Takaisin Tuottajahintojen noustava, jotta voidaan tuottaa kotimaista ruokaa!

Tiedote – Maatalous ja suomalainen ruoka

Tuottajahintojen noustava, jotta voidaan tuottaa kotimaista ruokaa!

18.11.2021

Peltokasvisektorin pitkään jatkunut huono kannattavuus on ajanut tuottajat ahdinkoon. Hintataso suhteessa kustannuksiin on ollut jo pitkään matala ja samaan aikaan kustannukset karkaavat käsistä. Peltokasvisektorin kannattavuusongelmat kasautuivat tähän vuoteen. Todella hankalan kasvukauden seurauksena tiloilla korjattiin erittäin heikko sato.  

Kuluneen vuoden aikana ovat lannoitteiden, energian, koneiden ja rakennustarvikkeiden hinnat nousseet nopeasti ja paljon. Suurimman kustannuserän, lannoitteiden, hinta on jopa kolminkertaistunut. Viljanviljelijät miettivät nyt, riittävätkö rahat ja jos riittävät, niin saako lannoitteita? Mitä kannattaa ensi keväänä viljellä ja millä kustannuksilla? 

-    Viljelijät miettivät jo nyt, mitä viljellään ensi keväänä, kun nyt kotimaassa ensi syksylle tarjottavat hinnat ovat EU-alueen vastaavia hintoja reilusti alemmalla tasolla. On mahdollista, että viljanviljely vähenee Suomessa rajusti ensi keväänä, sanoo Esa Similä, viljanviljelijä ja MTK:n Peltokasvivaliokunnan puheenjohtaja.

Similän mukaan jopa isoilta kasvinviljelytiloilta on tullut viestiä, että lannoitteet ovat loppu, eikä näillä hinnoilla niitä kannata ostaa. Viljelysuunnitelmat menevät kokonaan uusiksi.
Tällä hetkellä rahat ovat loppu.

Peltokasvivaliokunta peräänkuuluttaa kestäviä ratkaisuja elintarvikeketjun puolelta. Suuremman osan ketjun rahavirroista on ohjauduttava viljelijöille. Lisäksi ennen uutta satoa tarvitaan esimerkiksi lyhennysvapaita, lainojen uudelleenjärjestelyjä sekä nopeutusta maataloustukimaksatuksiin.   

-    Saadaanko keväälle lannoitteita, kun jo nyt Keski-Euroopassa on lannoitetehtaita suljettu. Isot toimijat ovat pienentäneet tuotantoaan jopa 40 prosentilla, kertoo vilja-asiamies Max Schulman.  

-    Mitä tapahtuu, kun kevät koittaa ja Keski-Euroopassa tai Suomessa tarvitaan lannoitteita ja tehtaat ovat kiinni? Miten nopeasti tuotanto saadaan käynnistettyä ja logistiikka kuntoon.

Peltokasvivaliokunta ei pidä myöskään mahdottomana sitä, että Eurooppaa uhkaisi ensi vuonna jonkin- asteinen elintarvikekriisi.  Kenelle suomalainen tuotanto riittää tulevana satokautena?

Lisätiedot: 
Esa Similä, MTK:n Peltokasvivaliokunnan pj, 0400 906 266,  esa.simila@netikka.fi
Max Schulman, vilja-asiamies, MTK, 040 825 2112, max.schulman@mtk.fi
Mika Virtanen, kasvinviljelyasiamies, 0400 544 728, mika.virtanen@mtk.fi  


Max Schulman

asiantuntija, vilja ja öljykasvit

viljat, mallasohra, öljy- ja valkuaiskasvit, gmo, maataloustuotemarkkinoiden edunvalvonta

+358 20 413 2414

+358 40 825 2112

Mika Virtanen

asiantuntija, puutarha ja kasvinterveys

kasvinsuojelu, lannoitteet ja torjunta-aineet, siemenasiat, maataloustuotemarkkinoiden edunvalvonta, vieraslajit

+358 20 413 2468

+358 40 054 4728