Takaisin Uusi komissio ja parlamentti muuttanevat EU:n metsäkeskustelun suuntaa

Artikkeli – Metsätalous ja metsänomistaminen

Uusi komissio ja parlamentti muuttanevat EU:n metsäkeskustelun suuntaa

25.09.2024

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen julkaisi ehdotuksensa tulevan komission rakenteesta. Suomen komissaariehdokas Henna Virkkunen sai  varapuheenjohtajuuden lisäksi vastuulleen teknologiaan, demokratiaan ja turvallisuuteen liittyviä teemoja.

Uuden komission kokoonpano 2024-2029. Kuva: EU-komissio
Uuden komission kokoonpano 2024-2029. Kuva: EU-komissio

Myönteistä on, että ympäristökomissaarin salkku menee Ruotsille Jessika Roswalille. Hänen tehtäväkseen on tulossa muiden metsäasioiden ohella EU:n biotalousstrategian päivittäminen.

Komission jäsenehdokkaat osallistuvat julkisiin kuulemisiin Euroopan parlamentissa. Sen jälkeen parlamentti antaa äänestyksessä hyväksyntänsä kokoonpanolle ja Eurooppa-neuvosto nimittää vielä määräenemmistöllä virallisesti komission uuden johdon.

Tavoitteena on nostaa keskusteluun myös huoltovarmuuteen, talouteen ja metsänomistajien käytännön tekemiseen liittyviä aiheita

MTK on tehnyt vaikuttamistyötä uuden komission suuntaan jo pitkään. Pohjoismaisten metsänomistajien järjestö (NSF), jonka puheenjohtajuutta MTK koordinoi viime vuoden ajan, julkaisi pääviestit tulevalle komissiolle jo alkuvuonna 2024. Tavoitteena on nostaa nykyiseen metsäkeskusteluun hiilinielujen ja monimuotoisuuden rinnalle muun muassa huoltovarmuuteen, talouteen ja metsänomistajien käytännön tekemiseen liittyviä aiheita.

Viimeiset viisi vuotta työskennellyt komissio jätti jälkeensä kasan epäselviä metsälainsäädäntöjä, joiden yhteisvaikutus metsänomistajille on edelleen hämärän peitossa. Metsäkatoasetus on esimerkki lainsäädännöstä, jonka toimeenpanon kanssa tuskastellaan ympäri Eurooppaa. Samaan aikaan komissio ei ole suostunut myöntämään asetuksen käytännön haasteita tai antamaan lisäaikaa jäsenmaiden toimeenpanolle. Metsäkatoasetuksen lisäksi pitkään kiistellyn luonnon ennallistamisasetuksen toimeenpano alkaa, ja komissiolta odotetaan ohjeita myös tähän liittyen.

Euroopan parlamentti jatkaa usean kesken jääneen metsälainsäädännön valmistelun parissa. Viime kaudelta kesken jääneitä lainsäädäntöjä ovat muun muassa metsien monitorointiasetus, sekä maaperän terveysdirektiivi. Suomalaiset mepit ovat saaneet paikkoja metsien kannalta tärkeissä valiokunnissa (ympäristö-, teollisuus- ja maatalousvaliokunnat). Suomalaisilta europarlamentaarikoilta toivotaankin aktiivista otetta puolustaa metsien monipuolisen käytön sekä puupohjaisen biotalouden roolia. MTK on jo tavannut meppejä, ja jatkaa aktiivista yhteydenpitoa heidän kanssaan.


Maria Pohjala

asiantuntija, kansainväliset metsäasiat

+358 20 413 2387

+358 50 341 7614

aiheet: eu, edunvalvonta, eu-parlamentti, eu-komissio, mtk mobiili, metsäkeskustelu