Takaisin Porkkanalaatikko kaurasuurimoista 

Resepti

Porkkanalaatikko kaurasuurimoista 

Perinteisen porkkanalaatikon porkkanasose hehkuu kuin aurinko keskellä pimeää alkutalvea. Ravintorikas ja kotimainen porkkanalaatikko syntyy myös kotoisista viljoista, ohrasta tai kaurasta, tässä ohjeessa laatikkoon käytetään pehmeää kaurasuurimopuuroa, josta tehty laatikko on viljaisen lempeän ja täyteläisen makuinen. Porkkanalaatikko sopii joulupöydän lisäksi muulloinkin nautittavaksi, liha- tai kalaruuan lisäkkeenä tai sellaisenaan kasvisherkkuna. 

Porkkanasose 

  • 1 kg porkkanoita 
  • vettä, ½ tl suolaa 

Kaurasuurimopuuro 

  • 1 dl kaurasuurimoita 
  • 2 dl vettä 
  • ½ tl suolaa 
  • 5 dl maitoa 

Lisäksi  

  • 1 dl kuohukermaa 
  • 1 kananmuna 
  • 2 rkl siirappia 
  • ½ tl jauhettua valkopippuria, suolaa 


Kuori porkkanat 

Siirrä porkkanat kattilaan, ja lisää vettä niin, että porkkanat juuri peittyvät. Mausta keitinvesi suolalla, ja kypsennä porkkanat hiljaa keittäen pehmeiksi. 

Porkkanoiden kypsyessä valmista kaurasuurimopuuro: mittaa kattilaan vesi ja kaurasuurimot, mausta suolalla, ja kiehauta. Kun vesi on imeytynyt suurimoihin, mittaa sekaan maito, ja keitä puuroksi miedolla lämmöllä, välillä sekoittaen. 

Kaada porkkanoista keitinvesi talteen, ja soseuta porkkanat, anna soseen jäähtyä 

Yhdistä kypsä kaurapuuro ja porkkanasose 

Lisää puuro-porkkanamassaan kuohukerma, kananmuna ja siirappi. Maista ja mausta valkopippurilla ja tarvittaessa suolalla. 

Seoksen tulee olla ennen paistamista vellimäisen löysää. Lisää siis tarvittaessa porkkanoiden keitinvettä sopivan koostumuksen saamiseksi. Maista seosta vielä ennen paistamista ja lisää makuja tarvittaessa. 

Kaada seos n. 2 l voideltuun uunivuokaan, koristele pinta halutessasi korppujauholla ja voinokareilla. Paista laatikkoa uunin alaosassa 170 asteessa noin kaksi tuntia, alenna tarvittaessa lämpöä paiston loppuvaiheessa. 

Vinkki! Porkkanalaatikon voi tehdä hyvissä ajoissa paistovalmiiksi pakkaseen, sulattaa jääkaapissa ja paistaa juuri ennen ruokailua. Laatikkomassan voi myös jakaa useaan pienempään uunivuokaan, ja paistaa aina pienen tuoreen laatikon aterialle. Laatikko syntyy näppärästi myös valmiista porkkanasoseesta. 



Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802

aiheet: joulu, juurekset, porkkana, porkkanalaatikko, reseptit, lisuke, uuniruoka