Takaisin Maista Suomi - Tuoreutta ja makua joka suupalalla!

Artikkeli – Maatalous ja suomalainen ruoka

Maista Suomi - Tuoreutta ja makua joka suupalalla!

21.02.2024

Kotimainen ruoka on yhteinen juttu!

Suomessa on velvoittava asetus lihan alkuperän ilmoittamiseen, mutta mikään ei estä ravintolaa kertomasta asiakkaalleen ruuan alkuperästä ja tarinasta vieläkin enemmän. Alkuperätiedosta ja ruuan tarinasta riittää ammennettavaa myös ravintolan markkinoinnille ja lisäarvon tuottamiselle. 

Suomalainen alkutuotanto on vastuullista ja kestävää, ja jokaisessa maakunnasta löytyvät omat lähiherkut ja -toimijat. Haasta tavarantoimittajia tarjoamaan kotimaisia vaihtoehtoja ja suuntaa katse lähialueelle: mitä paikallista voisimme hankkia keittiöömme valmistettavaksi asiakkaiden iloksi? Toimivan ja ainutlaatuisen ruokaketjun loppupäässä asiakkaat nauttivat huolella valmistetusta annoksesta ehkäpä juuri teidän ravintolassanne. Tehdään kotimaisen ruuan tarjoamisesta jokapäiväistä ja jaetaan yhteinen supervoima!
 

Ravintoloitsija. mitä voit kertoa kotimaisesta ruuasta asiakkaallesi?

💡 Suomalainen ruoka tuotetaan lähellä. Suomessa on 40 000 maatilaa, jotka tekevät tinkimätöntä työtä joka päivä herkullisen ja turvallisen ruuan puolesta.

💡 Suomalainen ruoka on turvallista. Lihassa tai maidossa ei ole antibioottijäämiä tai kasvuhormoneja. Suomalainen kananmuna on salmonellavapaa, joten voit maistaa kananmunaa vaikka raakana turvallisin mielin. Kasviksissa tai viljassa ei ole jäämiä torjunta-aineista tai lannoitteista. Suomalaiset marjat voi tarjota huoletta kuumentamatta.

💡 Suomalainen ruoka työllistää ja vaikuttaa aluetalouteen. Ruokaketju työllistää 13 % työllisistä eli noin 340 000 henkilöä. Alkutuotantoa ja ainakin pienimuotoista jatkojalostusta on kaikkialla Suomessa. Suomalaisella ruualla on tarina. Voit selvittää ruuan alkuperän tilatasolle saakka. Ruuan takana on ammattitaitoinen tuottaja ja suomalainen perhetila.

💡 Suomalainen ruoka on herkullista ja monipuolista! Vastuulliset tuotantotavat, pitkä valoisa kesä ja viljelijän osaaminen tuottavat meille uskomattomia herkkuja. Suomessa tuotetaan monipuolisia herkkuja. Tarjoaisitko asiakkaillesi vanhojen tuttujen raaka-aineiden lisäksi vaikkapa kotimaista myskikurpitsaa, karitsanlihaa, herkuttelujuustoa tai vaikkapa päärynöitä?

 

 

Tiedonjyvä

💡 Paikalliset juomat: Suomessa on paljon pienpanimoita, ja suomalainen mallasohra on maailman huippua. Suomessa valmistetaan myös väkeviä alkoholijuomia, siidereitä ja virvoitusjuomia. Puhdas ja raikas vesi suoraan hanasta on harvinainen etuoikeus, jota harvoin tulee ajatelleeksi!

💡 Reseptit reissaavat, raaka-aineet ovat paikallisia. Esimerkiksi herkullinen kulhoruoka bowl syntyy ravintorikkaista ateriajyvistä, kotimaisesta lihasta tai kasviproteiinista sekä raikkaista, Sirkkalehti-merkityistä vihanneksista ja tuoreyrteistä.

💡 Huomioi ja muista kotimaisuus kaikessa, myös muussa kuin pääruuan pääraaka-aineena.

💡 Fiksu kokki suunnittelee tarjottavat satokauden mukaan. Loppukesällä ja syksyllä, satokauden ollessa parhaimmillaan, kotimaisten kasvisten ja marjojen valikoima on pökerryttävä. Läpi talven on saatavilla kotimaisia, edullisia varastojuureksia, perunaa, kaaleja ja sipuleita sekä maukasta satoa kasvihuoneista ja myös viljeltyjä sieniä.

💡 Suomalainen raaka-aine taipuu myös uusiin tuotteisiin ja innovaatioihin. Onhan esimerkiksi kahvipöydän kaurajuomapurkissa Hyvää Suomesta -merkki?

 

 

Katso myös: 

MTK: Suomalaisen ruuan alkuperämerkit: tunnus laadulle ja vastuullisuudelle.  
Ruokavirasto: Asetus lihan alkuperän ilmoittamisesta  
Ruokatieto Yhdistys ry: Hyvää Suomesta -merkki, tietoa ammattikeittiöille 


Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802

aiheet: ravintolaruoka, hyvääsuomesta, suomalainenruoka, ravintola