Sisältöjulkaisija

null Suomessa erittäin ympäristöystävällinen maidon- ja lihantuotanto

Uutinen

Suomessa erittäin ympäristöystävällinen maidon- ja lihantuotanto

25.1.2017

Maidon- ja lihantuotanto on Suomessa poikkeuksellisen ympäristöystävällistä. Tähän johtopäätökseen tuli reportaasin ”Ilmastonmuutos ja naudanlihan tuotanto Suomessa” asiantuntijat ja julkaistu tutkimustieto.

Suomessa päästöjen kokonaisvaikutusta vähentävät nurmet, jotka toimivat hiilinieluna. Suomalaisilla maatiloilla lähes aina on metsää. Metsä toimii merkittävänä hiilinieluna.

Reportaasi vahvistaa sen, että suomalaisen naudanlihan hiilijalanjälki on olematon verrattuna naudanlihantuotantoon Amerikassa tai Brasiliassa. Suomessa nurmirehu ja metsä nielevät merkittävän osan päästöistä eikä Suomessa käytetä maissia tai soijaa naudanrehuna.

Suomalaisesta naudanlihasta 85 % tuotetaan naudoista, jotka ovat olleet maidontuotannossa. Tuontiliha sen sijaan on peräisin lihakarjasta. Suomalaisen lypsykarjan bruttopäästö kohdistuu sekä maitoon että lihaan.

Suomi hyödyntää satoja vuosia sitten raivattua maatalousmaata. Siten Suomessa tuotettu liha ja maito eivät vähennä luonnon monimuotoisuutta. Luonnon runsaat vesivarat tuovat oman etunsa suomalaiseen tuotantoon.

Reportaasin laati Newsbrokers. Sen tilasivat Valio, MTK, HKScan Group, Atria ja Snellman. Hiljaisen reportaasin luonteeseen kuuluu, että tiedonhankinta on tehty riippumattomasti Newsbrokersin toimituksessa eikä tilaaja ole missään työn vaiheessa puuttunut reportaasin sisältöön. 

Lue lisää:  Reportaasi ”Ilmastonmuutos ja naudanlihan tuotanto Suomessa”