Takaisin Satakunnan ja Pohjanmaan alueen maakuntien MTK-liitot kannustavat jäseniään naakkajahtiin 1.8. – tavoitteena hätistää naakat maatilojen läheisyydestä ja lisätä niiden ihmisarkuutta

Tiedote – Maatalous ja suomalainen ruoka

Satakunnan ja Pohjanmaan alueen maakuntien MTK-liitot kannustavat jäseniään naakkajahtiin 1.8. – tavoitteena hätistää naakat maatilojen läheisyydestä ja lisätä niiden ihmisarkuutta

28.07.2020

Suomen naakkakanta on yli kolminkertaistunut 1990-luvun puolivälin jälkeen. Samalla ovat lisääntyneet naakan maataloudelle aiheuttamat vahingot ja haitat. Tiloilla parveilevat naakat aiheuttavat tuhoja pelloilla ja nokkivat ilmatiiviitä rehupaaleja käyttökelvottomiksi. Naakkojen ulosteet aiheuttavat kotieläintiloille vakavan salmonellariskin. Viljelijät etsivät aktiivisesti monenlaisia keinoja naakkojen aiheuttamien ongelmien ehkäisyyn. Kannansäätelyyn on kuitenkin välttämätöntä kiinnittää kasvavaa huomiota.

Naakkaparvi maatilalla Mynämäessä
Naakkaparvi maatilalla Mynämäessä

Naakka siirrettiin kaksi vuotta sitten luonnonsuojelulain rauhoituksen piiristä pesimäajan ulkopuolella metsästettäväksi rauhoittamattomaksi lajiksi sen kannan kasvun takia. Naakkavahingoista ei ole maksettu korvauksia maanviljelijöille elokuun 2018 jälkeen.

Haittojen vähentämiseksi tarvitaan aktiivisista otetta kannan pienentämiseen. Satakunnan ja Pohjanmaan maakuntien MTK-tuottajaliitot kannustavatkin jäseniään naakkojen ja muiden haittalintujen jahtiin lauantaina 1.8.2020. Käytännön jahdit järjestetään yhteistyössä metsästäjien ja metsästysseurojen kanssa eri puolilla Satakuntaa ja Pohjanmaan maakuntia. Jahtipäivän tavoite on lisätä yhteistyötä maatilojen ja metsästäjien välillä, tarjota viljelijöille tukea, jakaa tietoa ja esitellä toimintamalli naakkakannan pienentämiseksi.

Yksi päivä ei itsessään tee suurta vaikutusta naakkatilanteeseen, mutta siitä on hyvä jatkaa yhteistyötä muiden tuhoista kärsivien tilojen sekä paikallisten metsästäjien kanssa. Naakka on älykäs ja nopeasti oppivainen lintu, mikä tekee osaltaan sen aiheuttamien ongelmien ennaltaehkäisyn haastavaksi.

Tuottajaliitot kannustavat jäsenistöään ryhtymään paikallisiin toimiin niillä alueilla, joilla naakka aiheuttaa merkittäviä vahinkoja.

Videolla voi nähdä, kuinka naakat ovat vallanneet eläinsuojan.

Lisätietoja
Ari Perälä, kenttäpäällikkö MTK Etelä-Pohjanmaa, 040 176 6680
Susanne West, vikarierande verksamhetsledare, ÖSP, 050 590 1940
Jan-Ove Nyman, toiminnanjohtaja MTK Keski-Pohjanmaa, 045 129 4427
Mikko Syri, kenttäpäällikkö MTK Metsälinja, 050 552 5933,
Anna-Kaisa Jaakkola, Toiminnanjohtaja MTK Satakunta, 045 161 3362