Takaisin Ilotulitteet voivat aiheuttaa ongelmia eläinsuojien läheisyydessä ja roskaavat ympäristöä

Uutinen – Maaseudun edunvalvonta

Ilotulitteet voivat aiheuttaa ongelmia eläinsuojien läheisyydessä ja roskaavat ympäristöä

28.12.2023

Uusi vuosi ja ilotulitteet ovat kohta taas täällä. Ilotulitteet voivat kuitenkin tuoda mukanaan haittoja, jotka saattavat jäädä huomaamatta. Erityisesti eläinsuojien läheisyydessä ja ympäristössä ilotulitteiden käytöstä voi aiheutua vakavia ongelmia. Yksi merkittävimmistä haitoista on eläinten stressi ja pelko. Ilotulitteiden voimakkaat äänet ja räjähdykset voivat säikäyttää kotieläimet, kuten lehmät, hevoset ja lemmikit, ja pahimmillaan tämä stressi voi johtaa eläinten karkaamiseen tai loukkaantumiseen.

Ilotulitteiden roskat ympäristössä

Ilotulitteista putoaa usein roskaa ympäristöön, kuten muovia, puukeppejä ja muita jäänteitä. Nämä jäänteet voivat päätyä pelloille ja laidunmaille, ja ne aiheuttavat suuremman vaaran rehussa ja laitumella kuin ilotulitteiden mahdolliset myrkyt. Eläimet voivat vahingoittua syödessään näitä vieraita esineitä.

Lisäksi ilotulitteiden jäänteet voivat aiheuttaa ympäristöongelmia. Muoviroska voi jäädä maaperään ja vesistöihin vuosiksi saastuttaen ympäristöä ja vaikuttaen luonnonvaroihin negatiivisesti.

Tämän vuoksi MTK suosittelee harkitsemaan tarkasti ilotulitteiden käyttöä erityisesti alueilla, joilla on eläinsuojia tai maataloutta. Vaihtoehtoisesti ihmisiä kannustetaan harkitsemaan muita tapoja juhlia, kuten valoshow'ta ilman pauketta tai osallistumista julkisiin ilotulitusnäytöksiin, joissa ympäristövaikutukset on otettu huomioon.

On tärkeää pitää mielessä, että juhliminen ja turvallisuus voivat kulkea käsi kädessä, kunhan otetaan huomioon ympäristö ja eläinten hyvinvointi.


Onnellista Uutta Vuotta 2024!aiheet: ympäristö, uusivuosi, ilotulite