Lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle sairauspäivärahan muutoksia ja sosiaaliturvarahastojen säästöjen kanavointia koskevaksi lainsäädännöksi
Lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle sairauspäivärahan muutoksia ja sosiaaliturvarahastojen säästöjen kanavointia koskevaksi lainsäädännöksi
Lausunto
Lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle sairauspäivärahan muutoksia ja sosiaaliturvarahastojen säästöjen kanavointia koskevaksi lainsäädännöksi
12.08.2024
Sosiaali- ja terveysmionisteriö
MTK kiittää mahdollisuudesta lausua hallituksen esityksestä eduskunnalle sairauspäivärahan muutoksia ja sosiaaliturvarahastojen säästöjen kanavointia koskevaksi lainsäädännöksi.
Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi sairausvakuutuslakia päivärahaetuuksien laskentasäännön osalta. Muutos koskisi myös Kelan kuntoutusetuuksia. Muutoksen johdosta vähintään 27 633 euron vuosituloon perustuvat päivärahat alenisivat nykyiseen verrattuna.
Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi sairausvakuutuksen sairaanhoitokorvausten ja työtulovakuutuksen menojen rahoittamiseen kohdistuvia valtion, vakuutettujen ja työnantajien rahoitusosuuksia. Valtion perusosuudesta päivärahaetuus- ja kuntoutusrahakuluissa luovuttaisiin. Vakuutettujen rahoitusosuutta korotettaisiin sairaanhoitovakuutuksessa 48 prosenttiin ja valtion rahoitusosuus laskisi 52 prosenttiin. Työnantajien rahoitusosuutta työtulovakuutuksessa esitetään korotettavaksi 70 prosenttiin ja palkansaajien ja yrittäjien rahoitusosuutta alennettavaksi 30 prosenttiin vuoden 2025 alusta.
Edellä kuvatuista muutoksista tulevat menosäästöt kanavoitaisiin esityksen mukaan valtion velkaantumisen vähentämiseksi. Tällä esityksellä valtion budjettiin kanavoitaisiin 914 miljoonaa euroa, josta 630 miljoonaa euroa toteutettaisiin vähentämällä valtion sairausvakuutuslain mukaisiin menoihin kohdistuvaa rahoitusosuutta. Tämä rahoitusvastuu siirtyisi esityksen mukaan työnantajien ja vakuutettujen rahoitettavaksi. Esitys perustuu hallituksen kehysriihikirjaukseen, jonka mukaan sosiaaliturvarahastoihin kohdistuvat säästöt kanavoidaan täysimääräisesti valtiolle. Tämä koostuu useammasta toimesta, sairausvakuutuksen lisäksi kohteena on myös työttömyysturva.
MTK pitää tärkeänä vähimmäistyötuloon perustuvien sairauspäiväraha- ja kuntoutusrahaetuuksien säilyttämistä valtion rahoittamina tilanteessa, jossa valtion talouden epätasapainon vuoksi esitetään sosiaaliturvaan osoitettujen varojen ohjaamista valtion velkaantumisen vähentämiseen. Esitys nostaisi työnantajien maksuosuutta sairausvakuutuksessa, työttömyysturvan rahoitusosuutta tultaisiin laskemaan. Esitys nostaisi palkansaajien, yrittäjien ja maatalousyrittäjien sairausvakuutusmaksua; vakuutettujen maksuosuus sairausvakuutuksen työtulovakuutuksessa laskisi ja sairaanhoitovakuutuksessa nousisi. Maatalousyrittäjien, kuten muidenkin yrittäjien, työttömyysturvan sisältö ja rahoitus poikkeaa palkansaajista eikä siten näiden kahden järjestelmän keskinäinen kompensaatio ulotu maatalousyrittäjiin. Esityksen mukaan yrittäjien ja maatalousyrittäjien maksurasitus nousisi 0,2 prosenttia.
MTK toteaa, että maatalousyrittäjien keskityötulo on 23 976 euroa (2024, Mela), joten valtaosa maatalousyrittäjistä jäisi leikkausrajan alle, leikkauksen kohdistuessa vakuutettuihin, joiden päivärahan perusteena olevat tulot ovat yli 27 633 euroa vuodessa. Työikäisillä on sairastumistilanteessa hoiva- ja huolenpitovastuita, joista ja joiden kustannuksista tulee huolehtia sairausloman aikana. Kotieläintuotantoa harjoittavilla maatalousyrittäjillä on vastuu eläimistä ja niiden hoitamisesta myös sairausloman aikana, jolloin sijaisen kulut rasittavat taloutta tulojen vähenemisen lisäksi.
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Helsingissä 12.8.2024
Maire Lumiaho
Asiantuntija
Laura Kujala
Asiantuntija
Leena Kristeri
Elinvoimajohtaja
aiheet: mtk, lausunto, sairauspäiväraha