Takaisin Vetovoimainen lähimatkailu kannustaa käytännön tekoihin

Tiedote – Maaseudun edunvalvonta

Vetovoimainen lähimatkailu kannustaa käytännön tekoihin

21.03.2019

Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry haastaa suomalaiset lähimatkailemaan ja kannustaa käytännön tekoihin matkailun kasvun tukemiseksi. Matkailu lähikohteisiin on vastuullista, ympäristöystävällistä sekä alueellista elinvoimaa tukevaa ja työllisyyttä lisäävää.

Lisäpanostuksia ja investointeja kasvavaan matkailuun tarvitaan laajalla rintamalla. Lisääntyvä lähimatkailu edistää koko Suomen elinvoimaisena säilymistä.

– Kasvava matkailuala haastaa ja kannustaa suomalaisia käytännön tekoihin lähimatkailun puolesta. Tulevissa eduskuntavaaleissa on mahdollisuus äänestää ehdokasta, joka panostaa aidosti, näkyvästi ja käytännön teoilla alueensa elinvoiman kehittämiseen. Valveutunut päättäjä ymmärtää myös matkailun toimialan kehittymistä ja mahdollisuuksia sekä on valmis toimimaan tämän mukaisesti, matkailuyrittäjä Kirsi Ilola-Ollikka Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry:stä korostaa.

Maaseudun matkailupalveluja tarjoavat matkailuyritykset luovat ympärivuotiset puitteet luontomatkailuun, virkistykseen, lomiin, juhliin ja kokouksiin. Lähimatkailu on tärkeää paikallistaloudelle. Se laajentaa merkittävästi paikallisten asukkaiden palvelutarjontaa ja työllistymismahdollisuuksia sekä tuo positiivisia kerrannaisvaikutuksia matkailun lisäksi monelle muulle toimialalle.

– Matkailun nousevat trendit tukevat vahvasti lähimatkailun arvostuksen kasvua ja matkailupalvelujen lisääntyvää käyttöä ympäri Suomen. Lähimatkailu on pop. Esimerkiksi Stayfication-yöpymiset lähialueen majoitusyrityksissä ovat yleistyneet.

Liikkeellelähtö käytännön tekoihin lähelle on helppoa.
– Panosta paikallisuuteen ja matkaile vastuullisesti. Tee retkiä Suomessa, syö, juo, majoitu ja käytä muita palveluita reilusti. Jokainen matka maaseudulle lisää parhaimmillaan paitsi matkailijan hyvinvointia myös koko seudun elinvoimaa monialaisesti, matkailuyrittäjä Saila Valkeaniemi Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry:stä kannustaa.

Vetovoimaisia esimerkkejä maaseudun matkailukohteiden monipuolisuudesta sekä vahvasti alueen elinvoimaa, lähiluontoa ja lähiruokaa esiin tuovista matkailukohteista löytyy valtavasti jokaisesta maamme maakunnasta. Näistä esimerkkeinä ovat 20.3.2019 Ähtärissä valtakunnallisessa maaseutumatkailuseminaarissa palkitut matkailuyritykset Lomakartano Kivennapa Pohjois-Savossa ja Vimpa Islands Suomenlahden rannikolla Haminassa.

Lisätietoja:

Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry:n puheenjohtaja Kirsi Ilola-Ollikka, puh. 040 5968027, kirsi(at)ilolanmaatila.fi
www.smmy.fi
www.matkamaalle.fi

Maaseutumatkailuyrittäjät ja -kehittäjät koolla Ähtärissä

Maaseutumatkailun vuosittainen, järjestyksessään 45. vuositapahtuma kokoaa maaseutumatkailuyrittäjät ja -kehittäjät Ähtäriin 19.-21.3.2019 keskustelemaan vastuullisesta matkailusta, alan vahvuuksista ja kehittämistarpeista.

Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry toimii maaseutumatkailuyrittäjien valtakunnallisena verkostona, maaseutumatkailun edistäjänä, edunvalvojana ja äänitorvena. Ympäri Suomen levittäytynyt yrittäjien ja sen sidosryhmien yhteinen yhdistys ottaa mielellään jäsenikseen uusia yrityksiä ja maaseutumatkailun toimijoita lisäämään merkittävän kasvualan näkyvyyttä alueellisesti ja valtakunnallisesti.

Yhdistyksen vuosikokouksessa 21.3. Ähtärissä valittiin puheenjohtajana jatkamaan Kirsi Ilola-Ollikka Valkeakoskelta ja varapuheenjohtajana Saila Valkeaniemi Sastamalasta. Hallitukseen valittiin Antti Ali-Lonttinen Liedosta, Jukka Heikkonen Punkaharjulta, Raino Hurme Somerolta, Hanni Kumpunen Petäjävedeltä, Riikka-Leena Lappalainen Iisalmelta, Pirjo Niinimäki Petäjävedeltä ja Katja Vira Kuusamosta. Kaikki edellä mainitut henkilöt toimivat maaseutumatkailuyrittäjinä.

www.ahtarizoo/semma
www.smmy.fi

Lisätietoja:
Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry, puheenjohtaja Kirsi Ilola-Ollikka, puh. 040 596 8027

Maaseutumatkailun Kellokas vuonna 2019 on Lomakartano Kivennapa

Maaseutumatkailun Kellokas on Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry:n myöntämä korkein tunnustus yritykselle/henkilölle/henkilöille, jotka ovat toimineet erityisen ansiokkaasti maaseutumatkailun saralla.

Valinnassa huomioidaan palkittavan toimiminen alueellisesti ja valtakunnallisesti maaseutumatkailun hyväksi, liiketoiminnan pitkäjänteisyys ja laatu sekä verkostoituminen muiden alueen yrittäjien kanssa. Näihin kriteereihin, ominaisuuksiin ja toimintaan maaseutumatkailun hyväksi Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry toteaa osuvan tämänvuotisen palkittavan Vuoden Kellokas -tunnustuksella erityisen täydellisesti. Positiivinen, ahkera ja sinnikäs ote oman yritystoiminnan sekä maaseudun matkailun ja matkailuyrittäjyyden kehityksen ja kasvun eteen yhteistyössä luonnehtivat nyt palkittavaa yritystä.

Vuoden Kellokas -palkinto jaetaan nyt 20. kerran eri puolilla Suomea vuosittain järjestettävän 45. maaseutumatkailuyrittäjien ja -kehittäjien seminaarin yhteydessä, tänä vuonna Ähtärissä.

Kivennavan matkailutoiminta Pohjois-Savossa Muuruvedellä alkoi pienesti gasthaus-periaatteella vuonna 1987 lihakarjan kasvatuksen ohella.  Liikeidea syntyi erään välityksestä tulleen pienen sonnivasikan mukana.

-Emäntä oli vasikkakorttiin kirjoittanut perustietojen lisäksi hoito-ohjeeksi, että ”Mullia tulee silittää kolme kertaa päivässä”.

- Ajattelin niin, että tässä on minulle toisen polven karjalaiselle pojalle hyvä liikeidea matkailun sarallekin (ei ole tarvinnut muuttaa vieläkään), matkailuyrittäjä Martti Kähönen muistelee.

Matkailullisen kysynnän ja yritystoiminnan kasvaessa uusi hotelli rakennettiin 1998. Nykyisissä tiloissa Lomakartano Kivennavassa pystyy hyvin pitämään jopa 150 hengen juhlia, seminaareja ym. tilaisuuksia.

Suurimmat yrityksen työllistäjät ja tulonlähteen tuojat ovat juhlatilaisuudet, kokoukset, koulutukset, ja bussiretkiryhmät. Erityisesti kesällä lomakartanossa järjestetään myös avoimia yleisöjuhlia, esimerkiksi ruokailun ja viihteen yhdistäviä tilaisuuksia kuten härkä- ja rosvopaistijuhlia, konsertteja, tansseja jne. Suurin yksityinen kesäjuhla on aina elokuun ensimmäisenä perjantai-iltana Metsä- ja maaseutuiltamat, tänä vuonna jo 20. kerran. Näissä illoissa on ollut väkeä jo pitkään noin 1500 henkeä.

- Kivennavalla toimintamme tavoite on aina ollut hyvä lähiruoka ja lämminhenkinen palvelu.

Pyrimme tekemään moninaista yhteistyötä myös toisten yrittäjien kanssa.  Samoin tässä ammatissa saa olla myös eräänlainen "Kiminkinen", sovittaa maaseudun ihmisten ja kaupunkilaisten erilaisia näkemyksiä "valtakunnansovittelijan" malliin. On ollut suuri rikkaus myös pitää yrittäjyysluentoja monille hyvin erilaisille porukoille aina yliopiston opettajia myöten, välillä Virossakin, Martti Kähönen kertoo.

Lomakartano Kivennavan yrittäjät Martti ja Kaija Kähönen ovat muistelleet lämmöllä ja ilolla suuresti myös sitä, että he saivat olla mukana yhdessä perustamassa valtakunnallista maaseutumatkailuyrittäjien omaa yhdistystä vuonna 1995 - Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry - jossa Martti toimi pitkään myös hallitusjäsenenä. Kähöset uskovat vahvasti maaseudun matkailun merkitykseen ja kasvuun virkistyksen ja hyvinvoinnin lähteenä.

Palkittujen yhteystiedot:

Martti ja Kaija Kähönen, puh. 0400 765 525, kivennapa(at)kivennapa.com
Kuonantie 280
73460 MUURUVESI
http://www.kivennapa.com/

Lisätietoa huomionosoituksesta antaa:

Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry, puheenjohtaja Kirsi Ilola-Ollikka, puh. 040 596 8027.

Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry on valtakunnallinen järjestö, joka toimii yrittäjiensä edunvalvojana ja elinkeinon kehittämisen moottorina yhteistyössä julkisen sektorin ja muiden alan toimijoiden kanssa. Yhdistyksen kotipaikka on Helsinki ja jäsenistö levittäytyy koko valtakuntaan aina Lappia myöten.

www.smmy.fi
www.matkamaalle.fi

 

Vuoden 2019 Kehittyvä maaseutumatkailuyritys on Vimpa Islands

Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry ja Lomalaidun ry hallituksineen haluavat rohkaista nuoria ja uusia sukupolvia jatkajiksi ja kannustavat heitä kehittämään maaseutumatkailua. Huomionosoituksena tästä myönnetään yritykselle, henkilölle tai henkilöille Vuoden kehittyvä maaseutumatkailuyritys -tunnustus. Valinnassa huomioidaan innovatiivisuus ja rohkea ote yrityksen kehittämiseen. Palkittava voi olla uusi yrittäjä, joka aloittaa tyhjältä pöydältä tai toimivan yrityksen jatkaja, joka on lähtenyt kehittämään yritystä selkeästi uusille urille. Palkinnolla halutaan kannustaa nimenomaan uutta yrittäjäsukupolvea ryhtymään maaseutumatkailuyrittäjiksi.

Tunnustus jaetaan nyt 12. kerran. Palkittava yritys on tehnyt erittäin määrätietoista työtä ja palvellut kotimaisia ja kansainvälisiä asiakkaita yhtenä itäisen Suomenlahden rannikkomatkailun kärkiyrityksenä. Investointeja, tuotekehitystä, uuden ideointia, markkinointia ja myyntiä yhdistää asiakkaalle tarjottavat elämykset ja laadukkaaseen palveluun panostaminen. Idearikkaus ja rohkea ote yhdistää alueen luontokokemusta, perinteitä ja historiaa ovat vieneet yritystä ja sen matkailupalveluja vahvasti eteenpäin. Yrittäjäpariskunnalla on erityisen vahva osaaminen ja kokemus asiakaslähtöisyyden huomioiseen ja laatuun panostamiseen.    

Vimpa Islands on perustettu vuonna 1999 ja täyttää siten tänä vuonna 20 vuotta. Yritys toimii Haminan saaristossa, mantereella Vimpasaaressa ja ekologisella Rakinkotkan Viikinki-saarella. Yrityksen toiminta-ajatuksena on järjestää yrityksille sekä yksityisille matkailijoille laadukkaita ja unohtumattomia kokous-, kalastus- ja elämysmatkoja. Yritys tuottaa palvelut omilla kiinteistöillä sekä kalustolla sekä tekee yhteistyötä monien paikallisten palvelutarjoajien kanssa Haminassa.

Vimpa järjestää ympäri vuoden kokouksia, kalastusretkiä, lintu-, luonto- ja hyvinvointiretkiä. Vuokralla on myös 8 mökkiä mantereella ja saaressa. Yöpymispaikkoja mantereella, Vimpasaaressa on 35 vuodepaikkaa sekä Rakinkotkan saaressa 62 vuodepaikkaa.

Rakinkotkan saari on viikinkien idän reitin varrella ja alueella on runsaasti jälkiä viikinkien yli tuhat vuotta sitten tekemistä retkistä. Nykyisin Rakinkotka toimii Viikinki-saarena, jossa on vahvasti otettu ohjelmatarjontaan mukaan viikinkien muinaiset askareet ja ruokailut.  Rakinkotkassa tuotetaan vihreää sähköä auringosta ja tuulesta hybridivoimalaitoksella. Niittyjä laiduntaa lampaat ja aamuisin herätyksestä vastaa kymmenen kanan laumaa vartioiva kukko. Rakinkotkaa on rakennettu suurelta osin vanhoista hirsistä, vanhasta laudasta sekä lämpökäsitellystä puusta.

Vimpassa vierailee vuosittain matkailijoita noin 20 eri maasta. Yritystoimintaa pyörittää yrittäjäpariskunta Virpi ja Pertti Illi.

Palkitun yrityksen yhteystiedot:
pertti.illi(at)vimpa.com, puh. 0400 555 475

www.smmy.fi
www.matkamaalle.fi
www.lomalaidun.fi


Kimmo Aalto

asiantuntija, maaseutumatkailu ja palveluyrittäjyys

palveluyrittäjyys, maaseutumatkailu, Lomalaidun ry, Green care

+358 40 179 1618