Takaisin Päätöksenteon pelisäännöt

Blogi – Maaseudun edunvalvonta

Päätöksenteon pelisäännöt

07.12.2017

Seurattuani jo pitkään politiikan kenttää ja sen päätöksentekoa – ja hienosti sanottuna – viitekehystä, jossa tasavallan tärkeintä päätöksentekoa tehdään, olen huolestunut. Oma kokemukseni aikanaan oli kaikesta politiikan sisäisistä paineista riippumatta reilua.

Olen huomaavinani, että politiikan työsektorille on varsin paljon pyrkijöitä. Jo aiemmin ammatti- ja etujärjestöt, mutta nyt myös erilaiset kansalaisjärjestöt, asiantuntijat, viranhaltijat, yliopistot ja myös tiedotusvälineet. Eri sektoreilta tulee jatkuvasti keskeneräisistä asioista pyytämättä arvioita, gallupeja ja suoranaisia ohjeitakin.

Eihän tämä ole väärin, mutta itse päätöksenteon kannalta nykyisessä some-maailmassa itse päätöksenteosta tulee hyvin vaikeata. Asioista tulee vaikeampia kuin ne ovatkaan.

Olemme hyväksyneet – aina pääministeriä myöden – avoimen ja strategisen päätöksenteon. Se tarvitsee ympärilleen vapaan keskusteluilmapiirin. Onko tämä vapaus nyt ymmärretty hieman väärin; onko se jo vapautta ilman rajoja. Myös politiikan piirissä noudatettiin aikanaan hyviä tapoja, jotka nyt näyttävät unohtuvan.

Kritiikkiä ja keskustelua aina tarvitaan. Sen sijaan vastakkainasettelulla on jo rajansa. Erityisesti kun mennään suoraan henkilökohtaisuuksiin.

Vast’ikään luin Aamulehdestä pääkirjoituksen ”pitäiskö ukkoa vaihtaa” ja Hesarista viime aikojen pääministereiden toiminnasta otsikolla ”paskavirka”. Molemmat kirjoitukset saman päivän lehdessä? Aamulehden pääministeriin kohdistama kritiikki pääkirjoituksessa on lehden kannanotto ja siksi tahditon. Hesarin pääministerien sarja oli miinusmerkkien sarja pääosin asioista, joihin Suomen Tasavallan pääministeri ei ole voinut vaikuttaa. Hän sai kuitenkin tuomion vailla perusteita.

Demokratian ja kansanvallan rooli menee hassuttelun piikkiin. Julkinen ihminen on riistaa, jolloin myös hänen persoonansa, työnsä ja saavutuksensa minimoidaan.  Usein julkisuuden henkilön on sitä paitsi erittäin vaikea puolustautua. Sen voi tehdä usein vain vaikenemalla?

Nyt kun näin kirjoitan en suinkaan tarkoita vain tiedotusvälineitä vaan myös monia muita politiikkaan vaikuttamishaluisia ihmisiä ja tahoja. Pelisäännöt puuttuvat ja kansanvallan perusta murenee. Harmittaa.

Hyvää, rauhaisaa joulunaikaa.

Markku Vuorensola
mvuorens(at)welho.com

VETERAANIVÄRINÄÄ

Markku Vuorensola, eläkkeellä, MTK


agrologi
MTK-liiton toiminnanjohtaja 1980-91
kansanedustaja 1991-1999
MTK:n vastaava järjestökouluttaja 1999-2012