Takaisin Naudanlihatartar, perunaa, salaattia & sipulia

Uutinen – Maatalous ja suomalainen ruoka

Naudanlihatartar, perunaa, salaattia & sipulia

22.09.2020

Vuoden kokki 2020, Lari Helenius työskentelee ravintola Olossa. Lari ideoi MTK:n ja SLC:n hämäläisiä ruokaherkkuja sisältäneestä palkintokopasta perinteisen ravintolaherkun, lihatartarin kekseliäillä kasvislisäkkeillä. Tartar on yllättävän vaivaton valmistettava, ja sitä kannattaa kokeilla kotonakin! Laadukasta, kotimaista naudanlihaa ja kananmunia voi huoletta syödä raakanakin. Tästä tartar on mainio esimerkki!

Ohjeet 4:lle
 

Tartar-pihvi naudanlihasta

500 g naudan paahtopaistia
suolaa ja mustapippuria myllystä
4 kananmunaa

  1. Poista paahtopaistista mahdolliset kalvot. Leikkaa paahtopaisti pienen pieniksi kuutioiksi.
  2. Mausta lihakuutiomassa suolalla ja pippurilla, siirrä kylmään.

Rapea peruna

2-3 kiinteää perunaa, esimerkiksi Siikli
1 l rypsiöljyä
suolaa

  1. Leikkaa peruna mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi, siirrä suikaleet kylmään veteen, anna liota noin 10 minuuttia.
  2. Siivilöi vesi pois perunasuikaleista, siirrä suikaleet kuivumaan keittiöliinalle.
  3. Lämmitä öljy kattilassa noin 160 asteiseksi ja nosta perunasuikaleet reikäkauhalla öljyyn kypsymään. Friteeraa perunoita noin kolme minuuttia, kunnes ne ovat rapeita ja kullankeltaisia.
  4. Nosta perunasuikaleet talouspaperin päälle valumaan. Mausta valutetut perunat suolalla.

Yrttisalaatti ja aronianmarjavinaigrette

1 ruukku persiljaa
1 ruukku salviaa
2 rkl aroniamehua
2 rkl rypsiöljyä
suolaa ja mustapippuria myllystä

  1. Sekoita vinaigrette mehusta, öljystä ja mausteista.
  2. Hienonna yrtit reiluiksi paloiksi, ja sekoita yrttisilppuun vinaigrette.

Pikkelöity punasipuli

1 punasipuli
½ dl väkiviinaetikkaa
1 dl sokeria
1,5 dl vettä

  1. Kuori sipuli, ja leikkaa lohkoiksi.
  2. Kiehauta etikka, sokeri ja vesi. Kaada kuumana sipuleiden päälle ja siirrä jääkaappiin pariksi tunniksi. 
  3. Valuta sipulit ja tarjoile tartarin lisäkkeenä.

Annoksen kokoaminen

  1. Muotoile lihamassasta lautaselle pihvi. Tee pihvin keskelle syvennys keltuaiselle.
  2. Erottele keltuainen ja valkuainen toisistaan. Lisää keltuainen pihvin päälle.
  3. Mausta pihvi ja keltuainen vielä suolalla ja pippurilla.
  4. Lisää lautaselle rapeaa perunaa, yrttisalaattia ja pikkelöityä punasipulia.
     


Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija

kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802

Kaija Stormbom

viestinnän asiantuntija

maatalous, elinkeinopolitiikka, maaseutuyrittäjyys, elintarvikkeet ja suomalainen ruoka

+358 20 413 2385

+358 40 848 9559

aiheet: ruoka, lähiruoka, kotimaisuus, ruokakori, kotitalous, suomalaisuus, hyvää suomesta, ruokaaomastamaasta