null Miksi se, joka tekee eniten, saa vähiten?  - Viljelijöiden protesti 17.11.2021

Artikkeli – Kotimainen ruoka

Miksi se, joka tekee eniten, saa vähiten?  - Viljelijöiden protesti 17.11.2021

18.11.2021

Maatalous on ajautunut vakavaan talouskriisiin, eikä toimia tilanteen ratkaisemiseksi ole löytynyt. Lannoitteiden, rehujen, sähkön, polttonesteiden, koneiden ja rakennustarvikkeiden hinnat ovat kuluneen vuoden aikana nousseet nopeasti. Samaan aikaan viljelijöiden tuotteistaan saama hinta ei ole noussut. Yhtälö on kestämätön. 

Ymmärtävätkö teollisuus, kauppa, päättäjät, media ja kuluttajat tilanteen vakavuuden?
Miksi se, joka tekee eniten, saa vähiten?
Tätä kysyvät maataloustuottajat keskiviikkona 17.11. klo 11 – 12.30 Helsingin Narinkkatorilla.

Maaseudun Tulevaisuus toistaa tapahtuman suorana klo 11-12.15. Pääset sinne tästä. 

Tapahtuma järjestetään Narinkkatorin lisäksi 12 paikkakunnalla ympäri Suomen. Huom. kaksi tapahtumista eri päivänä. Kussakin tapahtumassa myynnissä olevat ruoka-annokset ja/tai tuotteet vaihtelevat. Katso alueelliset tilaisuudet ja kellonajat sivun lopusta. - - - #reilustikotimaista

Läs mer på svenska här

Elintarvikkeita tuottajahintaan

Tapahtumissa viljelijät protestoivat heikkoa asemaansa elintarvikemarkkinoilla myymällä perunoita ja kananmunia sekä lihakeittoa ja vegaanista hernekeittoa tuottajahinnalla. Myytävät ruoka-annokset ja tuotteet vaihtelevat paikkakunnittain. 

Narinkkatorin tapahtumassa tuottajat tarjoilevat lihakeittoa 40 sentin tuottajahinnalla ja vegaanista hernekeittoa 10 sentillä.  

Vapaan kanan munarasioita (10 kpl)  myydään 50 sentillä ja viiden kilon ämpäri perunoita eurolla. Kaupassa vapaan kanan munat maksavat noin 2,90 euroa kilo ja perunoiden kilohinta on noin euron.

Määrät ja hinnat  

•    Peruna 5 kg ämpäri 1.00 € (myynnissä 750 ämpäriä)
•    Vapaan kanan muna kymppikenno 0.50 € (myynnissä 750 kennoa)   
•    Lihakeittoannos 0,40 € (myynnissä 500 annosta)  
•    Vegaaninen kasvishernekeittoannos 0.10 € (myynnissä 250 annosta).   

Myynnin lomassa maataloustuottajat kesustelevat kuluttajien kanssa ja vastaavat heidän kysymyksiinsä. Paikalla Narinkkatorilla on esimerkiksi kananmunan-, perunan-, avomaakasvisten-, lihan-, viljan- ja maidontuottajia. 

Osoita tukesi maataloustuottajille

Jos kuluttaja haluaa, hänellä on tapahtumassa mahdollisuus osoittaa tukensa tuottajille maksamalla tuotteista tuottajahintaa korkeamman, reilumman tuottajaosuuden. Tapahtumassa voi myös laittaa nimensä adressiin kotimaisen ruuantuotannon puolesta. Tuen voi osoittaa myös peukuttamalla tapahtumasivua ja postauksia somessa. FB-tapahtumasivu täällä. 

MTK on kutsunut Narinkkatorille tuottajien-, teollisuuden-, kaupan ja kuluttajien edustajat keskustelemaan tuottajien vaikeasta tilanteesta.
Miksi se, joka tekee eniten, saa vähiten -paneelikeskustelu klo 11.45 – 12.15

Ohjelma Helsingin Narinkkatorilla 17.11.

Tapahtuman juontaa ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen.

10.30     Kevyttä ohjelmaa ja tietoiskuja
              - musiikkia, Aimo Kokkola        
11.00     Tilaisuuden avaus
              - Juha Marttila, puheenjohtaja, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK
              - Mats Nylund, puheenjohtaja Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC
11.05    Tietoisku
11.10    Kananmunantuottaja Patrik Nikula Somerolta
11.15    Perunantuottaja Asko Niemelä Lopelta
11.20    Musiikkia
11.25    Avomaankasvisten viljelijä Ingrid Träskman, SLC:n viestintäpäällikkö Mia Wikström haastattelee 
11.30    Lihantuottaja Jaakko Isomäki Kauhavalta
11.35    Viljanviljelijä Esa Similä Laihialta
11.40    Maidontuottaja Petri Hovi Lappeenrannasta

11.45    Paneelikeskustelu
    
             Keskustelua moderoi MTK:n toiminnanjohtaja Jyrki Wallin

             - Mikko Käkelä, toimitusjohtaja, Elintarviketeollisuusliitto ETL 
             - Kari Luoto, toimitusjohtaja, Päivittäistavarakauppa PTY 
             - Kaisa Rantasalo, maatalousyrittäjä, maaseutunuorten edustaja MTK:n johtokunnassa 
             - Olli Wikberg, elintarvikemarkkinavaltuutettu 

12.15    Paneeli päättyy
12.15    Musiikkia, Aimo Kokkola
12.30    Ohjelma lavalla päättyy
14.00    Tilaisuus Narinkkatorilla päättyy

Tapahtuman Narinkkatorilla järjestävät Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ja ruotsinkielinen tuottajajärjestö Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC.

Viljelijän osuudet esimerkkituotteiden hinnoista

Lähde: Fazer Mylly, luomurukiin perushinta 6.10.2021 

Lähde: Fazer Mylly, luomurukiin perushinta 6.10.2021 

Lähde: Luke, ruokaperunan tuottajahinta 9/21, verkkokaupat, MTK

Lähde: Luke, ruokaperunan tuottajahinta 9/21, verkkokaupat, MTK

Lähde: Luke, naudanlihan tuottajahinta keskimäärin 9/21, verkkokaupat, MTK

Lähde: Luke, broilerin tuottahinta 9/21, verkkokaupat, MTK

Lähde: Luke, broilerin tuottahinta 9/21, verkkokaupat, MTK

Lähde: Luke, broilerin tuottahinta 9/21, verkkokaupat, MTK

Lähde: Luke, broilerin tuottahinta 9/21, verkkokaupat, MTK

Lähde: Luke, A-luokan lattiakananmuna 9/21, verkkokaupat, MTK

Lähde: Luke, A-luokan lattiakananmuna 9/21, verkkokaupat, MTK

Lähde: Luke, kauran tuottajahinta 9/21, verkkokaupat, MTK

Lähde: Luke, kauran tuottajahinta 9/21, verkkokaupat, MTK

Lähde: Viljelijän Avena Berner, mallasohran perushinta 6.10.2021

Lähde: Viljelijän Avena Berner, mallasohran perushinta 6.10.2021

Lähde: Luke, sianlihan tuottajahinta keskimäärin vko 44/21, verkkokaupat, MTK

Lähde: Luke, sianlihan tuottajahinta keskimäärin vko 44/21, verkkokaupat, MTK


Suomalaiset arvostavat kotimaista ruokaa

Kantar TNS teki haastattelun suomalaisesta ruuasta ja haastatteli noin tuhatta suomalaista.  86 prosenttia oli täysin tai melko samaa mieltä siitä, että Suomessa pitää tuottaa ainakin sen verran ruokaa, että se riittää suomalaisten omaan kulutukseen. 

84 prosentin mielestä suomalaisen viljelijän pitäisi saada nykyistä suurempi osuus ruuan hinnasta.  

 

 

Lue lisää MTK:n tiedotteesta 15.11.2021:
Valtaosa suomalaisista on valmis maksamaan enemmän kotimaisesta ruuasta jos hinnankorotus menee viljelijälle.

Kuluttajakysely kokonaisuudessaan täällä.  


Alueelliset tapahtumat 17.11.2021. Tietoa myynnissä olevista ruoka-annoksista ja tuotteista löytyy kunkin tapahtuman infosivulta (linkit alla) 

Järjestäjä Kellonaika Paikka
MTK Häme,             11-12:30    Tori, Hämeenlinna     
MTK Kaakkois-Suomi          11-13   Kävelykatu Oleksi, Kauppakatu 34, Lappeenranta

MTK Keski-Pohjanmaa ja
Österbottens Svenska Producentförbund (ÖSP) 
tapahtumasivu

11-13.00        Purje, Kokkola 
MTK Pohjois-Savo         11.00-13.00    Väisäsen kotiliha, Iisalmi 
MTK Pohjois-Savo         13.00-17.00  

 Lähipuoti Unnukka, Leppävirta

MTK Pohjois-Suomi HUOM PÄIVÄYS! 4.12.  Sotkamon tori
MTK Etelä-Pohjanmaa   HUOM PÄIVÄYS! 19.11. klo 15.00-18.00      Keskustori, Seinäjoki
MTK Etelä-Savo          11-13        Tori, Savonlinna 
MTK Pirkanmaa         11-13        Tampere, Jugendtori

MTK Pohjois-Karjala    

11.00-13.00    Joensuun tori
MTK Satakunta       14-16.30         Kauppakeskus Puuvilla, Pori
MTK Varsinais-Suomi     11-12.30 Yliopistonkatu, Turku
Ålands producentförbund ÅPF HUOM PÄIVÄYS! 25.11.
Kellonaika auki
Maarianhaminan tori, Ahvenanmaa

 

 


Tapahtuman terveysturvallisuusohjeet täällä. 


Klaus Hartikainen

viestintäjohtaja

+35820 413 2316

+35840 169 2060

Kaija Stormbom

viestinnän suunnittelija

maatalous, elinkeinopolitiikka, maaseutuyrittäjyys, elintarvikkeet ja suomalainen ruoka

+35820 413 2385

+35840 848 9559

Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija

+35820 413 2925

+35840 568 8802

aiheet: ruoka, kotimainen ruoka, ruuantuotanto, maatalous, ruoantuotanto, kannattavuus, suomalainen ruoka, maanviljely, maataloustuotanto, reiluuttaminen