null Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan

Blogi – Jäsenyys

Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan

25.1.2016

Voitte arvata, että olen viimeisen viikon aikana saanut palautetta. Olen nyt saanut aikaan kaksi tärkeää toivomaani asiaa: tietoa ja keskustelua. Vilpitön kiitos niille, jotka ovat tähän osallistuneet. Tällainen avoimuus ei ole tyypillistä MTK- organisaatiolle? Saatamme keskustella tukipolitiikan yksityiskohdista viikkokaupalla, mutta läheiset ihan omat asiat hoidetaan hiljaisesti. Jos olen aiheuttanut mielipiteilläni vastakkainasettelua, se on vain keino herätellä.

Ehdottomasti suurin yllätys tässä kaikessa oli, että MTK-organisaation hallinto on aivan hiljaa. Osin ymmärrettävää, koska he ovat kuitenkin vastuussa kaikesta. Kuka sen sitten aikanaan mittaakaan?

Paras ja johdonmukaisin palaute kokonaisuudesta oli: ” Miksi juuri nyt, kun meillä on tärkeämpääkin tekemistä; mikään organisaatiomuutos ei ole koskaan toiminut akuutin tilanteen ratkaisuna. Useimmiten se vain hämmentää ja alentaa työmotivaatiota.” 

Siinä on nyt sitten edessä pari pikku asiaa. Uuden kalliin organisaation ylösajo ja koko elinkeinon tulevaisuuden ratkaisut. Valtavat haasteet ja odotusarvot korkealla. Muutoksen toteuttamisesta voidaan MTK-johdolle antaa korkeintaan välttävä arvosana, mutta olennaisinta lienee, millä nyt saamme puhallettua tahdonvoimaa uuteen rakenteeseen. Aikaa opetteluun ei juurikaan ole. Positiivista on: se on nyt sitten tehty ja toivottavasti on opittu jotakin.

Alkanut talvi ja kevätaika tulee olemaan tuulista aikaa. Taloudellinen, työmarkkina ja poliittinen ilmapiiri jännittyvät äärimmilleen. Vaalit ovat vielä kaukana mutta yhtäkkiä ovella. Hallituksen asettamat tavoitteet imevät kaiken tahdon päätöksentekoon ja ulkoinenkin paine vain kasvaa. Joskus tuntuu hieman siltä, että politiikka ottaa paljon suuremman vastuun kuin sille kohtuudella kuuluu. Vastuunkantajia tarvitaan, joka sektorilta ja vielä pitkään.

Kun sanon, että yhteiskunnan rakenteet ovat nyt koetuksella, en liene väärässä. Pelkkä vakuuttelu siitä, että pitkällä aikavälillä menisi hyvin tuntuu nyt toiveajattelulta. Maaseudun kannalta suurin ongelma on, että yhä edelleen yhteiskunta kuvittelee, että joustonvaraa meillä olisi. Hyvätkin yhteistyökumppanimme luottavat liikaa joustokykyymme. 

Toisaalta meidän pitäisi löytää yhteistyökykyä elinkeinojemme sisällä. Nyt saattaa olla oikea aika rakentaa ennakkoluulotonta tulevaisuutta. Olemmehan aina sanoneet, että tämä maailma tarvitsee aina ruokaa ja puuta. 

Siis näin vuoden 2016 alussa on keskeistä tulevaisuudenusko. Sanomme sitä myös maauskoksi. Ne yhdessä tai erikseen eivät kuitenkaan riitä, sillä haasteemme ovat kovat.

Markku Vuorensola
mvuorens(at)welho.com

VETERAANIVÄRINÄÄ

Markku Vuorensola, eläkkeellä, MTK


agrologi
MTK-liiton toiminnanjohtaja 1980-91
kansanedustaja 1991-1999
MTK:n vastaava järjestökouluttaja 1999-2012