Takaisin Uudenlainen prosessi

Blogi – Maaseudun edunvalvonta

Uudenlainen prosessi

22.06.2015

Tässä juuri tutustuttuani Helsingin Sanomien artikkeliin uuden hallituksen muodostamisesta, täydentyy omakin kuvani uudenlaisesta prosessista. Varsin hyvä esimerkki johtajuudesta, joka kuitenkin kaikessa suoraviivaisuudessaan osallistaa. Tuskin kukaan voi tätä prosessia moittia, paitsi tietysti tiedotusvälineet, jotka eivät nyt päässeet nauttimaan tietovuodoista.

Itse hallitusohjelmaa kohtaan nousi varsin suuri kritiikki. Se oli / on ymmärrettävä, osin jopa aiheellinenkin. Se vain pitää nyt sietää. Havaitsin Tasavallan Presidentin mielipiteen säästämisestä / leikkauksista, jossa hän mietiskeli: onko sellainen leikkaus, jossa indeksejä ei tarkisteta. 
Itse myös laman luonteen tuntien 1990-luvun alusta voin vakuuttaa, että kun talous hiipuu ja rahat loppuvat, niin silloin tehtävät päätökset ovat lähes aina arvovalintoja. Tärkein arvovalinta on itse päätösten tekeminen ja niiden nopeus.

En lainkaan ihmettele AY-liikkeen reaktioita tai opposition liikehdintää. Sen sijaan ihmettelen kovasti eräiden oikeusoppineiden ja professoreiden näkemyksiä ja johtopäätöksiä. Erityisesti kun vedotaan perustuslain vaikutuksesta hallitusohjelmaan. Tämä on uusi piirre. Hallitusohjelma on poliittinen asiakirja, jonka juridista olemusta ei ole aikaisemmin mietitty perustuslain näkökulmasta.

Mikäli me haluamme sekoittaa politiikan ja juridiikan olemme uudenlaisella tiellä. Se johtaisi ilmeisesti mm. perustuslakituomioistuimen perustamiseen. Minua ei saa kukaan uskomaan siihen, että sillä parannetaan demokratiaa tai kansanvaltaa. 

Ensi syksy ja budjettineuvottelut muodostavat Sipilän hallitukselle melkoisen koetinkiven. Tämä ensimmäinen talousarvio asettaa paalut koko hallituskaudelle, jonka tavoitteet on jo asetettu varsin korkealle.

Eräänä yksityiskohtana havaitsin, että MTK jättäytyi hallitusneuvottelujen ulkopuolelle; siis myös ohjelmaneuvottelujen osalta. En oikein ymmärtänyt tätä oivallusta. Aikaisemmin kannatti aina olla edes kuuntelemassa, mitä oli odotettavissa. Vai passitettiinko MTK ulos? Pelkään seurauksia, koska olen tämänkin kokenut ja tiedän, että on aina ” helppo ottaa omilta, jos eivät ole paikalla”. Tässä nyt riittää vahtimista hallitusryhmien sisällä; eikä ole helppoa.

Maassa on hallitus. Odotusarvot ovat korkealla. Kaksi kauneusvirhettä löydän. Uusi hallitus on eteläsuomen hallitus? Miksi RKP ei ole hallituksessa?

Eteläsuomalaisuus ei ole välttämättä huono asia mutta sitä pitää vahtia. RKP- mandaatti on ollut perinne ja tärkeä. Nyt tämä mandaatti meni Kokoomukselle, lieneekö sillä jokin isompikin merkitys. Sen aika näyttää.

Markku Vuorensola
mvuorens(at)welho.com

VETERAANIVÄRINÄÄ

Markku Vuorensola, eläkkeellä, MTK


agrologi
MTK-liiton toiminnanjohtaja 1980-91
kansanedustaja 1991-1999
MTK:n vastaava järjestökouluttaja 1999-2012