Laskiaisena kokataan kotimaista
Uutinen
Laskiaisena kokataan kotimaista
22.02.2022
Kotimaista, helppoa ja edullista kokkailua laskiaiseen! Laskiaiseen ja sydäntalveen kuuluvat perinteisesti tuhdit ruuat, kuten ihanat laskiaispullat, monipuoliset keitot, ulkona nautittu nuotiomakkara ja kaakao sekä juhlavampaan illanviettoon blinit runsaine täytteineen. Kotimaiset raaka-aineet taipuvat monenlaiseen herkkuhetkeen, ja vaikka luonto uinuu ja valmistautuu tulevaan kasvukauteen, löytyy tuoretta purtavaa ja monipuolisia vihanneksia aina saatavilla olevista varastojuureksista.
Laskiaista vietetään tänä talvena lumisessa ulkoilusäässä. Keitot ovat helppoja ja edullisia ruokia, jotka maistuvat kaikille. Perinteinen laskiaisruoka on hernekeitto, ja vaihtelua soppakattilaan saa kauniin värisellä borssilla. Huikean punaisen borssin väri tulee punajuuresta, ja mahtava maku perinteisistä varastokasviksista: porkkanasta, kaalista, juuriselleristä, palsternakasta ja sipulista. Juurekset ovat edullisia ja hyvin saatavilla olevia tuotteita, joita kannattaa kerralla kuoria ja pilkkoa tai raastaa reilu satsi- borssi ei lämmityksestä pahastu. Borssiin sopivat sattumiksi erilaiset lihatuotteet, perinteinen tapa on hauduttaa pataan naudanlapaa, nopeaa ja maukasta jälkeä syntyy mausteisilla makkaroilla tai vaikkapa savukalalla tai kasvispyöryköillä, jotka kannattaa lisätä valmiin keiton pinnalle.
Arkea on mukava välillä helpottaa, laadukkaat valmisruuat ovat oiva apu kiireiseen arkeen. Hernekeitto on valmisruokien klassikko, jota on saatavilla myös kasvisversiona. Moni muukin herkku löytyy valmiina, perinteiset laskiaispullat onnistuvat myös pakastimesta löytyvistä pulla-aihioista. Valmisruokia valitessa kannattaa tutustua pakkaukseen, avainlippu tuotteessa viestii työn kotimaisuudesta, mutta tuttu joutsen, Hyvää Suomesta- merkki kertoo työn lisäksi myös raaka-aineiden kotimaisuudesta. Kasvisvalmisteista ja esimerkiksi hilloista puolestaan löytyvä sirkkalehtimerkki kertoo myös raaka-aineen alkuperän olevan Suomi.
Nappaa talteen helpot ja herkulliset arkireseptit alta!
Perinteinen hernekeitto
Hernekeitto syntyy kuin itsekseen, ensikiehautuksen jälkeen keitto valmistuu miedolla lämmöllä poristen, välillä sekoittaen. Possunliha on perinteinen hernesopan sattuma, mutta hyvää makua ja sattumia soppaan syntyy myös palvikinkkukuutioista, tulisesta makkarasta tai juureskuutioista. Kasviskuutiot sopivat myös lihaisaan keittoon tuomaan mukavaa lisämakua.
Kiireisessä arjessa kannattaa muistaa myös maukkaat ja laadukkaat valmisruuat. Hernekeitto on perinteinen valmisruoka, jota on saatavilla kaikista kaupoista, joka säilyy näppäränä vararuokana lämpimässä ja maistuu koko perheelle.
- 500 g kuivattuja herneitä
- n. 300 g palvikinkkua tai porkkana, palsternakka ja sipuli
- suolaa, kuivattua meiramia
- tarjoiluun sinappia ja sipulisilppua
liota herneitä yön yli jääkaapissa n. 2 litrassa vettä
keitä herneitä liotusvedessään isossa kattilassa miedolla lämmöllä noin 90 min välillä pohjaa myöten sekoittaen
valmistele sattumat: kuutioi palvikinkku tai kasviskeittoon kuori ja kuutioi sipuli, porkkana ja palsternakka
kun keitto on kiehunut noin puolitoista tuntia, lisää haluamasi sattumat
lisää meiramia ja suolaa maistellen, kinkusta tulee keittoon suolaa, kasvisversio saattaa maistua suolattomalta
keitto on valmista noin kahden tunnin keittämisen jälkeen, maistele vielä suola ja tarjoile sinapin ja sipulisilpun kera
Blinit ja raikkaan täyteläiset lisukkeet kuuluvat talveen. Blineihin makua tuo tattarijauho. Tattari on vanha viljelykasvi, joka on luontaisesti gluteiiniton. Yksittäisten blinien paistamisen sijaan taikinasta voi tehdä helpon blinipannukakun, jonka kanssa sopivat monenlaiset lisukkeet, kala, kasvikset, liha, herkulliset hapanmaitotuotteet ja etikkasäilykkeet. Blinipannari on herkkua myös rahka-kermavaahdon ja marjahillon kera. Talven rennosta blinipöydästä jokainen löytyy sopivan makuyhdistelmän!
- 7 dl maitoa
- 200 g kermaviiliä tai ruuanlaittojogurttia
- 25 g tuorehiivaa
- 2 dl tattarijauhoja
- 2 dl vehnäjauhoja
- 4 munaa
- 50 g voita sulatettuna
- 1 tl suolaa
lämmitä maito ja kermaviili tai jogurtti kädenlämpöiseksi, murenna sekaan hiiva ja vispaa tasaiseksi
lisää nesteeseen siivilän läpi jauhot ja suola, sekoita tasaiseksi
anna taikinan nousta liinalle peitettynä noin tunti, kunnes se kuplii
riko munat kulhoon, vatkaa tasaiseksi
sekoita taikinaan munamassa ja jäähtynyt voisula kevyesti sekoittaen
kaada leivinpaperoidulle pellille, ja paista 200 asteisessa uunissa noin 20- 30 min, kunnes pannari on kauniin värinen
tarjoili blinipannukakun kanssa vaahdotettua smetanaa, sipulisilppua, suolakurkkua ja erilaisia liha-, kasvis- tai kalatäytteitä
Perinteisiä blinien lisukkeita ovat mäti, vaahdotettu smetana, suolakurkut ja hienonnettu sipuli, hunajatujauksella silattuna. Blinien kanssa maistuvat monenlaiset lisukkeet, kokeile vaikkapa sieniä, savulihaa tai kalaa! Kokoa herkullinen pöytä pannukakun paloista ja omissa kulhoissaan olevista lisukkeista, ja anna kunkin ruokailijan koota annos omien mieltymysten mukaan.
Sieniä & persiljaa
- 1 rs tuoreita herkku- tai siitakesieniä
- ½ ruukku lehtipersiljaa
- 1-2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
- 2 rkl öljyä, suolaa ja pippuria
puhdista ja viipaloi sienet reiluiksi viipaleiksi
kuumenna pannulla öljy, lisää öljyyn valkosipulisilppu ja sienet
paista napakan pehmeiksi, mausta suolalla ja pippurilla ja lisää joukkoon hienonnettu lehtipersilja
Mousse savukalasta tai – lihasta
- 150 g kylmäsavukalaa/ lämminsavukalaa/ naudanlihaleikkelettä
- 200 g ranskankermaa tai kermaviiliä
- ½ ruukkua tilliä, lehtipersiljaa tai ruohosipulia
- 1 kotimainen omena
hienonna kala tai liha pieniksi kuutioiksi
kuori ja kuutio omena
hienonna valitsemasi tuoreyrtti
yhdistä kaikki ainekset, mausta suolalla ja pippurilla, sekoita tasaiseksi
Houkuttelevan punainen borssikeitto on talviruokien kuninkaallinen! Borssi on helppoa valmistaa, se on hyvää uudelleen lämmitettynä, valmista kerralla siis reilu annos keittoa. Edulliset, kotimaiset varastojuurekset muhivat maukkaaksi kokonaisuudeksi, jota on helppo varioida. Perinteiseen borssikeittoon sopii sattumiksi täyteläinen ja pitkään haudutettu naudan lapa kuutioina, uutta makua borssi saa mausteisesta makkarasta. Annos kruunataan nokareella täyteläistä smetanaa tai ranskankermaa.
8-10 annosta
- 2-3 isohkoa punajuurta
- 2 porkkanaa
- n. 100 g pala juuriselleriä
- n. 700 g (puolikas) kaalia
- 2 sipulia
- 2 valkosipulin kynttä
- ½ dl tomaattipyreetä
- 1-2 kasvis- tai lihaliemikuutiota
- 3 rkl öljyä
- 2-3 rkl valko- tai punaviinietikkaa
- 5-10 kokonaista mustapippuria
- 2 laakerinlehteä
- 1 ruukku persiljaa
- 1- 1/2 pkt (500-800g) mausteista makkaraa tai nakkeja
- tarjoiluun smetanaa
käsittele kasvikset: kuori ja suikaloi tai raasta punajuuret, porkkanat, selleri ja sipulit, suikaloi kaali
mittaa isoon kattilaan öljy ja tomaattipyre, kuumenna, lisää juuressuikaleet
freesaa kasviksia öljyssä hetki reilusti puukauhalla pyöritellen
lisää noin 1,5 l vettä, liemikuutiot, mustapippurit ja laakerinlehdet sekä etikka
kypsennä keittoa rauhallisesti keittäen noin 45 minuuttia, maista maku ja juuresten kypsyys
keiton kypsyessä pilko makkara tai nakit, ja paista pannulla, hienonna persilja
lisää makkarapalat ja persiljasilppu valmiiseen keittoon, kiehauta ja tarjoile smetanan kanssa
Mehevän muhevat laskiaispullat kruunaavat keskitalven juhlan. Simppelit perusmaut maistuvat kaikille, ja pullat täytteineen voi laittaa tarjolle pullabaariin, josta jokainen saa koota mieleisensä herkun. Leivo laskiaispullat vaihteeksi juurimenetelmällä, pullista tulee maukkaita ja pehmeitä. Täytteeksi sopii pehmeä kermavaahto, raikkaat pakastemarjat tai kotimainen marjahillo.

Juuri:
5 dl maitoa
1 pkt (50 g) tuorehiivaa
4 dl vehnäjauhoja
3 tl kardemummaa
Lisäksi taikinaan:
1,5 dl sokeria
n. ½ tl suolaa
150 g sulatettua voita
7-8 dl vehnäjauhoja
Pullien täytteeksi:
kermavaahtoa
marjahilloa
marjasurvosta
mantelimassaa
valmista ensin juuri: lämmitä maito kädenlämpöiseksi, murustele hiiva maitoon, lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi velliksi
anna juuren tekeytyä 30-40 minuuttia liinan alla vedottomassa, lämpimässä paikassa (vaikkapa sähköuuni, jossa valo päällä), kunnes juurivelli kuplii iloisesti
lisää juureen loput pullataikinan ainekset puuhaarukalla sekoittaen: ensin sokeri ja rasva, sitten vehnäjauhot vähitellen erissä
vaivaa taikinaa käsin tai rauhallisesti yleiskoneella, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää vaivauksen aikana vehnäjauhoja maltilla, taikinan tulee olla pehmeän kimmoisaa, ei liian jämäkkää
kohota taikinaa liinan alla, vedottomassa paikassa vielä 30 minuuttia, ja leivo taikina pyöreiksi pulliksi, taikinasta tulee noin 20 pikku pullaa
kohota vielä pullina kaksinkertaisiksi, voitele munalla ja koristele raesokerilla tai mantelilastuilla, voit jättää pullat myös käsittelemättä ja koristella valmiina tomusokerilla
paista pullia 225 asteessa 10-12 minuuttia
leikkaa jäähtyneistä pullista lakki pois ja täytä haluamillasi täytteillä juuri ennen tarjoilua
Pikahillo valmistuu pakastimen viimeisistä marjoista uutta satoa odoteltaessa, ja sopii laskiaispullan tai pannarin kaveriksi. Pikahillo säilyy jääkaapissa suljetussa rasiassa noin viikon.

n. 8 dl pakastemarjoja kohmeisina tai sulatettuna
2 dl (hillo)sokeria
mittaa marjat ja sokeri kattilaan
kuumenna sekoitellen, anna kiehahtaa. Hillo on valmista noin 10 minuutin keittämisen jälkeen.
Lämmin ja makea kaakao kuuluu talveen ja maistuu kaikille ulkoilun päätteeksi tai laskiaispullan kaverina herkkuhetkessä. Paras kaakao tehdään oikeasta suklaasta ja maidosta. Maitojen laajasta valikoimasta löytyy sopiva maku ja rasvaisuusaste kaikille, ja hyvin lämpimässä säilyvä UHT- käsitelty maito sopii erinomaisesti kaakaoon. Herkkukaakao valmistuu myös kaurajuomasta. Kasvipohjaisia tuotteitakin valikoidessa raaka-aineeltaan kotimaisen tuotteen tunnistat tutusta Hyvää Suomesta- merkistä.
4 annosta
- 1 l maitoa tai kaurajuomaa
- 150 -200 g suklaata makusi mukaan, maitosuklaata, tummaa, valkosuklaata tai vaikkapa mintunmakuista
pilko suklaa paloiksi
kuumenna maito tai kaurajuoma paksupohjaisessa kattilassa kiehumispisteeseen
lisää suklaa nesteeseen, sekoita pohjaa myöten
kun suklaa on pääosin sulanut, vispaa seosta voimakkaammin, jotta se tasoittuu
jaa mukeihin tai pakkaa mukaan termospulloon

Heidi Siivonen
ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö
+358 20 413 2925
+358 40 568 8802

Henrietta Dahlman
viestinnän asiantuntija
MTK Hankinnat
+358 20 413 2367
+358 40 920 9877
aiheet: ruoka, resepti, kotimaista