Takaisin (Monet) Vaalit lähestyvät ja politiikka kovenee

Blogi – Maaseutuympäristö

(Monet) Vaalit lähestyvät ja politiikka kovenee

05.03.2018

Viime viikkojen poliittinen tilanne tuo mieleen vanhan ajan ”pahojen poikien porukan” vuosikymmenien takaa. Silloin elettiin aikaa, jolloin maan hallitusten kesto oli pahimmillaan vain viikkoja tai kuukausia. Syyllä tai toisella; hallitus meni vaihtoon.

Presidentti valitsi taas oman hallituksensa – poliittisen, vähemmistöhallituksen tai virkamieshallituksen. Rikkinäistä aikaa; jo silloin romutettiin kansanvallan uskottavuutta ja se maksoi. Onneksi oli doping... devalvaatio.

Aika on muuttunut ja asioiden luonne. Olen havaitsevinani, että politiikkaan on nyt pesiytynyt omien äänestäjien edun valvonta. Laaja yhteiskunnallinen vastuunkanto ohittuu; usein lyhytnäköisin perustein. Rakenteiden muuttamista vaativat kaikki, mutta vain niin että ne toimivat omien äänestäjien eduksi.

Esimerkit:
1. On selvästi nähtävissä, että mm. SOTE ratkaisun osalta valinnanvapaus ratkaistaan galluppien myötävaikutuksella. Mentiin yli rajan ja koko asia uhkasi kaatua; taas kerran. Tämä osoitti heikkoa tilannetajua ja neuvottelukykyä.

2. Toinen esimerkki nähtiin kun perhevapaajärjestelmästä meinasi tulla tulonsiirtojärjestelmä. Taas edunvalvonnallisin perustein. Ministeri pysäytti pelin. OK.          

3. Kolmas esimerkki lienee nyt jonkun/joidenkin kansanedustajien ilmoitus irtaantua valmisteilla olevasta SOTE / maakuntaratkaisusta. Peloitteena ilmeisesti hallituksen epäluottamus.

4. Opposition hajanaisuus ja ymmärrys kestävän talouden rakentamiseksi on heikko. Uskottavuus ei synny lupauksilla tai vaatimuksilla. Ei vaikka gallup-johtajuus vaihtui.

Ovatko nämä neljä edellä mainittua esimerkkiä todellisuutta vai tarua? Jotenkin ne tuntuvat suunnitelluilta. Vaihtoehto? Pääministeri sen jo ääneen sanoikin. Uudet vaalit.

Olen tätä aikaisemminkin esittänyt syystä, että ilmeisesti nykyinen poliittinen nousukauden asetelma muutoksineen ei kestä riittävää poliittista vastuuta. Isojen päätösten teko vaatii lujaa sitoutumista, rohkeutta ja kokonaisnäkemystä. Sen on meille historia opettanut.

Miksi vastuu ei nyt kelpaa? Jokainen eduskuntapuolueemme sitoutui vastuunkantoon vaaleissa, niin minä ainakin ymmärsin.

Vanha koettu totuus on se, että hallituskauden viimeinen vuosi on aina hyvin vaikea ja rikkonainen. Päätöksenteko eri puolueiden välillä ja myös puolueiden sisällä on vaikeata? Nyt tarvittaisiin ihmisiä, jotka osaavat katsoa nurkan taakse. Hukattiinko tämä mahdollisuus nyt viimeisissä ministerivalinnoissa?

Odotamme mielenkiinnolla. No, ainakin media nauttii.

Markku Vuorensola
mvuorens(at)welho.com

VETERAANIVÄRINÄÄ

Markku Vuorensola, eläkkeellä, MTK


agrologi
MTK-liiton toiminnanjohtaja 1980-91
kansanedustaja 1991-1999
MTK:n vastaava järjestökouluttaja 1999-2012