Takaisin MTK kehityspoliittisena vaikuttajana

Artikkeli – Kansainvälinen toiminta

MTK kehityspoliittisena vaikuttajana

01.04.2024

MTK:n kehityspoliittisen työn tarkoituksena on toimia kehittyvien maiden tuottajien tukena, jotta maailman ruokaturvan ja ruoantuotannon tulevaisuuden haasteisiin voidaan vastata kestävällä tavalla. Aiemman hanketoiminnan sijaan kehitysyhteistyö on keskitetty Finnish Agri-Agency for Food and Forest Development:lle eli FFD:lle. FFD:n lisäksi MTK on mukana kehityspoliittisissa toimikunnissa ja kehitystyötä tekevissä kansalaisjärjestöissä. 

Viimeistään Venäjän aloittama sota Ukrainassa herätti laajan yleisön miettimään kehityspolitiikan merkitystä globaalin nälän torjunnassa. Monet maat ovat rakentaneet ruokaturvansa hyvin riippuvaksi Ukrainan vehnän, maissin ja auringonkukkaöljyn tuonnista. Viimeisten vuosien aikana aliravitsemusta tai nälänhätää kärsivien ihmisten määrä on kasvanut huolestuttavasti. Vielä 2014 uskoimme YK:n ei nälkää -tavoitteen saavuttamiseen. Tilanne on kuitenkin pahentunut ilmaston ääri-ilmiöiden, konfliktien ja poliittisen rauhattomuuden seurauksena. 

Afrikkalaisten muuttohalukkuuden tärkeimpinä liikkeellepanevina voimina on pidetty puutetta puhtaasta vedestä, ruuasta ja työmahdollisuuksista. Kehitysyhteistyöllä Suomi on ollut vuosia kehittämässä vesihuoltoa, rakentamassa ruokaketjuja ja luomassa metsään perustuvien elinkeinoja niin rakentamiseen kuin puhtaaseen uusiutuvaan energiaan. 

MTK on ollut mukana tukemassa kehitysyhteistyötä pitkään. 1980-luvun Talonpojan Afrikka-kampanjalla rakennettiin maatalouskoulutusta Namibiaan. Sen jälkeen olemme olleet mukana kehittämässä mm. metsäsertifiointia Vietnamissa, naisten kalankasvatusta Nepalissa ja puutarhatuotteiden markkinaa Tansaniassa.  

Food and Forest Development Finland, FFD  

Finnish Agri-Agency for Food and Forest Development (FFD) perustettiin vuonna 2012 jatkamaan MTK:n aloittamaa kummitoimintaa kehitysmaiden maa- ja metsätalouden tuottajajärjestöjen kanssa. MTK:n mukana yhdistystä perustamassa olivat SLC, Pellervo-Seura sekä ProAgria keskusten liitto. Tällä toiminnalla järjestöt osallistuvat solidaarisuustyöhön kehittyvien maiden tuottajien tukena, jotta maailman ruokaturvan ja ruoantuotannon tulevaisuuden haasteisiin voidaan vastata kestävällä tavalla. 

FFD:n taustajärjestöt edustavat Suomen maa- ja metsätalouden sekä maaseutukehityksen keskeisiä toimijoita, mikä antaa FFD:lle vahvan selkänojan tukea maaseudun järjestöjä ja osuuskuntia kehittyvissä maissa. Mukana toiminnassa on myös eri tavoin maaseudun elinkeinojen parissa toimivia ihmisiä eri puolilta Suomea. 

FFD:n päämääränä on vähentää kehitysmaiden maaseudun köyhyyttä, parantaa ruokaturvaa ja tukea maaseudun elinkeinojen kohtuullisen toimeentulon turvaamiseksi. Hankkeet toteutetaan paikallisten järjestöjen tai osuuskuntien kanssa kestävyyden ja jatkuvuuden parantamiseksi.  Ilmasto- ja ympäristötyö on toiminnan keskiössä ja FFD tukee paikallisia tuottajajärjestöjä mukautumaan yhdessä jäsentensä kanssa ilmastomuutoksen tuomiin haasteisiin. Tuen avulla tarjotaan keinoja maa- ja metsätaloudelle toimia ilmastomuutoksen hidastamiseen lisäämällä hiilen sidontaa ja vähentämällä kasvihuonekaasuja. 

Olemme osa AgriCord Allianssia 

MTK ja FFD ovat osa kansainvälistä viljelijäjärjestöjen perustamaa AgriCord-Allianssia, johon kuuluu 13 kehitysyhteistyöjärjestöä Euroopasta, Pohjois-Amerikasta, Aasiasta, Afrikasta ja Latinalaisesta Amerikasta. Yhdessä toimien ja toisiltamme oppien pyrimme AgriCordin kautta rakenteellisiin muutoksiin, joilla vähennetään köyhyyttä, vahvistetaan tuottajajärjestöjä ja heidän jäsenten elinkeinoja kestävästi.  

AgriCordin jäseninä meillä on yhteinen hankkeiden ja myös meidän omaa toimintaamme koskeva laatujärjestelmä. FFD:n toimintaa rahoitetaan jäsenjärjestöjen ja yksityisten lahjoittajien tuen lisäksi Suomen, Saksan, Ranskan sekä Euroopan Unionin kehitysyhteistyövaroista. EU-rahoitus toteutetaan YK:n maatalousrahaston IFAD:in teknisellä tuella. 

Kansalliseen valmisteluun osallistuminen 

Virallisissa kanavissa MTK on mukana eduskuntavetoisessa kehityspoliittisessa toimikunnassa, jossa kaikkien puolueiden nimeämät kansanedustajat ja sidosryhmät keskustelevat ajankohtaisista kehityspolitiikan kysymyksistä. FAO-toimikunta sitoo MTK:n ja muut ruokakeskustelusta kiinnostuneet YK:n ruokakeskusteluihin. MTK:n edustaja on mukana myös FINNFUNDin hallintoneuvostossa. 

Kansalaisyhteiskunnan puolella MTK on ollut pitkään ensin KEPAn ja nyt FINGOn jäsen. Ruokaturvasta kiinnostuneet kehitysyhteistyöjärjestöt muodostavat FINGOn ruokaturvatyöryhmän. Keskustelun laajentamiseksi MTK/FFD, UM ja FINGO ovat koonneet laajan joukon tutkijoita globaalin ruokaturvan keskustelutilaisuuksiin. 


Juha Ruippo

johtaja, kauppapolitiikka ja kansainväliset suhteet

kehitysyhteistyö, EU-asiat, pohjoismainen viljelijäyhteistyö (NBC), WFO, FAO, AgriCord, Food Systems Summit

+358 20 413 2341

+358 40 55 33 232

aiheet: ffd, kehitysyhteistyö