Juureen leivotut laskiaispullat ja pikahillo
Resepti
Juureen leivotut laskiaispullat ja pikahillo
Mehevän muhevat laskiaispullat kruunaavat keskitalven juhlan. Simppelit perusmaut maistuvat kaikille, ja pullat täytteineen voi laittaa tarjolle pullabaariin, josta jokainen saa koota mieleisensä herkun. Leivo laskiaispullat vaihteeksi juurimenetelmällä, pullista tulee maukkaita ja pehmeitä. Täytteeksi sopii pehmeä kermavaahto, raikkaat pakastemarjat tai kotimainen marjahillo.
Juuri:
5 dl maitoa
1 pkt (50 g) tuorehiivaa
4 dl vehnäjauhoja
3 tl kardemummaa
Lisäksi taikinaan:
1,5 dl sokeria
n. ½ tl suolaa
150 g sulatettua voita
7-8 dl vehnäjauhoja
Pullien täytteeksi:
kermavaahtoa
marjahilloa
marjasurvosta
mantelimassaa
Valmista ensin juuri: lämmitä maito kädenlämpöiseksi, murustele hiiva maitoon, lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi velliksi
Anna juuren tekeytyä 30-40 minuuttia liinan alla vedottomassa, lämpimässä paikassa (vaikkapa sähköuuni, jossa valo päällä), kunnes juurivelli kuplii iloisesti
Lisää juureen loput pullataikinan ainekset puuhaarukalla sekoittaen: ensin sokeri ja rasva, sitten vehnäjauhot vähitellen erissä
Vaivaa taikinaa käsin tai rauhallisesti yleiskoneella, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää vaivauksen aikana vehnäjauhoja maltilla, taikinan tulee olla pehmeän kimmoisaa, ei liian jämäkkää
Kohota taikinaa liinan alla, vedottomassa paikassa vielä 30 minuuttia, ja leivo taikina pyöreiksi pulliksi, taikinasta tulee noin 20 pikku pullaa
Kohota vielä pullina kaksinkertaisiksi, voitele munalla ja koristele raesokerilla tai mantelilastuilla, voit jättää pullat myös käsittelemättä ja koristella valmiina tomusokerilla
Paista pullia 225 asteessa 10-12 minuuttia
Leikkaa jäähtyneistä pullista lakki pois ja täytä haluamillasi täytteillä juuri ennen tarjoilua
Pikahillo
Pikahillo valmistuu pakastimen viimeisistä marjoista uutta satoa odoteltaessa, ja sopii laskiaispullan tai pannarin kaveriksi. Pikahillo säilyy jääkaapissa suljetussa rasiassa noin viikon.
n. 8 dl pakastemarjoja kohmeisina tai sulatettuna
2 dl (hillo)sokeria
Mittaa marjat ja sokeri kattilaan
Kuumenna sekoitellen, anna kiehahtaa. Hillo on valmista noin 10 minuutin keittämisen jälkeen.
Heidi Siivonen
ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö
+358 20 413 2925
+358 40 568 8802
aiheet: laskiainen, reseptit, talvi, laskiaispulla, leivonta, juurileivonta, pikahillo