perinteinen tapa on hauduttaa pataan naudanlapaa, nopeaa ja maukasta jälkeä syntyy mausteisilla makkaroilla tai vaikkapa savukalalla tai kasvispyöryköillä, jotka kannattaa lisätä valmiin keiton pinnalle.  

Arkea on mukava välillä helpottaa, laadukkaat valmisruuat ovat oiva apu kiireiseen arkeen. Hernekeitto on valmisruokien klassikko, jota on saatavilla myös kasvisversiona. Moni muukin herkku löytyy valmiina, perinteiset laskiaispullat onnistuvat myös pakastimesta löytyvistä pulla-aihioista. Valmisruokia valitessa kannattaa tutustua pakkaukseen, avainlippu tuotteessa viestii työn kotimaisuudesta, mutta tuttu joutsen, Hyvää Suomesta- merkki kertoo työn lisäksi myös raaka-aineiden kotimaisuudesta. Kasvisvalmisteista ja esimerkiksi hilloista puolestaan löytyvä sirkkalehtimerkki kertoo myös raaka-aineen alkuperän olevan Suomi. 

Nappaa talteen helpot ja herkulliset arkireseptit alta!
 

Perinteinen hernekeitto 

Hernekeitto syntyy kuin itsekseen, ensikiehautuksen jälkeen keitto valmistuu miedolla lämmöllä poristen, välillä sekoittaen. Possunliha on perinteinen hernesopan sattuma, mutta hyvää makua ja sattumia soppaan syntyy myös palvikinkkukuutioista, tulisesta makkarasta tai juureskuutioista. Kasviskuutiot sopivat myös lihaisaan keittoon tuomaan mukavaa lisämakua.  

Kiireisessä arjessa kannattaa muistaa myös maukkaat ja laadukkaat valmisruuat. Hernekeitto on perinteinen valmisruoka, jota on saatavilla kaikista kaupoista, joka säilyy näppäränä vararuokana lämpimässä ja maistuu koko perheelle. 

  • 500 g kuivattuja herneitä 
  • n. 300 g palvikinkkua tai porkkana, palsternakka ja sipuli 
  • suolaa, kuivattua meiramia 
  • tarjoiluun sinappia ja sipulisilppua 
     

liota herneitä yön yli jääkaapissa n. 2 litrassa vettä 

keitä herneitä liotusvedessään isossa kattilassa miedolla lämmöllä noin 90 min välillä pohjaa myöten sekoittaen 

valmistele sattumat: kuutioi palvikinkku tai kasviskeittoon kuori ja kuutioi sipuli, porkkana ja palsternakka 

kun keitto on kiehunut noin puolitoista tuntia, lisää haluamasi sattumat 

lisää meiramia ja suolaa maistellen, kinkusta tulee keittoon suolaa, kasvisversio saattaa maistua suolattomalta 

keitto on valmista noin kahden tunnin keittämisen jälkeen, maistele vielä suola ja tarjoile sinapin ja sipulisilpun kera 

 

Blinipannukakku 

Blinit ja raikkaan täyteläiset lisukkeet kuuluvat talveen. Blineihin makua tuo tattarijauho. Tattari on vanha viljelykasvi, joka on luontaisesti gluteiiniton. Yksittäisten blinien paistamisen sijaan taikinasta voi tehdä helpon blinipannukakun, jonka kanssa sopivat monenlaiset lisukkeet, kala, kasvikset, liha, herkulliset hapanmaitotuotteet ja etikkasäilykkeet. Blinipannari on herkkua myös rahka-kermavaahdon ja marjahillon kera. Talven rennosta blinipöydästä jokainen löytyy sopivan makuyhdistelmän! 

  • 7 dl maitoa
  • 200 g kermaviiliä tai ruuanlaittojogurttia 
  • 25 g tuorehiivaa 
  • 2 dl tattarijauhoja 
  • 2 dl vehnäjauhoja 
  • 4 munaa 
  • 50 g voita sulatettuna 
  • 1 tl suolaa 

lämmitä maito ja kermaviili tai jogurtti kädenlämpöiseksi, murenna sekaan hiiva ja vispaa tasaiseksi 

lisää nesteeseen siivilän läpi jauhot ja suola, sekoita tasaiseksi 

anna taikinan nousta liinalle peitettynä noin tunti, kunnes se kuplii 

riko munat kulhoon, vatkaa tasaiseksi 

sekoita taikinaan munamassa ja jäähtynyt voisula kevyesti sekoittaen 

kaada leivinpaperoidulle pellille, ja paista 200 asteisessa uunissa noin 20- 30 min, kunnes pannari on kauniin värinen 

tarjoili blinipannukakun kanssa vaahdotettua smetanaa, sipulisilppua, suolakurkkua ja erilaisia liha-, kasvis- tai kalatäytteitä 

 

Blinipannarin lisukkeet 

Perinteisiä blinien lisukkeita ovat mäti, vaahdotettu smetana, suolakurkut ja hienonnettu sipuli, hunajatujauksella silattuna. Blinien kanssa maistuvat monenlaiset lisukkeet, kokeile vaikkapa sieniä, savulihaa tai kalaa! Kokoa herkullinen pöytä pannukakun paloista ja omissa kulhoissaan olevista lisukkeista, ja anna kunkin ruokailijan koota annos omien mieltymysten mukaan.  


Sieniä & persiljaa 

  • 1 rs tuoreita herkku- tai siitakesieniä 
  • ½  ruukku lehtipersiljaa 
  • 1-2 valkosipulin kynttä hienonnettuna 
  • 2 rkl öljyä, suolaa ja pippuria 

puhdista ja viipaloi sienet reiluiksi viipaleiksi 

kuumenna pannulla öljy, lisää öljyyn valkosipulisilppu ja sienet 

paista napakan pehmeiksi, mausta suolalla ja pippurilla ja lisää joukkoon hienonnettu lehtipersilja 

Mousse savukalasta tai – lihasta 

  • 150 g kylmäsavukalaa/ lämminsavukalaa/ naudanlihaleikkelettä 
  • 200 g ranskankermaa tai kermaviiliä 
  • ½ ruukkua tilliä, lehtipersiljaa tai ruohosipulia 
  • 1 kotimainen omena 

hienonna kala tai liha pieniksi kuutioiksi 

kuori ja kuutio omena 

hienonna valitsemasi tuoreyrtti 

yhdistä kaikki ainekset, mausta suolalla ja pippurilla, sekoita tasaiseksi 

 

 Borssia ja mausteista makkaraa 

Houkuttelevan punainen borssikeitto on talviruokien kuninkaallinen! Borssi on helppoa valmistaa, se on hyvää uudelleen lämmitettynä, valmista kerralla siis reilu annos keittoa. Edulliset, kotimaiset varastojuurekset muhivat maukkaaksi kokonaisuudeksi, jota on helppo varioida. Perinteiseen borssikeittoon sopii sattumiksi täyteläinen ja pitkään haudutettu naudan lapa kuutioina, uutta makua borssi saa mausteisesta makkarasta. Annos kruunataan nokareella täyteläistä smetanaa tai ranskankermaa. 


8-10 annosta 

  • 2-3 isohkoa punajuurta 
  • 2 porkkanaa 
  • n. 100 g pala juuriselleriä 
  • n. 700 g (puolikas) kaalia 
  • 2 sipulia 
  • 2 valkosipulin kynttä 
  • ½ dl tomaattipyreetä 
  • 1-2 kasvis- tai lihaliemikuutiota 
  • 3 rkl öljyä 
  • 2-3 rkl valko- tai punaviinietikkaa 
  • 5-10 kokonaista mustapippuria 
  • 2 laakerinlehteä 
  • 1 ruukku persiljaa 
  • 1- 1/2 pkt (500-800g) mausteista makkaraa tai nakkeja 
  • tarjoiluun smetanaa 

käsittele kasvikset: kuori ja suikaloi tai raasta punajuuret, porkkanat, selleri ja sipulit, suikaloi kaali 

mittaa isoon kattilaan öljy ja tomaattipyre, kuumenna, lisää juuressuikaleet 

freesaa kasviksia öljyssä hetki reilusti puukauhalla pyöritellen 

lisää noin 1,5 l vettä, liemikuutiot, mustapippurit ja laakerinlehdet sekä etikka 

kypsennä keittoa rauhallisesti keittäen noin 45 minuuttia, maista maku ja juuresten kypsyys 

keiton kypsyessä pilko makkara tai nakit, ja paista pannulla, hienonna persilja 

lisää makkarapalat ja persiljasilppu valmiiseen keittoon, kiehauta ja tarjoile smetanan kanssa 

 

Juureen leivotut laskiaispullat 

Mehevän muhevat laskiaispullat kruunaavat keskitalven juhlan. Simppelit perusmaut maistuvat kaikille, ja pullat täytteineen voi laittaa tarjolle pullabaariin, josta jokainen saa koota mieleisensä herkun. Leivo laskiaispullat vaihteeksi juurimenetelmällä, pullista tulee maukkaita ja pehmeitä. Täytteeksi sopii pehmeä kermavaahto, raikkaat pakastemarjat tai kotimainen marjahillo. 



Juuri:  
5 dl maitoa 
1 pkt (50 g) tuorehiivaa 
4 dl vehnäjauhoja 
3 tl kardemummaa 
 
Lisäksi taikinaan: 
1,5 dl sokeria 
n. ½ tl suolaa 
150 g sulatettua voita 
7-8 dl vehnäjauhoja 
 
Pullien täytteeksi: 
kermavaahtoa 
marjahilloa 
marjasurvosta 
mantelimassaa 

valmista ensin juuri: lämmitä maito kädenlämpöiseksi, murustele hiiva maitoon, lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi velliksi 

anna juuren tekeytyä 30-40 minuuttia liinan alla vedottomassa, lämpimässä paikassa (vaikkapa sähköuuni, jossa valo päällä), kunnes juurivelli kuplii iloisesti 

lisää juureen loput pullataikinan ainekset puuhaarukalla sekoittaen: ensin sokeri ja rasva, sitten vehnäjauhot vähitellen erissä 

vaivaa taikinaa käsin tai rauhallisesti yleiskoneella, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää vaivauksen aikana vehnäjauhoja maltilla, taikinan tulee olla pehmeän kimmoisaa, ei liian jämäkkää 

kohota taikinaa liinan alla, vedottomassa paikassa vielä 30 minuuttia, ja leivo taikina pyöreiksi pulliksi, taikinasta tulee noin 20 pikku pullaa 

kohota vielä pullina kaksinkertaisiksi, voitele munalla ja koristele raesokerilla tai mantelilastuilla, voit jättää pullat myös käsittelemättä ja koristella valmiina tomusokerilla 

paista pullia 225 asteessa 10-12 minuuttia 

leikkaa jäähtyneistä pullista lakki pois ja täytä haluamillasi täytteillä juuri ennen tarjoilua 

 

Pikahillo 

Pikahillo valmistuu pakastimen viimeisistä marjoista uutta satoa odoteltaessa, ja sopii laskiaispullan tai pannarin kaveriksi. Pikahillo säilyy jääkaapissa suljetussa rasiassa noin viikon. 



n. 8 dl pakastemarjoja kohmeisina tai sulatettuna 
2 dl (hillo)sokeria

mittaa marjat ja sokeri kattilaan 
kuumenna sekoitellen, anna kiehahtaa. Hillo on valmista noin 10 minuutin keittämisen jälkeen. 

 

 Kaakao 

Lämmin ja makea kaakao kuuluu talveen ja maistuu kaikille ulkoilun päätteeksi tai laskiaispullan kaverina herkkuhetkessä. Paras kaakao tehdään oikeasta suklaasta ja maidosta. Maitojen laajasta valikoimasta löytyy sopiva maku ja rasvaisuusaste kaikille, ja hyvin lämpimässä säilyvä UHT- käsitelty maito sopii erinomaisesti kaakaoon. Herkkukaakao valmistuu myös kaurajuomasta. Kasvipohjaisia tuotteitakin valikoidessa raaka-aineeltaan kotimaisen tuotteen tunnistat tutusta Hyvää Suomesta- merkistä. 



4 annosta 

  • 1 l maitoa tai kaurajuomaa 
  • 150 -200 g suklaata makusi mukaan, maitosuklaata, tummaa, valkosuklaata tai vaikkapa mintunmakuista 

pilko suklaa paloiksi 

kuumenna maito tai kaurajuoma paksupohjaisessa kattilassa kiehumispisteeseen 

lisää suklaa nesteeseen, sekoita pohjaa myöten 

kun suklaa on pääosin sulanut, vispaa seosta voimakkaammin, jotta se tasoittuu 

jaa mukeihin tai pakkaa mukaan termospulloon 



Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802

Henrietta Dahlman

viestinnän asiantuntija

MTK Hankinnat

+358 20 413 2367

+358 40 920 9877

aiheet: ruoka, resepti, kotimaista


Suositellut artikkelit

Suomessa vietetään tammikuun lopulla perinteiseen tapaan sipulille omistettua teemaviikkoa. Se muistuttaa sipuleiden laajasta valikoimasta ja monipuolisista käyttötavoista. Syystä voidaan todeta, että sipuli kuuluu...