Takaisin MTK ja ETL nostattivat henkeä ruokaviennin kasvattamiseksi

Uutinen – Kansainvälinen toiminta

MTK ja ETL nostattivat henkeä ruokaviennin kasvattamiseksi

31.08.2023

MTK ja Elintarviketeollisuusliitto ETL järjestivät yhteisen ruokavientitilaisuuden 25.8. Tilaisuuden kohderyhmänä oli Suomen suurlähettiläitä keskeisiltä kohdemarkkinaa-alueilta. Paikalla oli koko tilaisuuden ajan maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah.

Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Mikko Käkelä, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah ja MTK:n toiminnanjohtaja Jyrki Wallin.
Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Mikko Käkelä, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah ja MTK:n toiminnanjohtaja Jyrki Wallin.

Tilaisuuden keskeisenä aiheena oli hallitusohjelman kirjaus suomalaisen puhtaan ruoan potentiaalista, joka halutaan hyödyntää täysimääräisesti uudella ruokavientiä lisäävällä kasvuohjelmalla. Ministeri Essayah avasi tilaisuuden korostamalla ruokaviennin merkitystä maatalouden kannattavuusongelmien ratkomisessa.

Toiminnanjohtaja Jyrki Wallin kertoi MTK:n ja ETL:n ajatuksista ruoka-alan kasvuohjelman keinoista, joilla ruokavientiä voidaan lisätä ja ETL:n ekonomisti Bate Ismail esitti lukuja ruokaviennin nykytilanteesta: Ismail alleviivasi, että arvonlisäys edellyttää jalostusasteen nostamista. Atrian, Valion ja Fazerin edustajat kertoivat omista kokemuksistaan kansainvälisessä kaupassa ja totesivat kansainvälisen myynnin olevan edellytys sille, että olemme kansainvälisesti kilpailukykyisiä.

Kaikissa puheenvuoroissa korostui julkisten palveluiden merkitys ruokaviennissä. Valtio mahdollistaa vientiä mm. Ruokaviraston, Food from Finland -toimintojen ja maatalousattaseoiden välttämättömällä työllä. Valtio voi myös edistää vientiä sellaisilla konsulttipalveluilla, joita muissa EU-maissa on tarjolla mutta Suomessa ei.

-Tähän asiaan on saatava muutos, jos haluamme parantaa yritystemme kansainvälistä kilpailukykyä ja mahdollisuuksia tehdä kannattavaa myyntiä kansainvälisillä markkinoilla, sanoo MTK:n vientijohtaja Thimjos Ninios.

Elintarvikeyritysten sitoutumisen kansainväliseen toimintaan todettiin kuitenkin olevan perusedellytys sille, että arvonlisää syntyy ja ruoka-alan arvonlisäys tukisi koko ruoka-alan kannattavuutta.  

MTK ja ETL julkaisivat seminaarin yhteydessä lehdistötiedotteen, jossa päättäjiä vedottiin sitoutumaan ruoka-alan ja ruokaviennin kasvattamiseen pitkäjänteisesti, alan yhteisen kasvuohjelman avulla. Thimjos Ninios

johtaja, kansainvälinen kauppa

+358 45 264 7131

Jussi Martikainen

viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja

+358 40 755 7829

aiheet: mtk, ruokavienti, etl