Takaisin Juureen leivotut laskiaispullat ja pikahillo

Resepti

Juureen leivotut laskiaispullat ja pikahillo

Mehevän muhevat laskiaispullat kruunaavat keskitalven juhlan. Simppelit perusmaut maistuvat kaikille, ja pullat täytteineen voi laittaa tarjolle pullabaariin, josta jokainen saa koota mieleisensä herkun. Leivo laskiaispullat vaihteeksi juurimenetelmällä, pullista tulee maukkaita ja pehmeitä. Täytteeksi sopii pehmeä kermavaahto, raikkaat pakastemarjat tai kotimainen marjahillo. 

Juuri:  
5 dl maitoa 
1 pkt (50 g) tuorehiivaa 
4 dl vehnäjauhoja 
3 tl kardemummaa 
 
Lisäksi taikinaan: 
1,5 dl sokeria 
n. ½ tl suolaa 
150 g sulatettua voita 
7-8 dl vehnäjauhoja 
 
Pullien täytteeksi: 
kermavaahtoa 
marjahilloa 
marjasurvosta 
mantelimassaa 

Valmista ensin juuri: lämmitä maito kädenlämpöiseksi, murustele hiiva maitoon, lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi velliksi 

Anna juuren tekeytyä 30-40 minuuttia liinan alla vedottomassa, lämpimässä paikassa (vaikkapa sähköuuni, jossa valo päällä), kunnes juurivelli kuplii iloisesti 

Lisää juureen loput pullataikinan ainekset puuhaarukalla sekoittaen: ensin sokeri ja rasva, sitten vehnäjauhot vähitellen erissä 

Vaivaa taikinaa käsin tai rauhallisesti yleiskoneella, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää vaivauksen aikana vehnäjauhoja maltilla, taikinan tulee olla pehmeän kimmoisaa, ei liian jämäkkää 

Kohota taikinaa liinan alla, vedottomassa paikassa vielä 30 minuuttia, ja leivo taikina pyöreiksi pulliksi, taikinasta tulee noin 20 pikku pullaa 

Kohota vielä pullina kaksinkertaisiksi, voitele munalla ja koristele raesokerilla tai mantelilastuilla, voit jättää pullat myös käsittelemättä ja koristella valmiina tomusokerilla 

Paista pullia 225 asteessa 10-12 minuuttia 

Leikkaa jäähtyneistä pullista lakki pois ja täytä haluamillasi täytteillä juuri ennen tarjoilua

 

Pikahillo 

Pikahillo valmistuu pakastimen viimeisistä marjoista uutta satoa odoteltaessa, ja sopii laskiaispullan tai pannarin kaveriksi. Pikahillo säilyy jääkaapissa suljetussa rasiassa noin viikon. 



n. 8 dl pakastemarjoja kohmeisina tai sulatettuna 
2 dl (hillo)sokeria

Mittaa marjat ja sokeri kattilaan 


Kuumenna sekoitellen, anna kiehahtaa. Hillo on valmista noin 10 minuutin keittämisen jälkeen. 



Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802

aiheet: laskiainen, reseptit, talvi, laskiaispulla, leivonta, juurileivonta, pikahillo