null Pirstaleinen ruokavienti strategiseksi toiminnaksi – haaveko vain?

Uutinen – Hanke

Pirstaleinen ruokavienti strategiseksi toiminnaksi – haaveko vain?

1.9.2020

Tampereen yliopiston työelämäprofessori Matti Apusen Seisova pöytä -pamfletissa peruskysymys kuuluu, onko Suomen nykyinen, pirstaleinen ruokavienti kehitettävissä strategiseksi toiminnaksi. Vai onko se kenties vain turha haave, jonka rikkovat pohjoisen ilmaston ja alkutuotannon realiteetit? 

MTK:n vientijohtaja Thimjos Ninioksen mukaan Apunen tuo pamfletissaan hyvin esiin juuri niitä seikkoja, joita MTK:n RuoKasvu-hankkeessakin on puitu:
-    Kuinka ruualle rakennetaan lisäarvoa? 
-    Miten ruuan lisäarvosta saadaan parempi hinta? 
-    Kuinka uskaltaisimme viedä ruokaa ja ottaa tuotteista se hinta mikä pitääkin? 
-    Kuinka toimisimme strategisesti eikä niin, että tehdään kuten on aina ennenkin tehty?

Ninioksen mielestä ruokaviennillä pitää olla erityisesti valmius uudistua. 

- Mukavuudenhalu ei ruokavientiin sovi - eikä muiden syyttely, neuvoo Ninios.

- Jos valittaa heikosta kannattavuudesta, ei pidä miettiä, miksi jokin asia ei onnistu, vaan kuinka se saadaan onnistumaan. 

Ninios kehuu myös suomalaista antibioottivapaata tuotantoa ja kehottaa tätä tietoa myös ihmisille jakamaan. 

- Ei kaupassa myydä erikseen antibioottivapaata ja antibiootillista ruokaa. Ihmisille pitäisi saada tietoon, mitä lastemme terveydelle merkitsee, että ruuan tuotantoketju on antibioottivapaa.



aiheet: ruoka, vienti, ruokasvu, ruokavienti, antibiootti, papunen, pamfletti

Suositellut artikkelit

Ovatko tavoitteesi korkealla? Haluatko saada oman alkutuotantosi startup-yrityksen käyntiin ja maailmalle? Jos vastasit kyllä, älä missaa tätä: Maailman suurin startup-yritysten...

Miten ruokavienti sujuu koronapandemian aikana? Kysymykseen vastaa MTK:n vientijohtaja Thimjos Ninios.

Pohjoisuus tuo ruuantuotantoomme runsaasti vahvuustekijöitä. Arktinen ruoka on erityislaatuista, sillä se kasvaa vaativissa luonnonolosuhteissa. Lyhyt, kiihkeä ja valoisa kesä sekä talven pakkaset ja routa...

Suomalainen ruoka ja maaseutumatkailu olivat laajasti esillä Berliinin Grüne Woche -ruokamessuilla 17.-26.1.2020. Osastolla on mm. tarjolla nyhtökauraa, alkoholijuomia, marjavalmisteita kuten hilloja, mehuja ja...