Takaisin Viljelijöiden ja metsänomistajien ääni kuuluviin Dubain ilmastokokouksessa

Uutinen – Kansainvälinen toiminta

Viljelijöiden ja metsänomistajien ääni kuuluviin Dubain ilmastokokouksessa

29.11.2023

YK:n ilmastokokous (COP-28) pidetään Arabiemiraattien Dubaissa 30.11.-12.12. Kokouksen tärkein päämäärä on pitää Pariisin ilmastosopimuksessa linjattu 1,5 asteen tavoitteen saavutettavissa. Tähän on tarkoitus päästä ennen kaikkea kasvihuonekaasupäästöjä vähentämällä. MTK on mukana kokouksessa, jotta viljelijöiden ja metsänomistajien ääni saadaan kuuluviin ja heidän tärkeä roolinsa ilmastonmuutoksen ratkaisijoina tunnistetaan.

MTK:n Kati Partanen on mukana useissa ilmastokokouksen oheistapahtumissa. Hänet valittiin Maailman viljelijäjärjestö WFO:n hallitukseen huhtikuussa 2022
MTK:n Kati Partanen on mukana useissa ilmastokokouksen oheistapahtumissa. Hänet valittiin Maailman viljelijäjärjestö WFO:n hallitukseen huhtikuussa 2022

Ilmastokokouksen käynnistää valtionjohtotason huippukokous, jossa Suomea edustaa pääministeri Petteri Orpo. Jälkimmäisellä kokousviikolla Suomen valtuuskuntaa johtaa ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen. Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio osallistuvat kokouksen tapahtumiin, joita järjestetään ensimmäistä kertaa Suomen paviljongissa kokouksen tapahtuma-alueella.

Suomi on mukana neuvotteluissa EU:n jäsenmaana tukien EU:n yhteisiä neuvottelutavoitteita. EU toimii ilmastokokouksessa yhtenä keskeisimmistä neuvottelijoista ja sen yhteiset kannat neuvotellaan jäsenmaiden kesken. MTK:n Anssi Kainulainen on mukana Suomen valtuuskunnassa, jossa Suomen näkemyksistä keskustellaan. Kainulainen tuntee hyvin sekä Suomen että kansainvälisen ilmasto- ja energiapolitiikan kiemurat. Mukana olomme paikan päällä on tärkeää, sillä jäsenkuntamme rooli ja näkemykset jäävät ilmastopolitiikassa helposti liian vähälle huomiolle.

- Viljelijöiden ja metsänomistajien arvokas työ ilmastonmuutoksen eturintamassa on tunnistettava kaikissa niissä pöydissä, jossa ilmastopoliittisia päätöksiä tehdään, Kainulainen korostaa. 

Kokouksessa suomalaisten viljelijöiden ja metsänomistajien lippua heiluttavat Kainulaisen lisäksi MTK:n ja Maailman viljelijäjärjestö WFO:n johtokunnan jäsen Kati Partanen, nuoria viljelijöitä edustava Katariina Latva sekä Tiina Huvio, joka osallistuu kokoukseen maailman viljelijöiden kehitysyhteistyöjärjestö Agricordin edustajana. Huvio on MTK:n, SLC:n ja Pellervon yhteisen kehitysyhteistyöjärjestö FFD:n toiminnanjohtaja.
 

Kokouksen yhteydessä käytävät keskustelut päättäjien kanssa tärkeitä

Kati Partanen osallistuu ilmastokokouksen sivutapahtumiin puhujana sekä moderoi Suomen maa- ja metsätalousministeriön ja ympäristöministeriön sekä WFO:n järjestämää sivutapahtumaa. Lisäksi hän osallistuu itsenäisyyspäivänä etäyhteydellä paneelikeskusteluun, jonka otsikko on ”COOP28: Green food finance Driving the Change Toward Sustainable Food Systems”
 

Ilmastokokouksen tärkeimmät teemat viljelijöiden ja metsänomistajien kannalta ovat ruokajärjestelmän muutokseen liittyvät keskustelu, ilmastorahoitus ja ilmastotuhoja koskevat asiat sekä energiankäyttöön liittyvät asiat.

Partanen odottaa pääsevänsä keskustelemaan monien eri tahojen kanssa maa- ja metsätalouden merkityksestä, tekemään yhteistä vaikuttamistyötä muiden maiden maa- ja metsätaloustoimijoiden kanssa sekä keskustelemaan Suomen ministerien ja muiden delegaation jäsenien kanssa. Hänen viestinsä päättäjille on selkeä.

- Ruokaturvasta ei voida tinkiä, on muistettava, että maatalouden tärkein tehtävä on tuottaa ruokaa. Maatalouden toimintaedellytykset sekä ruokaturva on turvattava kaikissa maailman maissa, Partanen sanoo.

Maailman viljelijöitä edustava WFO haluaa nostaa esiin viljelijöiden ja metsänomistajien merkityksen ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä: meidän elinkeinomme sitovat hiiltä ja samalla tuottavat ruokaa, energiaa ja muita uusiutuvia raaka-aineita.

Kainulaisen tavoin Kati Partanen korostaa, että viljelijöiden ja metsänomistajien on oltava mukana heitä koskevassa päätöksenteossa.

- Meidän viljelijöiden on myös ymmärrettävä olosuhteiden ja esim. ruokajärjestelmien erilaisuus eri puolilla maailmaa, hän toteaa.

Partasen mielestä on hienoa, että viljelijät muodostavat ilmastokokouksessa Farmers’ Constituencyn, oman ryhmänsä, joka kokoontuu joka aamu keskustelemaan edellisenä päivänä esiin nousseista teemoista sekä linjaamaan tulevan päivän ohjelmaa.

- Eri puolilta maailmaa tulevat viljelijät muodostavat yhdessä näkyvän ja kuuluvan joukon, joka osallistuu aktiivisesti keskusteluihin ja tapahtumiin, Partanen sanoo.

Maailman viljelijöiden ryhmä (UN/ Farmers Constituency) on ollut WFO:n välityksellä työstämässä kahta viljelijöiden julkilausumaa ilmastokokoukseen. Niissä peräänkuulutetaan viljelijälähtöisempää ilmastopolitiikkaa sekä paikallisesti parhaiden ilmastoviisaiden toimintatapojen tunnistamista ja tiedonvaihtoa viljelijöiden kesken.

WFO:n julkilausumiin voit tutustua alla olevista linkeistä:

UNFCCC-Farmers_ClimateAction_Publication.pdf (wfo-oma.org)
UNFCCC-Farmers_SSJW_Publication.pdf (wfo-oma.org)

 



Anssi Kainulainen

asiantuntija, energia

energiapolitiikka, energiamarkkinat, bioenergia, kansainvälinen ilmastopolitiikka

+358 50 596 1541

Tiina Huvio

ohjelmajohtaja

FFD

+35840 159 5667

aiheet: mtk, ilmastokokous, wfo, cop28