Takaisin Glasgown ilmastoneuvotteluihin kohdentuu poikkeuksellisen suuret odotukset

Uutinen – Maaseudun edunvalvonta

Glasgown ilmastoneuvotteluihin kohdentuu poikkeuksellisen suuret odotukset

29.10.2021

Glasgow’n ilmastokokouksessa ensisijainen tavoite saada kansainväliset markkinamekanismineuvottelut maaliin. Myös maatalouden kv-ilmastotyön jatkosta ja luontopohjausten ratkaisujen roolista neuvotellaan. 1.11. käynnistyviin Glasgown ilmastoneuvotteluihin kohdentuu poikkeuksellisen suuret odotukset. Kokoukselta odotetaan tuloksia niin Pariisin sopimuksen sääntökirjan viimeistelystä kuin osapuolten ilmoituksia ilmastotoimien kunnianhimon nostamisesta. EU on eräs osapuolista, joka on jo sopinut nostavansa kunnianhimontasoa. Vastaavia ilmoituksia odotetaan nyt myös muilta.

MTK:n erityistarkkailussa neuvotteluissa ovat luontopohjaisten ratkaisujen rooli ja maatalouden ilmastoneuvotteluiden jatko. Myös MTK odottaa tuloksia markkinamekanismineuvotteluista. On äärimmäisen tärkeä kysymys, miten yksityiset investoinnit saadaan ohjautumaan päästöttömimmiksi. Markkinamekanismilla on tähän parhaillaan suora vaikutus - toteaa energia-asiantuntija  MTK:n Anssi Kainulainen, joka seuraa neuvotteluita Glasgowsta käsin.

Samaan aikaan yksityisten investointien tarve on ilmeinen myös luontopohjaisten ratkaisujen edistämisessä. Nämä ovat tämän hetken tietämyksen valossa laajamittaisimmin käyttöön otettavia keinoja poistaa hiiltä ilmakehästä. MTK on selvittänyt suomalaisen maatalouden ilmaston muutoksen hillintä ja sopeutumiskeinoja Luonnonvarakeskuksella teettämässään ilmastotiekartasta.
 

Osallistu ilmastoneuvottelujen kiinnostaviin oheistapahtumiin


MTK ja FFD ovat mukana järjestämässä neuvottelujen oheistapahtumia 1.-11.11. ajan. Esimerkiksi 5.11. klo 13.30 Suomen aikaa ohjelmassa on tapahtuma nimeltä Data for forest and farming – building from below, jossa vastataan kysymyksiin: mihin metsä-, maatalous-, ja ilmastodataa tarvitaan kehittyvissä maissa? Miten teknologiset innovaatiot mahdollistavat paikallisyhteisöjen osallisuuden tiedon tuottamisessa ja hyödyntämisessä? Mikä on ollut Pohjois-Etelä – yhteistyön merkitys tiedon saatavuutta ja interaktiivisuutta kehittäessä?

Tutustu ohjelmaan ja rekisteröidy mukaan oheisen linkin kautta: www.wedonthavetime.org/event/cop26


Maatalouden ilmastotiekartta ja muut vähähiilitiekartat ovat esittelyssä kansainväliselle yleisölle uudella nettisivulla
 

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n toimialaliittojen vuonna 2019 laatimat vähähiilitiekartat ovat olleet kansainvälisestikin ainutlaatuinen hanke: niiden avulla suomalainen elinkeinoelämä on ollut tienraivaajana Suomen kunnianhimoisen ilmastotavoitteen toimeenpanolle. Juuri avatun www.climate2035-sivuston kautta tiekartat ovat esiteltävissä niin Glasgow’n ilmastokokouksessa kuin muillakin kansainvälisillä foorumeilla. 

Suomi on ilmastokäänteen eturintamassa, kun tavoitteenamme on muuttaa yhteiskunta hiilineutraaliksi jo vuoteen 2035 mennessä. Elinkeinoelämä on sitoutunut tavoitteen saavuttamiseen kattavasti – julkinen ja yksityinen sektori ovat Suomessa vahvassa kumppanuudessa. Suomen vähähiilitiekartat ovat herättäneet myös kansainvälistä huomiota: yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyö konkreettisten, yhteensovitettavien tiekarttojen laadinnassa on kansainvälisestikin ainutlaatuista.

Sivuston englanninkieliset aineistot on tarkoitettu erityisesti ilmastopolitiikan ammattilaisille, ilmastokäänteen valmistelijoille, maakuvatyön tekijöille sekä elinkeinoelämän edustajille Suomessa ja maailmalla. Myös MTK:n, SLC:n ja Luonnonvarakeskuksen yhteistyössä laadittu maatalouden ilmastotiekartta on sivustolla esillä englanninkielisen tiivistelmän muodossa. 

Climate 2035 -hanke on toteutettu yhteistyössä TT-Säätiön, AFRY Oy:n sekä toimialaliittojen kanssa. Lisätietoja hankkeesta saa johtavalta ilmastoasiantuntija Janne Peljolta sekä tiedottaja Satu Toivoselta.



Anssi Kainulainen

asiantuntija, energia

energiapolitiikka, energiamarkkinat, bioenergia, kansainvälinen ilmastopolitiikka

+358 50 596 1541

aiheet: ilmastonmuutos, ilmasto, cop26