null ”Se ei ollut kenenkään vika vaan kaikkien vika”

Blogi – Maaseutuympäristö

”Se ei ollut kenenkään vika vaan kaikkien vika”

31.3.2015

Eduskuntavaalien kiihkeä juoksuaika on menossa. Kaikki tietävät, että lopputulos tehdään viimeisillä viikoilla. Silloin suuri osa kansalaisista päättää kantansa; äänestääkö vai ei; mitä puoluetta ja henkilöä.

Eduskunnan 2011– 2015 tilinpäätöstä käsitellään nyt hyvin laajasti. Varsinkin viimeisten viikkojen päätöksenteko oli hataraa. Sanottiin, että niin se on aina loppumetreillä. Tätä en allekirjoita, en todellakaan muista nyt tapahtuneen vertaista. On kuitenkin sanottava, että ”se ei ollut kenenkään vika vaan kaikkien vika”. Jatkoa ajatellen varmaankin puhemiehen rooli olisi voinut olla isännän rooli; niin ainakin ennen oli.

Vaalitaistelu näyttää nyt harvinaisen kiivaalta. Nyt purkautuu paha mieli siitä, että epäpyhä allianssi yleensä synnytettiin. Johtajuuden puutteesta puhutaan. Minä en usko siihen vaan kyse on yksinkertaisesti liian laajasta hallituspohjasta ja henkilökemiasta todella vahvojen puoluejohtajien kesken. Osasyy oli toki myös asioiden vaikeus. Siitä kertoo sekin, että oppositionkaan apu ei auttanut.

Olen käynyt varsin monessa vaalitilaisuudessa. Ovatpa muuttuneet. Enemmän seisoskelua ja rupattelua. Vain harvat entisaikojen puhetilaisuuksia. Poikkeuksen teki Pirkanmaan Yrittäjien vaaliparlamentti. Oli toimintaa ja äksöniä. Demokratiaa brittiläiseen tapaan. Toisaalta sitten havaitsin, että  Ajankohtainen Kakkonen oli keksinyt aivan uuden innovaation ns. olohuonetentin. Itse asiassa kyseessä oli tupailta.

Maaseudun, maa- ja metsätalouden kannalta tämä eduskuntakausi ei tuonut helpotusta kannattavuuskriiisiin. Toivoimme ja uskoimme tähän. Tulotaso alenee v. 2014 /2015 selvästi kuten MaasTul kertoo. Tällä menolla ei kovinkaan helposti houkutella ammattiin jatkajia? Sanooko nyt isäntä pojalleen: ”hanki nyt ittelles kunnon ammatti”.

Usko ja luovuus syntyy ja kehittyy kannattavassa ja kannustavassa työilmapiirissä. Se ei synny julkilausumilla, kokouksilla tai seminaareilla. Sen verran konkreettisia nämä maaseudun ihmiset ovat.

Hyvät Ystävät. Se mitä nyt kuitenkin toivon on, että nyt saisimme maaseudun ihmiset liikkeelle vaaleissa. Ennuste kokonaisuutena lienee huono, mutta puhutaan asiasta ja kehotetaan naapuriakin äänestämään. Nyt sillä yhdelläkin äänellä saattaa olla suuri merkitys. Jos kuitenkin…

Markku Vuorensola
mvuorens(at)welho.com

VETERAANIVÄRINÄÄ

Markku Vuorensola, eläkkeellä, MTK


agrologi
MTK-liiton toiminnanjohtaja 1980-91
kansanedustaja 1991-1999
MTK:n vastaava järjestökouluttaja 1999-2012